kutyafajtak.hu

(Angol) Pointer / Angol vizsla kutya

Általános leírása

Színe: fehér alapon fekete, sárga vagy barna foltos, de lehet egyszínű: sárga, barna, fekete. Marmagassága: 62-68 cm (kan), 60-65 cm (szuka). Súlya: 28-35 kg. Elegáns, csupa ideg, dekoratív megjelenésű, barátságos kutya. Teste csupa izom. Fölöttébb ruganyos és mozgékony. Koponyája lapos és széles, az arcorri rész felé fokozatosan keskenyedik. Az orrhát egészen enyhén homorú. Orra fekete, ajkai nem túl lecsüngők. Füle lelóg. Szeme sötét, barátságos tekintetű. Nyaka elegáns ívelésű, lebernyeg nélküli, nagyon izmos. Mellkasa mély, könyökig ér. Hasa kissé felhúzott. Végtagjai szikárak, hosszúak. Háta rövid, egyenes. Ágyéka izmos, erős. Farka majdnem a csánkig ér, enyhén ívelő, nyugalmi állapotban lefele lóg, ha figyel, vízszintesen tartja. Mancsa kerek, boltozatos, ujjai zártak. Szőrzete rövid, sima, testhez simuló, fényes.

Viselkedése, tulajdonságai

Értelmes, ragaszkodó, csupa ideg kutya. Nagyon jó a szaglása. Feltűnően gyors. Szenvedélyesen keres, kutat, nagyon szeret vadász. A "vadat álló" kutyák királyának tartják.

Története

A pointer nevének eredetéről az imént már volt szó. Kétséges azonban, hogy eredetileg is így hívták-e. Az a valószínű, hogy inkább a kutya munkáját jelezték vele. Egyes - elég megbízható - források szerint először "pointing" (jelző, mutató) kutyának hívták. A "pointing dog"-ból aztán később pointer lett. Sokan állítják, hogy eredetileg Spanyolországból származik, de ezt adatok nem támasztják alá. Annyi bizonyos, hogy ilyen fajta kutyák - legalábbis különböző változataik - Európa több országában léteztek, s közülük néhány Angliába is eljutott, ahol aztán a fajta lendületes és eredményes fejlődésnek indult. A tenyésztők egy időben arra törekedtek, hogy a pointert robosztusabbá tegyék, ezért keresztezték a foxhounddal. Hogy ez a gyakorlat mennyire hibás volt, az hamarosan kiderül: a fajta jellegét szinte teljesen tönkretették. A pointernek a dolga ugyanis az, hogy becserkéssze a vadat. Ezzel szemben a foxhoundnak oda kell rohannia a zsákmányhoz, és lehetőleg fölé kerekedni. Ezenkívül a pointer feltartott fejjel vadászik, s a levegőben apró szimatokra figyel. A foxhound viszont leszegi a fejét a földre, és galoppban fut. Pontosan ez az, amit a keresztezés után az utódaik is tettek. De a fajta említett "feljavítói" nem tanultak abból a leckéből sem, ami majdnem katasztrófát okozott korábban. Tovább kísérleteztek az angol buldoggal, agarakkal, angol vérebekkel keresztezték a pointert. Végül egyes értelmesebb kutyatenyésztők siettek a fajta megmentésére, és 1859-ben egy angliai kiállításon már "igazi" pointerek szerepeltek.

Használhatósága

Bár a városiasodással egyenes arányban csökken a pointer szerepe, attól mégsem kell tartani, hogy ez az elegáns, szép fajta valaha is eltűnik a kutyafajták közül. Ám szomorú arra gondolni, hogy az a terület, ahol hasznát vehetik a vadászok, fogyóban van. A pointer az orrával jelez. Munkája abból áll, hogy a nyílt vidéken megtalálja a vadat. A fegyveres vadász előtt dolgozik, rendkívül éles szaglásával észleli, majd szoborrá meredve jelzi a vadat, mintha lépés közben hirtelen megállna. Magyarán: a pointer szívós, kitartó, élénk és igénytelen eb, kiváló vadászeb, de csak vadászember keze alá való!

Angol vizsla kutya

Az olasz kopó egyik leszármazottja. A származása körüli vitáktól eltekintve az angol vizsla jelentőségét a különböző országokban született nagyszámú leírás biztosítja.

Testi adottságok

Elegáns, előkelő tartású, tökéletesen arányos kutya. Feje közepes méretű. Füle nagy. A kan marmagassága 64-70 cm, és súlya 20-30 kg, a szuka valamennyivel kisebb. Szőre rövid, nagyon sűrű, egyenes és tömör. Szőrszíne fehér fekete foltokkal vagy fordítva, esetleg a narancs különböző árnyalatai.

Jellem és alkalmazkodóképesség

Nemes természetétől elválaszthatatlan az a feltétlen hűség. A gyerekeket nagyon szereti. Kedvencként nagyon kedves. Városi életre nem alkalmas.

Gondozás és testmozgás

Az angol vizsla kifejezetten tiszta, ezért ez a kutya nem igényel különösebb gondozást. Sokat kell mozognia, hogy erőben legyen mindig és naprakész. Azonban viszonylag könnyen elkóborol.

Származási országa: Egyesült Királyság

Eredeti feladata: vadászkutya

Marmagassága: 61-69 cm

Súlya: 20-25 kg

Jelleme

Általában értelmes, sportos, barátságos, kedves, jó természetű és kiegyensúlyozott eb. Rendszerint engedelmes is. Kiváló a szimata és az átlagosnál jóval fejlettebb vadászösztöne van.

Társas viselkedése

A fajta nagyon jól kijön a többi kutyával. Legtöbb képviselője barátságosan és türelmesen viszonyul a gyerekekhez. A pointer rendszerint az ismerősökkel és az idegenekkel is barátságosan viselkedik. Megfelelő szocializáció esetén a macskákkal és egyéb háziállatokkal való kapcsolata is problémamentes lehet.

Szőrzetápolási igénye

A pointer szőrzetével nagyon keveset kell törődni. A vedlési időszakban az elhalt és kilazult szőrszálakat egy gumis kopókesztyűvel lehet a legkönnyebben eltávolítani a szőrzetéből. Időnként ellenőrizni kell a hallójáratokat, a karmait pedig röviden kell tartani.

Tanítása

Ez a kutya viszonylag gyorsan tanul. Elég értelmes ahhoz, hogy hamar felfogja, mit akarnak tőle, és nagyon szívesen dolgozik a gazdája kedvéért. Következetes, de szelíd módon kell nevelni; a goromba szabad vagy a túl kemény módszerek kárt tehetnek e kutya nyílt és szelíd természetében.

Mozgásigénye

A pointernek sok mozgásra van szüksége. A rövid séták mellett gazdájának naponta legalább egy órát kell arra fordítania, hogy a kutyát hosszabb kirándulásokra vigye, ahol póráz nélkül szaladgálhat és hancúrozhat. Arra is megtanítható, hogy gazdájával tartson a naponként kocogás idején, ilyenkor gyakorlatilag kimeríthetetlen.

Alkalmazásai

A fajta a szárnyas vad, főként a fogoly jelzésére specializálódott, bár a gazdája másfajta vad jelzésére is megtaníthatja. Noha kifejezetten az előbb említett célra tenyésztették ki, elég értelmes és készséges ahhoz, hogy másféle munkákat feladatokat is megtanuljon, s azokban is elfogadható eredményeket érjen el.

Kategória: Vizslák, Pointerek / Angol, Brit kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz