kutyafajtak.hu

Angol bulldog kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/angol-bulldog-kutya#sigProId8e082b29e5

Magyar / idegen név:Angol buldog vagy buLLdog / English Bulldog
Származási hely / feladat:Anglia / viadorkutya
Marmagasság / Súly:32-42 cm / 20-30 kg
Várható életkor / alomszám:7-9 év / 4-5 kölyök

BuLdog vagy buLLdog?

Hivatalosan egy L-lel kellene írni, de a magyar köznyelvben a két LL-betűs verzió terjedt el, ezért mi is így használjuk ebben a cikkben.

Az angol bulldog története

Az angol bulldog az angolok "nemzeti kutyája". Számos kutyafajta kialakításában felhasználták előnyös tulajdonságai miatt. A boxer, a bullterrier, a boston terrier, a francia bulldog és a bullmasztiff vérében is csörgedez angol bulldogvér.

Már a Kr. e. 3. évezredből találtak olyan feliratos képet, amelyen egy "bulldogfejű" kutyát örökít meg egy ismeretlen babiloni művész. Hasonló kutyaábrázolásokra bukkantak az Kr.e.7. századból származó ninivei reliefen. A koponyaleletek tanúsítják, hogy a kimmerek hatalmas termetű, nagy fejű, széles pofájú kutyákat vittek magukkal hadjárataikra.

A mai bulldog ősét a középkori Angliában, valamikor a 16-17. sz. fordulóján tenyésztették ki masztiff és alaunt fajtájú kutyákból. Marhahajcsárok és mészárosok használták a bikák terelésére és őrzésére, valamint az ekkor nagyon népszerű bikaheccek (bull baiting) és medvevadászatok során. Ezeknek a kemény sportoknak a "hősei" - a bullmasztiffok és a bullterrierek mellett - ugyancsak a bulldogok voltak. A bika érzékeny orrát igyekeztek elkapni, és ha ez sikerült, lerázhatatlan "bulldogharapással" csüngtek az állaton - hiszen hála előugró, erős állkapcsuknak, saját saját orruk szabadon maradt, s lélegzésük mindvégig akadálytalan maradt. A medvékkel is nevükhöz méltó szívóssággal vették fel a küzdelmet.

A 19. századra eredeti szerepében már nem volt rá szükség, ezért szelídíteni akarták. Emiatt a mopsszal keresztezték; így alakult ki a mai békés, nyugodt természetű angol bulldog. Az első fajtaklub 1875-ben jött létre Londonban, ebből alakult meg 1895-ben a British Bulldog Club.

Az angol bulldog megjelenése

A bulldog marmagassága 35-42 cm a kanok esetén, a szukák valamivel alacsonyabbak. Sokan a világ legrondább kutyájának tartják ("annyira ronda, hogy már szinte szép"), a fajta kedvelői szerint viszont különleges megjelenésű, méltóságteljes kutya, "méltó az öreg Angliához". Valóban kissé groteszk felépítésű kutya.

Végtagjai rövidek, erősek, mellkasa rendkívül széles, combjai hihetetlenül izmosak. Fara kissé magasabban van, mint a marja. Feje gömbölyű, arcorri része rövid, rendkívül ráncos. Alsó metszőfogai előbbre állnak, mint az felsők, ez adja a híres "bulldogharapást". Nyaka rövid, nagyon izmos, lebernyeges. Füle hátrabicsaklik és lelóg. Mellső végtagjai valamivel rövidebbek, mint a hátulsók. Járása jellegzetes: egy kissé ferdén, oldalazva halad előre. Közepes hosszúságú farka általában lefelé lóg. Szőrzete finom, fényes, rövid, sima, testhez simuló.

Az angol bulldog jelleme, tulajdonságai

Ha az angol bulldog külsejéről, megjelenéséről meglehetősen megoszlanak a vélemények, karakterét, tulajdonságait igen nagyra tartják. Napjainkban ez az egyik legszolgálatkészebb, legjobb természetű és legszeretetreméltóbb kutyafajta. Szereti az embereket, játékos, barátságos, ugyanakkor intelligens. Ha megértően foglalkoznak vele, a legjobb társa lesz a gazdájának. Ragaszkodó és nagyon hűséges.

Az angol bulldog alapvető jellemvonása a kiegyensúlyozottság és a szelídség. Vidám, spontán és lelkes tud lenni, ugyanakkor a lakásban nyugodtan viselkedik. Érzékenyen reagál a környezetében uralkodó hangulatra. Önmagát nem kíméli. Okos állat, amely "átgondolja" a dolgokat, ám ettől még engedelmes marad. Az angol bulldog kimondottan gyengéd, nagyon szeret a család közelében lenni. Emiatt kifutóban való tartásra nem alkalmas.

Az angol bulldog társas viselkedése

A gyerekeket mindenekfelett szereti, tőlük bármit eltűr. Más kutyákkal és háziállatokkal való együttélése általában problémamentes, részben azért, mert egyáltalán nincs vadászösztöne. Türelmes, toleráns, és gyakran jól fejlett humorérzéke van. Nem könnyű kihozni a sodrából. Általában mindenkivel hamar összebarátkozik, bár előfordulnak óvatosabb egyedek is. Az angol bulldog kimondottan békés kutyafajta, a harcot lehetőleg elkerüli, de ha elhanyagolják, ha provokálják és rosszul bánnak vele, akkor veszélyessé válik. Ha arra kényszerül, hogy küzdjön, feltámad benne a viador ősök valamennyi vad tulajdonsága. Nem ismeri a megadást, a vereséget, ezért nem tanácsos más kutyákkal összeverekedtetni. Valamennyi kutyafajta közül az angol bulldog a legelszántabb és a legvakmerőbb.

Az angol bulldog szőrzetápolási igénye

Ez a kutya nem igényel túl sok szőrzetápolást. Vedlés idején gumikefével lehet a legegyszerűbben eltávolítani az elhalt és kilazult szőrszálakat. Szükség esetén az arc redőit - főként a szem alattiakat - erre szolgáló oldattal kell megtisztítani. Az angol bulldognak huzatmentes, puha, száraz helyre van szüksége - a kifutó tehát ezért is nem alkalmas hely a számára.

Az angol bulldog tanítása

Az angol bulldog általában könnyen tanítható. Érzékeny a gazdája hanghordozására és hangulatára, s gyakran már egy barátságos, de határozott hangú kérés is elég ahhoz, hogy engedelmeskedjen. Semmiképpen sem szabad komolyabban bántalmazni, viszont azt se hagyjuk, hogy túl sokat engedjen meg magának. A nevelésében mindig következetesnek és egyértelműnek kell lenni. Ez a kutya nagyon szeretne gazdája kedvében járni, és ha megérti, hogy mit akarnak tőle, akkor nem okoz csalódást.

Az angol bulldog mozgásigénye

Az angol bulldog mozgásigénye alacsony, nem igényel hosszú sétákat, beéri napi három rövid kiruccanással. A nap legnagyobb részét szívesen tölti a lakásban vagy a kertben, főleg, ha a család is a közelben van. E tulajdonságai ideális társsá teszik az otthonülő emberek számára.

A bulldogkölykök hajlamosak arra, hogy még akkor is tovább játsszanak, futkározzanak, amikor már teljesen kimerültek. Ezért figyelni kell rá, hogy eleget pihenjenek, és korlátozni kell a mozgásmennyiségüket is. Ez a kutyafajta - mint általában a rövid orrú kutyák - a nagy meleget igen rosszul tűri, ezért a forró napokon árnyas pihenőhelyre van szüksége. Ilyenkor nem szabad sétáltatni, sőt autóba ültetni sem.

Az angol bulldog alkalmazásai

Az angol bulldog népszerű társ a gyermekes és a gyermektelen családokban egyaránt. Értelmes és szívesen tanuló fajta, de testalkata miatt alkalmatlan a kutyás sportokra. A bulldog megbízható társ, jó házi kutya. Rövid szőrzete miatt lakásban való tartásra igen alkalmas. Hátránya, hogy viszonylag sokat szuszog, sőt néha csoszog is a lakásban. Egyébként nem hangos, nem ugatós. Előreugró állkapcsa és hosszú nyelve miatt sajnos sokat nyálzik. Szemei meglehetősen érzékenyek. Kitűnő házőrző, a gyermekeknek jó játszópajtása, egyben testőre is.

Kategória: Őrző-védő kutyafajták / Angol, Brit kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz