kutyafajtak.hu

Abruzzói juhászkutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/abruzzoi-juhaszkutya#sigProId8c1f0eeee3

Az itáliai pásztoroknak tulajdonított maremann, vagy maremmai juhászkutya csakúgy, mint a többi hozzá hasonló fajta, az ősi ázsiai kutyák leszármazottja, amelyek vélhetően a tatárjárás idején kerültek át Európába. Néhány egyed valószínűleg Görögországból, az Adrián jutott át Itáliába, mások pedig Közép-Európába kerültek, és a szelekció során eredeti tulajdonságaikhoz újabbak társultak. Az Itáliát teljes hosszabban kettészelő Appennini-hegység állattartói telente a partvidékhez közeli legelőkhöz terelték az állatokat, így a Toscana tartománybeli maremmában is; mikor pedig a meleg kiszárította a legelőket, felmentek a hegyekbe, s Abruzzo környékén rendezkedtek be. E pásztorkodási gyakorlat miatt hitték, hogy a partvidéken előforduló és a hegyekben látott kutyák két különböző fajtához tartoznak. Csak az 1950-es években alakult ki egyetértés, hogy ugyanarról az állatról van szó, s határozták meg a standardot.

Testi adottságok

A maremann sok hasonlóságot mutat a pireneusi juhászkutyával, illetve a kuvasszal, már nem annyira nagy testű. A kanok marmagassága 65-73 cm, a súlyuk 35-45 kg, a szukák valamivel kisebbek. Mellkasa mély, hasa kidomborodik. Feje nagy és lapos ("medveképű"), szeme kicsi és mandulavágású, sötétbarna vagy okkerszínű. Kicsi, háromszög alakú füle lelóg, az őrzésre használt egyedeknél kunkorítják. Szőrzete kemény és durva tapintású, fején rövid és teste többi részén hosszabb, dús és testhez simuló, aljszőre sűrű.

Jellem és alkalmazkodóképesség

Bátor, nagyon önálló eb. Fejlett védelmezőösztönnel rendelkezik, megóvja mindazokat, akiket gyengének, vagy védtelennek tart. Temperamentuma alkalmassá teszi, hogy gyerekek mellett éljen. Bár általában nagylelkű állat, célszerű kölyökkorától nevelni, mert hajlamos az engedetlenségre. Ajánlatos olyan házban tartani, ahol van elég szabad tér, valamint árnyék, ahová, ahová a nagy melegben behúzódhat. Nagy testű, erős, mégis elegáns eb. Szelíd, de ádáznak mutatkozik, ha veszélyt érez a nyáj körül.

Gondozás és testmozgás

Hosszú szőre ellenére nem szükséges naponta fésülni, mert nagyon tiszta. Vedlés idején azonban gyakori fésülést igényel. Évente egyszer, inkább nyáron megfürdethetjük; a meleget nem jól tűri, megnyírni azonban nem ajánlott. Kölyökkorában, izmai megfelelő fejlődéséhez fontos, hogy szabadon mozoghasson, futkározhasson. Felnőttként is biztosítani kell számára elegendő, ám mértékletes ritmusú mozgást. Ha tehetjük, vigyük magunkkal távolabbi kirándulásokra, ahol a változatos környezet élményt jelenthez kutyánk számára is.

Származási ország: Olaszország

Eredeti feladata: nyájőrző kutya

Marmagassága: 65-73 cm / 60-68 cm

Súlya: 30-45 kg

Jelleme

Igen megbízható kutya. Barátságos és hűséges, józan és nem kíméli önmagát, bátor, értelmes és kiegyensúlyozott. Ritkán ugat. Az abruzzói juhászkutya gyengéd, de nem önállótlan vagy tolakodó, és sok helyzetben meglepően érett módon viselkedik. Kiváló őrkutyáva nevelhető, amely igen meggyőző ódon védelmezi családját és otthonát a nemkívámatps egyénektől.

Társas viselkedése

Az abruzzói juhászkutya általában elég jól kijön más kutyákkal és háziállatokkal is. A gyermekekkel szemben általában türelmes, sok mindent elvisel tőlük. Az idegenekkel szemben tartózkodóan viselkedik, hívatlan vendégeket nem enged be a család otthonába.

Szőrzetápolási igénye

A fajta rendszeres fésülést és kefélést igényel. Vedlési időszakban csak a mindennapos keféléssel lehet elfogadható szintre csökkenteni a kihulló elhalt és meglazult szőrszálak mennyiségét.

Tanítása

Az abruzzói juhászkutya nem fogja szolgai módon követni gazdája minden utasítását - főként akkor nem, ha ennek nem látja értelmét. Ez nem azt jelenti, hogy a kutyát ne lehetne bármire megtanítani; éppen ellenkezőleg, olyan értelmes, hogy megérti, mit akar a gazdája. Neveléséhez és tanításához kölcsönös tisztelet szükséges, mind a bánásmód, mind a hangnem tekintetében, de a következetesség még ennél is fontosabb.

Mozgásigénye

A fajtának mind testi, mind szellemi értelemben elegendő mozgástérre van szüksége. Ne kényszerítsük arra, hogy be kelljen érnie napi három rövid sétával. Az a legjobb, ha egy nagy, bekerített kertben töltheti az idejét, ahol - ha arra támad kedve - nagyokat futkoshat. Igazi juhászkutya lévén, nem zavarja a rossz idő sem. Nyugodtan tartható a szabadban is, feltéve, hogy a gazdája elegendő figyelmet fordít rá - de a kifutó, legyen bármilyen nagy is, nem megfelelő hely e fajta szánára. A fajta képviselői származási helyükön mindennap nagy távolságokat tettek meg, és ha lehetőséget kapnak rá, nagyon szívesen eltűnnek egy-egy órácskára.

Alkalmazásai

Az abruzzói juhászkutya népszerű őrzőkutya és társ. Mivel meglehősen önfejű, a kutyasportok nem neki valók.

Kategória: Pásztorkutyák / Olasz kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz