kutyafajtak.hu

Alpesi tacskókopó kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/alpesi-tacskokopo-kutya#sigProId249ef038ef

Az alpesi tacskókopó kiemelkedően tehetséges a nyúl és a róka vadászatban, illetve a megsebzett szarvasok felkutatásában is jeleskednek. Ez a két egymáshoz nagyon hasonló, a 18.század óta ismert változatot nem különbözteti meg a standard. Vadászok kezdték el tenyészteni német kopók keresztezésével, amelyek között egészen biztosan volt basset is. Miután hazáján kívül kevéssé terjedt el, csak a 20.században ismerték el hivatalosan.

Testi adottságok

A standard mindkét változat marmagasságára vonatkozóan 34-42 cm (36-38 az ideális), súlyukra pedig kb. 18 kg-ot határoz meg. Mindkettő teste hosszúkás, nyaka izmos, lebernyeg nélküli, karakteres mar, horpadt mellkasa, csapott far jellemzi. Feje hosszú, stopja kevésbé hangsúlyos, füle széles, lógó, kerek szemei inkább világosabb árnyalatú gesztenyebarnák. Szőre dús, rövid, testhez simuló, hastájékon, háton és a végtagok felső részén kicsit hosszabb. Lehet barna vagy tűzszínű, csíkokkal vagy anélkül és a vörös különböző árnyalataival.

Jellem és alkalmazkodóképesség

Intelligens, kedves, engedelmes állat. Vidám és alázatos, főként gazdája társaságában. Fogékony, barátságos természetének köszönhetően nevelése nem okoz nehézségeket. Remek társ, könnyen alkalmazkodik a család életéhez.

Gondozás és testmozgás

A fertőzések megelőzése érdekében, mint minden lógó fülű kutya, a tacskókopó fülei is állandó odafigyelést igényelnek. Egyébként egészséges kutya, különösebb igények nélkül. Gyakori testedzésre van szüksége. Ha lakásban él, időnként tegyük boldoggá egy vidéki kirándulással.

Egyéb: Kitűnő csapázókészségű kutya csülkös vadra. További munkaterülete a hangos vadászat nyúlra és rókára. Igénytelen, az időjárásra nem érzékeny, kitartó, nyugodt kutya finom orral, nagyon biztos nyomkövető, nyomhangos, vadra éles. Szükség esetén kisebb szőrmés és szárnyasvadakat apportírozni is tud. Színe: őzbarna, sötét őzbarna, fekete roszdavörös szemfolttal (úgynevezett négyszemű).

Kategória: Kopók / Osztrák (Ausztriai) kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz