kutyafajtak.hu

Atlasz hegységi kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/atlasz-hegysegi-kutya#sigProIda29d67a45f
Magyar / idegen név:Atlasz hegységi kutya / Aïdi,
Chien de montagne de l’Atlas
Származási hely / feladat:Marokkó / őrkutya
Marmagasság / Súly:52-62 cm / 25-30 kg
Várható életkor / alomszám:10-14 év / 6-8 kölyök

Jelleme

Az atlasz hegységi kutya kiegyensúlyozott, józan mozgékony, éber, független, bátor és védelmező természetű. Gazdájával és családjával szemben odaadó, de ragaszkodik a függetlenségéhez is, olykor igen akaratos.

Társas viselkedése

Jól kijön a gyerekekkel és a háziállatokkal, de ehhez korán el kell kezdeni a szocializációját. A kan gyakran domináns módon viselkedik más kutyákkal szemben.

Szőrzetápolási igénye

A fajta szőrzetének gondozási igénye átlagos, elég hetente egyszer alaposan átkefélni. A vedlési időszakban viszont akár naponkénti kefélésre is szükség lehet.

Tanítása

Az atlasz hegységi kutyát nem arra tenyésztették ki, hogy együtt dolgozzon a gazdájával. Hazájában, Marokkóban ma is gyakran használják házőrző vagy nyájőrző kutyaként, s ehhez nélkülözhetetlen, hogy képes legyen önállóan dolgozni. A fajtára nem jellemző, hogy gazdája kedvében akarna járni, de ha kicsi korától kezdve alapos szocializációban részesítették, akkor néhány alapvető szabály megtanítható neki.

Mozgásigénye

Ennek az ebnek igen sok mozgásra van szüksége, napi néhány gyors séta nem tekinthető elégségesnek. Gyakran kell vele nagyobb kirándulásokat tenni. A megfelelően nevelt Atlasz hegységi kutya hosszan hajlandó kerékpározó gazdája mellett futni, de egy nagy kert is elegendő lehet számára energiái levezetéséhez. Szívós fajta, az időjárás viszontagságaival nem nagyon törődik, és kifejezetten szeret a szabadban lenni. A kert bekerítése fontos, mivel a kutya hajlamos a csavargásra.

Alkalmazásai

A Marokkón kívül élő kutyabarátok csak nemrég bukkantak rá erre a fajtára, s hazáján kívül még mindig eléggé ritka. Nem sokat tudni arról, mennyire alkalmas a kutyás sportokra, illetve családi kutyának. Valószínűleg mindkét esetben a "nem nagyon" a helyes válasz - gondoljunk csak függetlenségére és a "kedvben járni hajlam" hiányára. Őrkutyaként már sokkal jobban beválik. Ez a kutya csak a modern társadalmunktól távoli vidékeken fordul elő. Ha valaki Marokkóban ilyen kutyát vásárol, tanácsos egészen kicsi kölyköt választania, hogy a lehető legnagyobb mértékben irányíthassa szocializációját.

Kategória: Őrző-védő kutyafajták / Marokkói kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz