kutyafajtak.hu

Beagle kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/beagle-kutya#sigProId5cf5c14ca8

A beagle kutya közepes termetű, egészséges fajta, melyet eredetileg vadászatokon alkalmaztak. Ma is használják vadászatokon és nyomkereső kutyaként is, habár megnyerő külseje miatt ez a kutyafajta ma már igen népszerű kedvenc a gyermekek körében. Fontos azonban tudni, hogy a beagle nem a legengedelmesebb fajta és igen sok mozgásra van szüksége. Figyeljünk a kutya igényeire is, ne csak a külseje alapján - divatból - válasszunk magunknak kedvencet!

Magyar / idegen név:Beagle / Beagle
Származási hely / feladat:Anglia / vadászkutya
Marmagasság / Súly:33-40 cm / 10-18 kg
Várható életkor / alomszám:12-14 év / 6-9 db kölyök

Története

A beagle ősei igen régi eredetűek, már a 3. századi krónikákban találunk bejegyzéseket olyan hajtóvadász kutyáról, amely rá hasonlított. Elsősorban nyúlvadászatra használták. A 15. században jelent meg először a neve írott forrásban, azaz régi fajtának számít.

Valószínűleg a 17-18. században indult meg a harrier (azaz nyulászó) kopók tudatos tenyésztése, amely során igen sokféle tulajdonságú és megjelenésű kopóféle jött létre. Ezek között lehetett a beagle közvetlen őse. Kitenyésztői arra törekedtek, hogy a gazdag angol arisztokrácia falkában vadászó kopóira hasonlítson, de a lovas falkavadászat kutyáival szemben könnyebben kezelhető, higgadtabb vérmérsékletű, lassúbb tempójú kutya legyen, amelyet a kevésbé tehetősek gyalogvadászatra is használhattak. Így jött létre a beagle, amely többé-kevésbé ma is őrzi vadász őseinek tulajdonságait.

Megjelenése

Színe általában fekete-vörös-fehér (tricolor) vagy vörös-fehér (bicolor), de emellett bármilyen kopószínben is előfordulhat.

A beagle a közepes termetű kutyák közé tartozik, testalkata szilárd, feje hosszúkás, koponyája boltozatos. Arcorri része nem keskenyedik el. Orrtükre fekete. Szeme sötétbarna, élénk, értelmes. Lelógó, széles füle épp annyira hosszú, hogy ne lógjon az ételébe és ne húzza a földön. Nyaka könnyedén ívelő, közepesen hosszú, izmos, lebernyeg előfordulhat. Mellkasa mély és izmos. Ágyéka erős, nem kiemelkedő. Farka hosszú, felálló, elvékonyodó, mozgás közben terrieresen tartja. Mellső végtagjai egyenesek, erősek, izmosak. Combja izmos, csánkja erőteljes. Mancsa kerek, fejlett talppárnákkal. Szőrzete sűrű, sima, közepes hosszúságú.

Jelleme

A beagle kutya eleven, mozgékony, nagyon barátságos és vidám természetű. Igen értelmes, ugyanakkor makacs is tud lenni. Bátor jellem, ugat, ha veszélyt érez. Szaglása és a betegségekkel szembeni ellenálló képessége is kiváló. Szelídsége legendás. Gazdája és családja körében nagyon jól érzi magát, de falkában élni is szeret. Az agresszivitás teljesen hiányzik belőle, ez annak a következménye, hogy évszázadokon keresztül azokat az egyedeket tenyésztették tovább, amelyek a nagy létszámú kennelekben, falkákban szelídebbek voltak. Ahol sok kutya volt összezárva, arra törekedtek, hogy a kevésbé dominánsak szaporodjanak, ne verekedjenek össze állandóan. Így lett a beagle az egyik legbarátságosabb, legszelídebb kutyafajta.

Társas viselkedése

A beagle mindenkivel rendkívül barátságos. A gyerekekkel kiváló viszonyban van. A többi kutyával általában nincs semmi problémája. Macskákhoz és más háziállatokhoz érdemes kölyökkorban hozzászoktatni, hiszen eredetileg vadászkutyáról van szó, de megfelelő szocializációval elkerülhetők a későbbi problémák. Ha veszélyt érez, hangosan ugat, de ennél többet nem tesz.

Szőrzetápolási igénye

A beagle szőrzete nem igényel sok gondozást. Hetente néhányszor elég átkefélni egy sörte- vagy fémsörtés kefével. A lelógó fülű kutyafajtáknál, így a beaglenél is rendszeresen tisztítani kell a hallójáratokat, hogy ne gyűljön fel bennük túl sok piszok illetve fülzsír. Erre a célra külön fültisztító készítményt lehet kapni. A karmait röviden kell tartani.

A beagle tanítása, nevelése

Ez a kutyafajta meglehetősen önálló, nem tartozik a legengedelmesebbek közé – ami nem csoda, hiszen eredetileg falkavadász. Ennek ellenére sok mindent megtaníthatunk neki, de fontos, hogy ezt következetesen és türelmesen tegyük. Mindig ügyeljünk a helyes viselkedés megjutalmazására. Fordítsunk nagyobb figyelmet arra, hogy a hívó szóra a beagle mindig visszatérjen a gazdájához.

Mozgásigénye

A beagle rendszeres mozgást igényel. Hosszabb sétákra kell vinni lehetőleg gyakran. Mivel fejlett vadászösztöne van, pórázról csak akkor engedjük el, ha nevelése megengedi ezt, hiszen bármikor utánairamodhat valamilyen vadnak. A kertet is vegyük körül biztonságos kerítéssel, nehogy kedvencünk vadászni induljon.

Alkalmazásai

A beagle egyre gyakrabban tartott, kedvelt kutyafajta a nagyvárosokban is. Szelíd, kedves jelleme, betegségekkel szembeni ellenálló-képessége miatt népszerű eb. Családi kutyának igen kiváló választás, ha megfelelő mozgásteret tudnak biztosítani számára.

Mivel eléggé szapora fajta, a világ sok kutatóintézetében tenyésztik kísérleti állatként: elsősorban a viselkedéskutatás és az onkológia területén alkalmazzák. Mivel sokak szerint az összes kutyafajta közül a beagle rendelkezik a legjobb szaglással, sok országban tartják vadászkutyaként és rendőrkutyaként (bomba és drogkereső feladatkörben).

Kategória: Kopók / Angol, Brit kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz