kutyafajtak.hu

Beauce-i juhászkutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/beauce-i-juhaszkutya#sigProIda0998d2e18

Származási ország: Franciaország

Eredeti feladata: terelő- és őrzőkutya

Marmagassága: 65-70 cm / 61-68 cm

Súlya: 30-50 kg

Jelleme

A beauce-i juhászkutya bátor, igen értelmes kutya. Éberen őrzi a házat és a családot, ezt a feladatát természetesnek tekinti. Sportos fajta, és nagyon szívesen dolgozik a gazdájának. Rendkívül hűséges, nagyon ragaszkodik gazdájához és családjához. Kitartó, néha egy kicsit hajlamos a függetlenségre és a domináns viselkedésre, ezért hozzáértő embernek kell foglalkoznia vele. Szőrzete minden időben védelmet nyújt. Kifutóban is tartható, ha elegendő figyelmet kap, és megfelelő mennyiségű mozgást biztosítanak a számára.

Társas viselkedése

A megfelelően, kellő alapossággal szocializált beauce-i juhászkutya jól kijön a többi háziállattal, például a macskákkal. A gyerekekkel is jól megfér, de a nagyon kicsi vagy túl elfoglalt gyermekek nem tekinthetők ideális társnak számára. A vele azonos nemű kutyákkal szemben kissé agresszív lehet, de hogy miként viselkedik, azt elsősorban a neveltetése és szocializáltságának a mértéke határozza meg. Az idegenekkel szemben alapvetően tartózkodó, de ha a gazdája szerint minden rendben van, akkor elfogadja őket.

Szőrzetápolási igénye

A beauce-i juhászkutya szőrzete nem igényel különösebb ápolást. Elég, ha időnkét átkefélik egy sörtekefével, bár a vedlés idején ezt valamivel gyakrabban kell célszerű megtenni. A karmait mindig rövidre vágva kell tartani.

Tanítása

A kis, fiatal beauce-i juhászkutya kiegyensúlyozott fejlődéséhez elengedhetetlen a szeretettel teli, következetes nevelés, a sok mozgás és a sok kapcsolat a gazdájával. A kutya enélkül neurotikussá és agresszívvá válhat. A megfelelő mértékű szocializációhoz sok időre van szüksége, s ennek során különböző emberekkel, gyermekekkel, kutyákkal és más háziállatokkal kell találkoznia, és különféle helyzeteket kell átélnie. Ha ezt biztosítják számára, a kutya kiegyensúlyozott lesz, s egész életében magabiztosan fog reagálni a különféle ingerekre.

Mozgásigénye

Ez a fajta nem éri be a naponta háromszori sétával a háztömb körül. Rendszeresen el kell vinni hosszú sétákra, ahol póráz nélkül szaladgálhat és hátszhat. A beauce-i juhászkutya számára gyakorlatilag mindenfajta testmozgás egyformán megfelelő. Szeret apportírozni, szívesen úszik, de ugyanilyen készségesen fut együtt gazdájával, vagy kíséri el hosszú erdei sétákra.

Alkalmazásai

A fajtát származási helyén vadászkutyának tenyésztették ki, de jó teljesítményt nyújt az engedelmességi versenyeken, a nyomkeresésben, a mentési munkákban, valamint a különböző kutyás sportokban is.

Kategória: Pásztorkutyák / Francia kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz