kutyafajtak.hu

Ausztrál pásztorkutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/ausztral-pasztorkutya#sigProId24ad1ba9d3

Némely háziasított kutyafajta, mint például a collie, illetve a dingó keresztezéséből alakult ki ez az ausztrál kutyafajta, amit angolul Australian Cattle Dog-nak neveznek. A marhacsordák körüli teendőkben, elsősorban a hajtásánál használták őket. A szelektív tenyésztés több mint 60 éven át tartott, míg végül sikerült létrehozni egy olyan kutyafajtát, amit az ausztrál állattartók nélkülözhetetlennek nyilvánítottak.

Testi adottságok

Marmagassága 43-51 cm, súlya átlagosan 20 kg. Születésükkor teljesen fehérek, s csak később nyerik el színüket, ami általában kékesszürke vagy vörös, fehérrel spriccelt, esetleg fekete, barna, vörös vagy fehér foltos. Szőre durva, rövid, vízhatlan és elálló, dús és pelyhes aljszőrrel. Fülei közepes méretűek, és felfelé állnak.

Jellem és alkalmazkodóképesség

Fontos tudnunk, hogy mivel nagy testű állatok terelésére alkalmazták, ösztönei miatt problémákat okozhat, ha a család védelmére kel. Módszere, hogy az elkóborolt teheneket a csülök hátsó részén harapdálva kényszeríti engedelmességre. Könnyen előfordulhat, hogy ezt alkalmazza az emberre is, ha úgy érzi, hogy fenyegetően lépnek fel gazdái vagy az általa imádott gyerekekkel szemben. Kiváló házőrző, aki nyugodt és megfontolt természete ellenére esetenként vadállatias vonásokat mutathat.

Gondozás és testmozgás

A fajtának markáns genetikai hajlama van a süketségre, épp ezért ajánlatos az állatorvosi vizsgálatnak alávetni, hogy helyes döntést tudjunk hozni befogadásáról. Ezen túl nem igényel különleges higiéniás gondozást, szőrét viszont gyakorta keféljük át. Sok testmozgásra van szüksége, ezért naponta kétszer egy órát futtassuk meg.

Marmagassága: 46-51 cm / 43-48 cm

Jelleme

Az ausztrál pásztorkutya nagyon értelmes és igen hű a gazdájához, sőt szívesen dolgozik és érte. Energikus, eleven kutya létére hűvös, ésszerű állat benyomását kelti. Bátor, józan, nem kíméli magát, ugyanakkor meglepően félénk is. Természete a barátságosság és a figyelmesség jellemző; úgy érzi, ő felel a család biztonságáért. Általában keveset ugat.

Társas viselkedése

Az ausztrál pásztorkutya többnyire barátságos, és kiváló játszótárs a nagyobb gyerekek számára. Rendszerint falkatársaival is jól kijön, de az idegen kutyákkal szemben egy kicsit tartózkodóan viselkedhet. Nem az a fajta kutya, amelyik a játszótéren rögtön játszani kezd a a többi kutyával. A más háziállatokkal, például macskákkal való együttélés nem okozhat gondot. Az ismerős személyeket kedveli, de az idegenekkel szemben vagy lelkező jóindulattal, vagy igen tartózkodóan viselkedik, a körülményektől függően.

Szőrzetápolási igénye

Az ausztrál pásztorkutya nem igényel gyakori kefélést. A vedlési időszakban célszerű használni, hogy az aljszőrzetből is kiszedje a kilazult szálakat. A karmait röviden kell tartani.

Tanítása

Igen értelmes kutya, amely szereti, ha gazdája új dolgokat tanít neki, és szívesen hajtja végre a különféle feladatokat. A tanítása éppen ezért nem nehéz. Az eltúlzott éberség vagy az irányítás átvételére való törekvés elkerülése végett a szocializáció folyamatára nagy gondot kell fordítani.

Mozgásigénye

Ez viszonylag kevéssé szelídített kutya sok mozgást igényel, és olyan feladatokat, amelyek kielégíthetik munkavágyát. Az átlagos családi kutya szerepében hamar elunja magát - és ha ez bekövetkezik, akkor bosszantó szokásokat kezd felvenni, és olyan dolgokat tesz, amelyek valószínűleg nincsenek ínyére gazdájának. Éppen ezért gyakran kell hosszú sétákra vinni. Az apportírozás, a labdázás, a nyomkeresés, az úszás és a futás nemcsak egészségesek, hanem a fajta munka iránti vágyát is kielégítik. Nagy előnye, hogy az ausztrál pásztorkutya nem hajlamos a csavargásra, és igen hűséges a gazdájához. Ha a gazdájának jó a kapcsolata a kutyájával, akkor nem kell attól tartania, hogy póráz nélkül elszökik mellőle.

Alkalmazásai

Az ausztrál pásztorkutya számára nem jó, ha nem biztosítanak valamiféle rendszeres elfoglaltságot a számára, amelyben levezetheti energiáit. Ez a kutya kimondottan alkalmas olyan sportokra, mint a labdázás (flyball), az ügyességi vagy az engedelmességi próbák. A kutató- és mentőkutya-kiképzés is szóba kerülhet. Amíg a gazdája biztosít számára tennivalót, ez a kutya nem fogja cserben hagyni.

Kategória: Pásztorkutyák / Ausztrál kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz