kutyafajtak.hu

Angol masztiff kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/angol-masztiff-kutya#sigProId05848cd0ee

Származási ország: Anglia

Eredeti feladata: vadászkutya, őrkutya

Marmagassága: 70-76 cm

Súlya:

Jelleme

Nyugodt, magabiztos, nemes kutya. Felnőtt korában kiegyensúlyozott, nem befolyásolható. A családjával kedves és gyengéd, s nem szereti, ha magára hagyják. Kiválóan és nagyon határozott módon őrzi a családot, a lakást és a kertet. Nem jellemző rá, hogy a kerítés mögött ugrálva vadul megugassa a járókelőket. Csak ritkán ugat, tisztában van azzal, hogy a puszta megjelenése elég a rossz szándékú emberek elriasztására. Kimondottan értelmes kutya, általában engedelmes és együttműködésre kész.

Társas viselkedése

Megfelelő szocializáció és nevelés esetén az angol masztiff számára nem okozhat gondot a más kutyákkal és egyéb háziállatokkal való együttélés, ugyanis a vadászösztöne elhanyagolható. Normális körülmények között a gyerekekkel is jóindulatú és barátságos. Az ismeretlen látogatókat csak akkor engedi be, ha a gazdája is elfogadja őket. Barátságos kutya, a család barátait nagy lelkesedéssel fogadja.

Szőrzetápolási igénye

Ez a hatalmas kutya nem igényel túl sok szőrzet ápolást. Elég hetente egyszer átkefélni egy sörtekefével. A vedlési időszakban a gumis kopókesztyű vagy gumikefe a legalkalmasabb az elhalt szőrszálak eltávolítására. Puha fekhelyre van szüksége, hogy testén ne alakuljanak ki felfekvések. A fiatal, fejlődő kutya étrendjének összeállításánál nem szabad takarékoskodni. A megfelelő táplálkozás nélkülözhetetlen az optimális fejlődéséhez. Igen gyorsan növekvő fajta. Nem árt korlátozni az erőteljes testmozgást, nehogy túlfárassza magát. A többi masztiffhoz hasonlóan ennek a kutyának is igen magas a fájdalomküszöbe, s mivel elég sokat követel magától, előfordulhat, hogy a sérüléseket vagy betegségeket csak akkor veszik észre, amikor már komollyá váltak.

Tanítása

Az angol masztiff nevelésének kölcsönösen élvezetes, nyugodt és harmonikus folyamatnak kell lennie. A következetesség, a sok szeretet és a rengeteg megértés csodákra képes. A szigorú szavak és a büntetések szükségtelenek, és csak ártanak ennek a rendkívül érzékeny kutyának. Sokkal jobb eredmények érhetők el úgy, ha a gazdája egyértelműen az állat értésére adja, mikor elégedett vele, a nevelését pedig vidám, oldott módon végzi. Nem árt kölyökkorában leszoktatni a pórázrángatásról, mivel felnőttkorában már túl erős lesz ahhoz, hogy változtatni lehessen viselkedésén. A masztiffkölykök néha félénkek és bátorításra szorulnak. Sok időt kell hagyni a szocializációjukra és magabiztosságuk fejlesztésére.

Mozgásigénye

A kifejlett masztiffnak átlagos a mozgásigénye. Elég, ha a megszokott időben leviszik egy háztömb körüli sétára, és hetente néhány alkalommal lehetővé teszik számára a póráz nélküli szaladgálást. Nem lelkesedik nagyon a labdázásért, sem a különféle kiképzésekért. A gyorsan növekvő fiatal masztiff testmozgását korlátozni kell; ha túl nagy nyomás nehezedik rá, vagy túlságosan elfárad, az károsan befolyásolhatja a csontok, az ízületek és az izmok fejlődését.

Alkalmazásai

Ez a kutya azok számára ideális társ, akiknek a lakásában és annak környékén is sok hely van.

Kategória: Őrző-védő kutyafajták / Angol, Brit kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz