kutyafajtak.hu

Amerikai cocker spániel kutya

Általános leírása

Színe: egyszínű, vagy kétszínű, valamint háromszínű. Marmagassága: 38 cm a kan, 35,5 cm a szuka, a megengedett eltérés 1,3 cm. Súlya: 10-14 kg. Valamennyi vadászspániel közül ez a legkisebb és talán legérdekesebb megjelenésű is. Koponyája domború, arcorri része egyenes. Fogazata ollós záródású. A fekete színű példányok orrtükre fekete, az egyéb színűké pedig a színükkel megegyező. Szeme sötétbarna, kifejező, kissé telt. Füle hosszú, selymes szőr borítja, és lelógó. Nyaka elegáns vonalú, lebernyeg nélküli. Izmos háta fokozatosan lejt a faroktőig. Csípője izmos és széles. Mellkasa mély, könyökig ér. Hasa felhúzott. Mellső végtagjai párhuzamosak, oszlopszerűek, a hátsók erősek, párhuzamosak. Mancsa tömör, kerek, ujjai zártak. Szőrzete a fejen rövid és finom, a testen közepesen hosszú.

Viselkedése, tulajdonságai

Kiegyensúlyozott vidám, de élénk. Csöppet sem félénk. Könnyen tanítható, szeret dolgozni. Az amcsi szakemberek egyenesen lelkesednek ezért az ebért, s különösen kiváló vízi munkáját dicsérik. Történetét lásd a Spánielek általános ismeretében.

Használhatósága

Az amerikai cocker spánielt tulajdonképpen két változatban tenyésztik. Az egyiket kifejezetten "munkára" - vadászatra - , a másikat "érme vadászatra", ezeket ugyanis a ház körül, a kertben tartják, illetve kiállításokon mutatják be őket. A két típus között sok a különbség, legalábbis méretben és súlyban. A kiállítási példányok ugyanis 10-12 kg súlyúak, a vadászatra használt társaik 2-3 kg-mal nehezebbek. Az amerikai cocker spániel érdekes, szép, egészen különleges megjelenése miatt természetesen ma már elsősorban kedvenc.

Eredeti feladata: vadászkutya, társ

Jelleme

Az amerikai cocker spániel vidám, egyszerű természetű, társaságkedvelő kutya. Igen szelíd, az agresszivitás teljesen hiányzik belőle; eleven és játékos, kiegyensúlyozott és nagyon kedves. Értelmi képességei átlag felettiek, és a kutya eléggé engedelmes, bár a fajtára némi - mulatságos - akaratosság is jellemző.

Társas viselkedése

Ez a kutya jól kijön a többi kutyával éppúgy, mint a más háziállatokkal vagy a gyerekekkel. A kicsiket nem árt megtanítani arra, hogy tartsák tiszteletben ezt a kutyát, mivel az többnyire jámbor módon tűri a goromba játékokat is ahelyett, hogy elfutna vagy védekezne. A látogatók érkezését ugatással jelzi, de aztán lelkesen, heves farokcsóválással üdvözli őket.

Szőrzetápolási igénye

Az amerikai cocker spániel szőrzetére nagyon oda kell figyelni. Naponta ki kell kefélni és fésülni, hogy ne gubancolódjon össze, emellett 4-6 hetente le is kell nyíratni egy szakemberrel. Erre nemcsak a szőrzet szépsége és a fajtaszabványban előírt megjelenés betartása miatt van szükség, hanem a kutya egészsége érdekében is. A füleket természetesen rendszeresen ellenőrizni kell, és szükség esetén ki is kell tisztogatni őket. A fül alatt, a hallójárat környékén és a talppárnák között fejlődő szőrt le kell nyírni. Az amerikai cocker spániel esetében elengedhetetlen a megfelelő ápolást. Aki a szőrzet ápolását szükséges rossznak tekinti, az inkább olyan kutyafajtát válasszon, amelyikkel kevesebb a munka.

Tanítása

Az amerikai cocker spánielt általában könnyű engedelmességre nevelni, feltéve, hogy a gazdája is tudja: a kutya olykor kissé akaratos viselkedésű. Igen érzékeny gazdája hanghordozására éppúgy, mint a lakásban uralkodó hangulatra, ezért következetesen, de szelíden kell nevelni.

Mozgásigénye

Nagyon szeret játszani és hancúrozni, imádja az apportírozást és a labdajátékokat, de annak is örül, ha gazdájával hosszú sétákat tehet a természetben, vagy akár a városban. Noha eredetileg vadászkutyának szánták, a mai amerikai cocker spánielben már alig van vadászösztön, ha a kutya már kellően engedelmes, nyugodtan el lehet engedni a pórázról, hogy szabadon futkoshasson egy nagyobb réten vagy játszótéren. Ha elég mozgáshoz jut, és sokat játszhat, a lakásban már nyugodtan fog viselkedni.

Alkalmazásai

Viszonylag ritkán még ma is használják vadászatra, de többnyire családi kutyaként tartják vagy kiállításokon versenyeztetik. Értelmes képességei és fürgesége alapján igen jó teljesítményt nyújthat a különböző kutyás sportokban, például a labdázásban (flyball) vagy az ügyességi próbákban.

Viselkedése, tulajdonságai

Élénk, vidám, nagyon temperamentumos kutya. Könnyű képezni. Néha ugyan megmakacsolja magát, de jó kézben ez ritka. Nagy élvezettel cserkészik a legsűrűbb bozótokban is. Az úszás, a vízből való apportírozás kedvelt szórakozásai közé tartozik. Jól úszik. Gazdájához ragaszkodik. Történetét lásd a Spánielek általános ismertetésében.

Használhatósága

A cocker spániel kedvelői váltig állítják, hogy kutyájuk mindenre jó. Remek sportkutya, ugyanakkor nagyszerű társ. Különösen a gyerekek mellé ajánlható, mert végtelenül türelmes, jóindulatú, nem haragtartó. Idegenekkel szemben is barátságos, házőrzőnek nem való.

Egyéb: A spánielek a legrégibb vadászkutyafajták közé tartoznak, és főleg madarakat hajtottak fel, amelyeket hálókkal fogtak meg. A rövid lábú kutya a hálók alatt, később a lövés után nyomult előre. Belőle fejlődtek ki a szetterek mint pusztán vizslák. Az amerikai cockert az Egyesült Államokban az angol cocker spánielből tenyésztették ki. Bár még mindig használják vadászatra, ma elsősorban már kiállítási fajta, és az USA-ban a legnépszerűbb kutyafajták közé tartozik. Egy amerikai cocker szuka, Disney rajzkutyája, Susi egy szempillantásával milliókat hódított meg. Disney nem véletlenül választott spánielt, hiszen ez volt, és ma is az USA egyik legkedveltebb kutyafajtája. Az amerikai cocker kisebb, mint az angol, és főleg kerekebb fejével, kifejezettebb szemöldökével és egész testén dús szőrzetével tér el tőle, gondosan és rendszeresen kell nyírni és ápolni. Az amerikai cocker gyengéd, vidám családi kutya, jóindulatú és könnyen nevelhető. Nagyon ragaszkodik az emberhez, és szoros kapcsolatot igényel a gazdájával. Éber, de nem hangos. Vadászösztönét jó nevelés esetén kordában lehet tartani. Valószínűleg "frizurázott" külseje miatt nálunk sohasem ért el olyan népszerűséget, mint hazájában. A szőrt családi kutyák esetében gyakran lenyírják, így könnyebben gondozható.

Kategória: Spánielek / Amerikai kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz