kutyafajtak.hu

Angol cocker spániel kutya

Az angol cocker spániel az egyik legismertebb spániel. Közepes méretű, zömök, jó felépítésű. Szívós és élénk. Intelligens. Madarak vadászására tenyésztették ki. Szereti a gyerekeket. Apportírozásra is jó. Feje nagy, arcorr része hosszú. Szeme barna. Füle hosszú, lelógó és dús. Háta rövid, erős, hasa enyhén felhúzott. Mellkasa mély, ágyéka feszes. Végtagjai párhuzamosak. Farkát általában csonkolják. Sok színű lehet. A kanok marmagassága 37-40 cm, a szukák valamennyivel kisebbek, súlya 11-14 kg.

Származási országa: Egyesült Királyság

Eredeti feladata: vadászkutya

Jelleme

A fajta állandó vidámságáról ismert. Úgy tűnik, szünet nélkül csóválja rövid farkát. Szelíd és barátságos, eleven és kedves. Értelmi képességeit nem szabad alábecsülni. Noha többnyire elég készséges és engedelmes, van benne némi akaratosság is. Kiváló a szaglása, és általában szereti a vizet. Ha kifutóban tartják, eltompul; vidám, társaságkedvelő természete csak akkor bontakozik ki teljesen, ha a lakásban él, együtt a családdal.

Társas viselkedése

Az angol cocker spániel általában jól kijön a többi kutyával, s a macskák és egyéb háziállatok sem okozhatnak gondokat a számára. A gyerekekkel szemben türelmes, de azt nem hagyja, hogy játékszernek tekintsék. Ha bajt érez, vagy látogatók érkeznek, felemeli a hangját, de ennek ellenére nem igazi házőrző.

Szőrzetápolási igénye

Igen gyakori kefélés és fésülés híján az angol cocker spániel szőrzete hamar gubancossá válik. Különösen nagy figyelmet igényel a lábai között, a lába tövénél és a füleken fejlődő szőr. A füleket rendszeresen ellenőrizni kell; az alattuk, a hallójárat nyílásának környékén növő szálakat le kell nyírni; ezzel megelőzhető a fül bedugulása és esetleges begyulladása. Előfordul, hogy a talppárnák között is hosszú szőr nő, és ez zavarhatja a kutyát. ; ezetet a szőröket a gazdája is könnyen le tudja vágni. Az angol cocker spánielt évente nagyjából 2-4 alkalommal el kell vinni egy színvonalas kutyakozmetikába. A szalonban egy szakértő kézzel kiszedegeti az elhalt szőrszálakat.

Tanítása

Az engedelmes természetű angol cocker spániel nagyon szeret gazdája kedvében járni, ugyanakkor megvan a maga akarata is, amely időről időre úrrá lesz a kutyán - ez jellemző spánielvonás. Következetes neveléssel, valamint a foglalkozások szórakoztató és a kutya számára kihívást jelentő jellegének fenntartásával hamar megtanítható arra, hogy mint várnak tőle. Ennek a kutyának - főleg a kölyköknek - roppant kifejező a tekintete, és pontosan tisztában van azzal, hogy ezen eszköz segítségével könnyen rá tudja szedni a gazdáját. Ha a gazdája minden elnéz neki, akkor a kutya hamarosan nem veszi őt komolyan, hanem elkezd a saját feje után menni.

Mozgásigénye

Az angol cocker spánielt eredetileg bozótos, nehéz terepen való vadászathoz tenyésztették ki. Hosszú órákig gyalogolhat anélkül, hogy kifáradna - ennek ellenére nem igényel túl sok mozgást. A napi három sétával, továbbá hetente néhány hosszabb sétával, és egy-egy vidám hancúrozással a kertben már tökéletesen beéri. A legtöbb angol cocker spániel szeret úszni, és az esőben is szívesen sétál

Alkalmazásai

Egykor rendkívül népszerű vadászkutya volt, de ma már ritkábban találkozni vele a terepen. Egyre gyakoribb látvány viszont a kiállításokon - és persze a legtöbb példánya családi kutyaként él. Ha a gazdája szeretne valami elfoglaltságot a kutyájának, érdemes lehet vadászati gyakorlatokra járatni, bár rendszerint az olyan, nagy mozgékonyságot igénylő sportok is megfelelők számára, mint az ügyességi próbák.

Viselkedése, tulajdonságai

Élénk, vidám, nagyon temperamentumos kutya. Könnyű képezni. Néha ugyan megmakacsolja magát, de jó kézben ez ritka. Nagy élvezettel cserkészik a legsűrűbb bozótokban is. Az úszás, a vízből való apportírozás kedvelt szórakozásai közé tartozik. Jól úszik. Gazdájához ragaszkodik. Történetét lásd a Spánielek általános ismertetésében.

Használhatósága

A cocker spániel kedvelői váltig állítják, hogy kutyájuk mindenre jó. Remek sportkutya, ugyanakkor nagyszerű társ. Különösen a gyerekek mellé ajánlható, mert végtelenül türelmes, jóindulatú, nem haragtartó. Idegenekkel szemben is barátságos, házőrzőnek nem való.

Az egyik legismertebb spániel. Közepes méretű, zömök, jó felépítésű. Szívós és élénk. Intelligens. Madarak vadászására tenyésztették ki. Szereti a gyerekeket. Apportírozásra is jó. Feje nagy, arcorr része hosszú. Szeme barna. Füle hosszú, lelógó és dús. Háta rövid, erős, hasa enyhén felhúzott. Mellkasa mély, ágyéka feszes. Végtagjai párhuzamosak. Farkát általában csonkolják. Sok színű lehet. A kanok marmagassága 37-40 cm, a szukák valamennyivel kisebbek, súlya 11-14 kg.

Kategória: Spánielek / Angol, Brit kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz