kutyafajtak.hu

Anatóliai juhászkutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/anatoliai-juhaszkutya#sigProIdb8392567d4

Származási ország: Törökország

Eredeti feladata: nyájőrző

Marmagassága: 75-81 cm

Súlya: 41-64 kg

Jelleme

Az anatóliai juhászkutya józan, bátor és éber, ugyanakkor domináns természetű és néha akaratos is. Önmagától nagyon sokat követel. Eléggé független viselkedésű lehet, az idegenekkel szemben tartózkodó, a családjával szemben viszont végtelenül odaadó. Mozgékony, kiegyensúlyozott fajta.

Társas viselkedése

Általában jól kijön a többi állattal. Az idegenekkel szemben meglehetősen bizalmatlan. A gyerekek rendszerint nem okoznak gondot számára. A kan domináns viselkedésű lehet a többi kutyával szemben. Nagyon sok múlik a szocializációján. Tanácsos kölyökkorától kezdve minél több helyre elvinni, hogy lehetősége legyen más kutyákkal, állatokkal és emberekkel találkozni.

Szőrzetápolási igénye

Az anatóliai juhászkutya szőrzete nem igényel túl sok gondozást. A vedlési időszakban kétsoros, fémfogú fésűvel lehet a legkönnyebben eltávolítani az elhalt és kilazult szőrszálakat az aljszőrzetből.

Tanítása

Nem kezdőknek való kutya. Olyan gazda kell mellé, aki természetes vezetői képességekkel rendelkezik. A legjobb eredményeket határozott, következetes és szeretettel teli módszerekkel érhetők el. Nagyon fontos, hogy a nevelését minél korábban elkezdjék, mert a felnőtt kutya már túl nagy és erős ahhoz, hogy a hibáit ki lehessen javítani. A parancsokat gyorsan megérti, és ha megfelelő nevelést kapott, általában engedelmes is. Az ismétlődő gyakorlatok untatják. A parancsokat csak akkor teljesíti, ha azok szerinte is ésszerűek.

Mozgásigénye

Eléggé sok mozgásra van szüksége. Ha szabadon futkoshat egy jól körülkerített kertben, akkor saját maga gondoskodik e mozgásigény kielégítéséről. Nem való lakásba.

Alkalmazásai

Elsősorban olyan emberek számára megfelelő választás, akiknek a lakásban és azon kívül is nagy hely áll a kutya rendelkezésére. Eléggé független természetű, ezért a kutyás sportok többségében nem jeleskedik.

Kategória: Pásztorkutyák / Török kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz