kutyafajtak.hu

Barbet / Francia vízikutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/barbet-francia-vizikutya#sigProIdb9fd062a46

Eredeti feladata: vadászkutya

Marmagassága: 50-54 cm

Jelleme

A barbet egyszerű természetű, kiegyensúlyozott, barátságos, alkalmazkodó és vidám kutya. Eleven, meglehetősen értelmes, szeret tanulni, és általában engedelmes is. Egyenes természete van, s a munkában nem kíméli magát. Kellemes családi kutya, amely szeret részt venni a házban és a körülötte zajló mindennapi életben. Általában nem tekintik alkalmasnak a kifutóban való tartásra.

Társas viselkedése

Társaságkedvelő kutya, amely többnyire igen jól kijön a fajtársaival, s ha a kölyköt megfelelően szocializálták , akkor a házi- és haszonállatokkal - pl. macskák vagy tehet - való kapcsolatának is problémamentesnek kell lennie. Jól érzi magát a gyerekek társaságában. Ha veszélyt érez, vagy ha idegenek érkeznek, ugatással jelez, de ennél többet nem tesz. A francia vízikutya (barbet) nem alkalmas házőrzőnek.

Szőrzetápolási igénye

Ha nem gondozzák, a barbet szőre hajlamos a nemezesedésre, ezért elengedhetetlen a rendszeres ápolása. Ha a bajusz és a szakáll beszennyeződik, meg kell azokat mosni; a hallójáratokból pedig ki kell tépkedni a felesleges szőrszálakat. A talppárnák között növő szőr elég hosszúra nőhet, s ezért megakadhatnak benne a kavicsok, ágdarabkák és tövisek, illetve a jégdarabok is; így aztán a talppárnák között kilógó hosszú szőrszálakat is le kell vágni. Noha ez a kutyát nem nyírják, a kiállítások előtt különösen nagy gondot kell fordítani szőrzete rendbetételére.

Tanítása

Értelmes kutya, amely szeret tanulni. A legjobb eredmények következetes, nagyrészt a gazda hanghordozásán alapuló neveléssel érhetők el. Azt azonban nem szabad elfeledni, hogy a túl engedékeny, tekintélyt nem vagy nem nagyon sugárzó gazdát egy kutya sem veszi komolyan - így a barbet sem.

Mozgásigénye

Ennek az ebnek rengeteg mozgásra van szüksége; nagyon szeret úszni és apportírozni. Rendszeres, hosszú sétákat kell tenni vele, és lehetőséget kell adni neki a póráz nélküli hancúrozásra is. Ha azonban a gazdájának olykor ki kell hagynia egy napot, a kutya ahhoz könnyen alkalmazkodik.

Alkalmazásai

Származási országában ezt a viszonylag ritka fajtát még ma is vízi apportírozóként használják, de családi kutyának is tökéletes. Nagy kár, hogy Franciaországon kívül nagyon ritka. Nagyon jó eredményeket érhet el a különböző kutyás sportokban, például az engedelmességi és ügyességi próbákban, valamint a labdázásban (flyball), de ugyanilyen jól beválik munkakutya szerepében is.

Kategória: Egyéb vadászkutyák / Francia kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz