kutyafajtak.hu

Auvergne-i vizsla kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/auvergne-i-vizsla-kutya#sigProId0ae48da7e7

A régi fajtákhoz hasonlóan, az auvergne-i vizsla eredetét is több legenda övezi, misztikus elemenként színesítve a helyi folklórt. A legenda szerint ez a francia vizsla a templomos lovagrend tagjai révén került a központi fennsíkon elterülő Auvergne vidékére. Más elméletek szerint Máltáról származik, és a máltai lovagrend kíséretében érkezett e vidékre. A találgatásokat félretéve, bizonyos, hogy gyorsaságát és kifinomult szaglását az angol pointertől örökölte.

Test adottságok

A kanok marmagassága 60 cm, a szukák nagyjából 3 cm-rel alacsonyabbak, súlya 22-25 kg. Izomzata fejlett, nyaka hosszú, izmos, kisebb lebernyeggel, törzse széles, masszív. Feje hosszú, nagy szeme barna. Alacsonyan tűzött füle rugalmas, selymes, finom tapintású, kissé gyűrött. Szőre rövid, fényes, fehér alapon fekete foltos vagy kékesen fénylő fekete.

Jellem és alkalmazkodóképesség

Nyugodt szófogadó, szelíd, barátságos. Intelligens és következetes, megkönnyítve ezzel betanítását. Erős vadászösztöne ellenére tökéletesen alkalmazkodik a családi élethez, persze csak akkor, ha családtagként bánunk vele.

Gondozás és testmozgás

Ha boldognak és jó formában akarjuk látni, tartsuk tisztán, tápláljuk egészségesen és biztosítsunk számára napi rendszerességgel mozgási lehetőséget.

Kategória: Vizslák, Pointerek / Francia kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz