kutyafajtak.hu

(Angol) Staffordshire bullterrier kutya

Származási ország: Anglia

Eredeti feladata: harci kutya

Marmagassága: 35,5-40,5 cm

Súlya: 11-17,5 kg

Jelleme

A Staffordshire bullterrier - amelyet angol staffnak is neveznek - kiegyensúlyozott, értelmes, gyengéd és viszonylag engedelmes kutya. Vidám természetű, ugyanakkor meglehetősen magabiztos. Általában nagyon bátor, és nem kíméli magát; mozgékony és játékos kutya, amelynek lelkesedése gyakran már a szilajsággal határos. Állandóan figyeli a környezetét, és ha veszélyt észlel, ugatással jelez. Remekül alkalmazkodik: a vidéki gazdaságban ugyanolyan jól elél, mint egy városi lakásban.

Társas viselkedése

A gyerekekkel rendszerint nagyon jól kijön, nem bánja azt sem, ha kissé gorombább játékokat játszanak vele, és ritkán érzi úgy, hogy lekezelik. Megfelelő szocializáció esetén a macskákkal és egyéb háziállatokkal sem lehet gondja. Kölyökkorában jól érzi magát más kutyák között, de ha felnő, mindenképpen ő akar lenni a többiek ura és parancsolója. A kan különösen harcos, főként más kanokkal szemben. Ha bajt észlel, ugatással jelzi, de egyébként eléggé barátságos másokkal.

Szőrzetápolási igénye

A Staffordshire bullterrier szőrzete nem igényel túl sok figyelmet. Általában elég hetente egyszer átkefélni egy puha sörtekefével. A vedlési időszakban gumis kopókesztyűvel lehet a legkönnyebben kidörzsölni bundájából az elhalt és kilazult szőrszálakat. A karmait röviden kell tartani.

Tanítása

Nagyon értelmes, gyorsan tanuló kutya. Következetes, szeretettel teli nevelésre, sok változatosságra és tennivalóra van szüksége. Nagy figyelmet kell fordítani a szocializációjára, mivel az jó hatással van jelleme fejlődésére.

Mozgásigénye

Nagyon energikus kutya, imád játszani - minél keményebb a játék, annál jobban élvezi. A kötélhúzást különösen szereti, de arra meg kell tanítani, hogy ha gazdája mondja, akkor engedje el a "kötelet". Igen magasra tud ugrani, s nagyon szeret labdázni és apportírozni is. Szívesen elkíséri a gazdáját a hosszú sétákra - függetlenül attól, hogy a belvárosba indulnak-e, vagy valahová vidékre. Ha elég mozgást biztosítanak a számára, a lakásban nyugodtan fog viselkedni.

Alkalmazásai

Ritkán szerepel kutyás sportokban, de ez nem azt jelenti, hogy nem lenne meg hozzá a tehetsége: mozgékonysága, ügyessége és értelmes alapján jó teljesítményeket kell tudnia elérni az ügyességi próbákon és a labdajátékokban (flyball) is. A Staffordshire bullterrier kiváló családi kutya azok számára, akiknek nincs elegendő helyük egy nagy kutyát tartani, ők mégis "nagy" kutyára vágynak.

Kategória: Őrző-védő kutyafajták / Angol, Brit kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz