kutyafajtak.hu

Angol springer spániel kutya

Általános leírása

Színe: minden spánielszín lehet, a legkedveltebb a májbarna és fehér, vagy a fekete-fehér. Marmagassága: 50-51 cm. Súlya: 20-23 kg. Az egyik legősibb spániel. Termetre és típusra valahol a cocker spániel és a szetterek közé helyezhető. Koponyája hosszú, homloka kissé domború, orrháta egyenes; orrtükre sötét, bronzszínű vagy fekete; orrnyílásai jól fejlettek. Állkapcsa erős. Szeme közepes nagyságú, sötét színű. Füle hosszú lelógó. Izmos nyaka egyenes, közepesen hosszú, lebernyegmentes. Háta hosszú, erős; ugyanakkor mellkasa mély, jól fejlett. Ágyéka könnyedén ível. Fara kissé gömbölyű. Hasa enyhén felhúzott. Farkát a cockernél magasabban tartja. Végtagjai egyenesek, párhuzamosak, erős csontozatúak. Mancsát dús és sima szőrzet borítja.

Viselkedése, tulajdonságai

Élénk, vidám, mozgékony, eleven kutya. Gyerekszerető; igyekvő és tanulékony. Az egyik legjobb vadászspániel.

Használhatósága

Bár remek vadászkutya, amelyet külföldön sok helyen még ma is rendszeresen "dolgoztatnak", hazánkban elsősorban kedvtelésből tartják. Hűséges és vidám a család kedvence.

Angol springer spániel

Marmagassága: 51 cm

Jelleme

Szelíd, barátságos és mozgékony állat. Szinte mindig vidám, és nyitott, spontán természete van. Igen értelmes kutya - az összes fajta közül ez az egyik legértelmesebb -, ráadásul alkalmazkodó és általában engedelmes is. A megfelelően szocializált angol springer spániel kiegyensúlyozott, megbízható kutya, amelyet nem könnyű megzavarni. Nagyon ragaszkodik a gazdájához és a családjához. Nem szereti, ha egyedül hagyják. Az agresszivitás teljesen idegen ettől a szelíd természetű ebtől.

Társas viselkedése

Az angol springer spániel híresen barátságos, társaságkedvelő és szelíd természetű kutya. Jól kijön a fajtársaival, s békésen együtt tud élni a macskákkal és egyéb háziállatokkal, valamint a gyerekekkel is. Noha nagyon szereti a családját, az idegenekkel szemben sem félénk. Mindenkivel jól kijön, és a látogatókat - a szívesen látottakat és a hívatlanokat egyaránt - mindig vidáman üdvözli.

Szőrzetápolási igénye

Az angol springer spániel szőrzete rendszeres alapos ápolást igényel, különöse a sűrűbb, hosszabb szőrrel borított részeken. A fülben növő felesleges szőrszálakat kézzel kell kiszedegetni. A fül lebenyei alatti területen rövidre kell nyírni a szőrt, hogy a fül jól szellőzhessen. A talppárnák közti szőrszálak akadályozhatják a kutya mozgását, s a kövek és apró ágdarabok is beleakadhatnak. Ezért aztán rendszeresen meg kell nézni a kutya talpát, és a párnák közül ki kell vágni a szőrt. A családi kutyaként tartott angol springer spánielt évente kétszer-négyszer kell megnyíratni; a kiállításokon versenyeztetett kutya szőrével természetesen többet kell foglalkozni.

Tanítása

Ez a kutya rendszerint könnyen tanítható. Rendkívül értelmes, nagyon gyorsan megérti, mit akarnak tőle, és szeret örömet szerezni a gazdájának. Ez azonban nem jelenti azt, hogy képes lenne saját magát megnevelni - ez a feladat e kutya esetében is a gazdára marad, akinek következetes és egyértelmű módszereket kell alkalmaznia.

Mozgásigénye

Az angol springer spániel a mozgásigény terén általában jól alkalmazkodik a körülményekhez. De aki látott már ilyen kutyát a terepen dolgozni, annak nem lehet kétsége afelől, hogy a napi három rövid séta messze nem elég a számára. Elképesztően kitartó fajta, amely nagyon szereti, ha van mit csinálnia. Az időjárás nem zavarja. Az úszás és az apportírozás a legkedvesebb szórakozásai közé tartozik. Rendszeresen el kell vinni hosszabb sétákra, lehetőleg az erdőbe vagy a mezőre, és ott hagyni kell, hogy póráz nélkül és hancúrozzon. A megfelelő módon nevelt, egy fácánt vagy más vadat követvő angol springer gazdája hívására azonnal visszatér.

Alkalmazásai

Igen sokoldalú eb. Nagyszerű családi kutya, de gyakori szereplője az engedelmességi és ügyességi próbáknak, valamint a labdajátékoknak (flyball) is - e sportokban kiemelkedően jól teljesít. Gyakran találkozni vele a kutyakiállítások versenyein is, de - főként Európában - még vadászkutyaként is népszerű. Elsősorban nehezen járható terepen vadásznak vele, ahol néha órákat tölthet a szederbokrok közt vagy a sűrű aljnövényzetben. Ennek ismeretében talán felesleges is említeni, hogy a vadászkutyai karrier igen nehezen egyeztethető össze a kutyaszépségversenyeken való részvétellel; a kutya gondosan ápolt szőrzete alaposan megtépázódhat a vadászat közben, és különben is, a vadászok számára nem a szép külső, hanem a fürgeség a fontosabb. Ez az oka annak, hogy több más fajtához hasonlóan idővel az angol spinger spánielnél is eltérő megjelenésű változatok alakultak ki.

Kategória: Spánielek / Angol, Brit kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz