kutyafajtak.hu

Angol véreb kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/angol-vereb-kutya#sigProIdbecff8a15f

Általános leírása

Színe: fekete, vörös, vörösesbarna, olykor sötétebb bronzos árnyalattal keverve, vagy egészen kis fehér folttal tarkítva. Marmagassága: 65-69 cm (kan), 59-65 cm (szuka). Súlya: 36-50 kg. Súlyos, nagy testű, impozáns, eredeti megjelenésű kutya. Nagyon érdekes a feje, és különösen nagyok a lelógó fülei. Különösen a fejformája frappáns, feltűnő: nagy, de keskeny. A bőre laza, ráncos, leginkább a fején és a nyakán, ami egyfajta töprengő, illetve bánatos kifejezést kölcsönöz neki. Felső ajka nagy, lecsüngő. Szeme barna, mélyen ülő (minél sötétebb, annál kedveltebb). Füle vékony, hosszú, alsó része be- és visszafelé hajlik. Nyaka hosszú, izmos, lebernyeges. Mellkasa széles és mély. Háta egyenes, erős. Mellső és hátulsó lábai erőteljes csontozatúak, egyenesek, párhuzamos állásúak. Farka hosszú, elegáns hajlattal kissé a hát vonala fölött tartja. Mancsa nagy, boltozatos. Szőrzete rövid, testhez simuló.

Viselkedése, tulajdonságai

Rossz hírével ellentétben az angol véreb egyáltalán nem "véreb", vagyis nem vérengző (ezt a két fogalmat gyakran összekeverik), hanem nagyon barátságos. Soha nem támad meg senkit, sőt a nyom végén a farkát csóválja! Feltehetően sokat ártott hírnevének az a börtönökben valaha használt, keresztezett fajta, amelynek egyedeit valóban a foglyok kíméletlen megtámadására neveltek. Napjainkban angol vérebe pedig végképp rendkívül ragaszkodó, nyugodt, higgadt kutya. Legnagyobb hibája éppen a kiirthatatlan félénksége. Ha hirtelen megijesztik, abbahagyja a nyomkövetést. A testi fenyítés, sőt néha az erélyesebb (durvább) szó is makaccsá teszi; ilyenkor akár meg is tagadhatja a munkát...

Története

Mint általában a legtöbb ősrégi fajta eredetét, az angol vérebét is meglehetősen homály fedi. Angliában tenyésztették ki, bár egyes kynológusok az angol eredetet kétségbe vonják, az tény, hogy valamikor az ilyenfajta kutyákat a rablók és tolvajok nyomának követésére is használták. Angliában és Skóciában például még a rendőri intézmények felállítása előtt bevetették a vérebeket az útonállók rejtekhelyének felderítésére. A lakosságra adót vetettek ki, hogy a kutyákat kiképezhessék és "minden jóval" elláthassák. Skóciában a törvény intézkedett arról, hogy aki ezeket a kutyákat nem engedi be a területére, azt mint bűnsegédet kell kezelni. A XVIII. század második felében a bűnüldöző szervek már kiképzett vérebbekkel dolgoztak - főleg a birkatolvajok ellen. Az angol vérebek számos háborúban is szerepeltek, egyebek között Erzsébet angol királynő Írország elleni háborújában és VIII. Henrik franciák elleni hadjáratában.

Használhatósága

Az angol véreb a szimatkutyák csoportjának egyik legméltóságteljesebb, legeredményesebb tagja. Az orrával "vadászik", a megsebzett vadat követi, s különleges szaglásával az egyszer megtalált nyomot többé nem téveszti el. Arról, hogy mi mindenre használták már az általános bevezetőben is, történetében is szóltunk, de sokoldalúságának nyomatékos hangsúlyozására most készítsünk ismét - korántsem teljes - leltárt. Valaha tolvajokat és rablókat kutatott fel, keresztezett változata az USA-ban délen rabszolgákat üldöztek, szökött rabokat szorítottak sarokba. Követi a sebzett vad nyomát, ezenkívül megtalálja az elcsavargott jószágot, kiszimatolja a föld alatti vezetékek gázszivárgását. Gyakran használják még ma is eltévedt turisták, gyerekek keresésére... Nagy erejű, kitartó, ugyanakkor szelíd és kedves kutya. Lakásban, kertben egyaránt tartható. Mai divatos kifejezéssel élve: "igényeseknek" korunk egyik ideális házi- és sportkutyája.

Eredeti feladata: nyomkövető

Jelleme

Jóindulatú, barátságos, kiegyensúlyozott és kedves kutya; fiatal korában meglehetősen szilaj lehet, de mire felnőtté válik, lecsillapodik. Az egész világon híres kiváló szimatáról, ezért remek nyomkövető kutya. Szereti az emberek és más kutyák társaságát, ugyanakkor ragaszkodik bizonyos fokú függetlenségéhez is, és néha meglehetősen csökönyös tud lenni. Kellemes, mély hangját viszonylag ritkán hallatja. Ha valami felkelti az érdeklődését, akkor nehéz elterelni a figyelmét, s szívesen folytatja azt, amit elkezdett.

Társas viselkedése

Ez a figyelemre méltó kutya általában jól kijön a gyerekekkel. Oda kell figyelni, hogy a kicsik mit csinálnak vele, mert ez a derék kutya annyira jó természetű, hogy jámborul fekve tűri azt is, ha egy csapat gyerek ugrál rajta. A meghívott és hívatlan vendégeket egyaránt úgy üdvözli, mintha azt gondolná: minél többen vagyunk annál jobb. Egyáltalán nem alkalmas házőrzőnek. Gond nélkül együtt tud élni más kutyákkal, s az egyéb háziállatokkal való kapcsolata sem szokott problémákat okozni.

Szőrzetápolási igénye

Az angol véreb szőrzetnek ápolása eléggé egyszerű. Néha át kell kefélni, hogy eltávolítsák az elhalt és kilazult szőrszálakat; különösen nagy figyelmet kell fordítani a hosszú, lelógó fülekre. Rendszeresen ellenőrizni kell a hallójáratokat, nem gyűlt-e össze azokban piszok vagy túlzott mennyiségű fülzsír, s ha szükséges, egy e célra szolgaló oldat segítségével ki is kell tisztogatni a füleket. A hosszú, lelógó fülek vége olykor belelóg az ételes edénybe, ezért nem árt időnként megmosni. E kutyák többségének az alsó szemhéja nem záródik rendesen, és e helyen irritáció léphet fel. Ezen rendszeresen adagolt, A-vitamint is tartalmazó szemcseppel lehet segíteni. Lehetőleg puha fekhelyet kell biztosítani neki, mivel ezáltal elkerülhető, hogy a nyomáspontokon csúf bőrkeményedések alakuljanak ki.

Tanítása

Ez a kutya értelmes, ugyanakkor eléggé akaratos is, és nem arra született, hogy parancsokat teljesítsen. Elegendő türelemmel, tapintattal és megértéssel azonban sikeresen nevelhető. Tökéletesen tisztában van azzal, hogy milyen könnyen le tudja venni a lábáról gazdáját bánatos tekintetével, és ezt ki is használja ki arra, hogy elérje, amit akar. Nevelése során a következetesség a legfontosabb szempont. A jutalomfalatok alkalmazása mindenképpen hasznos módszer. Ha aztán egyszer rájön, hogy az engedelmesség számára is előnyös, attól kezdve sokkal készségesebben fogja telesíteni a kapott parancsokat.

Mozgásigénye

Rendkívül kitartó kutya, hosszú órákon át képes megállás nélkül gyalogolni. Ha a gazdája csupán társként szeretné tartani, akkor is rendszeresen el kell vinnie kirándulni. Az angol véreb elsődlegesen nyomkövető kutya, ami azt jelenti, hogy ha érdekes szagot talál, azt alaposabban is meg akarja vizsgálni. A kertet ezért jól körbe kell keríteni. Ez az eb a kifutóban is tartható, ha eleget mozoghat és elég figyelmet fordítanak rá, bár itt is jobb, ha puha fekhelyet kap. Végleges, felnőttkori méretének elérése előtt nem ajánlatos túlzottan kifárasztani a gyalogolással vagy a gyakorlatokkal. Igen gyorsan növekszik, és olyankor minden energiájára szüksége van az erős csontok, ízületek és izmok kifejlesztéséhez.

Alkalmazásai

Az angol vérebet kifejezetten nyomkövető kutyának tenyésztik, s ezen a téren nagyszerű eredményekre képes. A kutyát mindenképpen érdemes beíratni nyomkövetői képzésre. Gyakran használják cleanboot-ra és nyomkeresésre is.

Kategória: Vérebek / Belga kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz