kutyafajtak.hu

Belga juhászkutya

Maga a fajta négy típust foglal magában: (új lapon nyílnak fel)

A 19.század végén Belgiumban nagy számban léteztek hasonló küllemű terelőkutyák, ám egyáltalán nem tenyésztették őket tudatosan. Ezek hasonló tulajdonságokkal rendelkező, ám középszerű, vad, néha agresszív ebek voltak. Ebben a kaotikus helyzetben a cureghemi állatorvosi intézet egy csoportja nekilátott, hogy fáradságok munkával besorolja azokat állatokat, amelyek a leginkább illeszkedtek a juhászkutya kategóriába, majd ebből az első válogatásból kiindulva, s egy sor gondos keresztezést követően meghatározták a belga juhászkutya fajtaismérveit. Egyúttal felszámolták a több évszázados középszerűséget is, sőt némely esetben, mint a groenedaelnél, luxus kategóriájú kutyát sikerült létrehozniuk. Eltérő jegyeik nem voltak annyira jelentősek, hogy négy önálló standardot állítsanak fel, így alapvetően felépítésük, szőrük színe és származási helyük alapján különböztetjük meg őket.

Testi adottságok

Az összes belga juhászkutya közepes vagy magas termetű, harmonikus és rendkívül arányos testalkattal, valamint dús, az időjárás viszontagságainak és a nedvességnek ellenálló szőrzettel rendelkezik. A standard marmagasság kanoknál 61-66 cm, szukáknál pedig 56-61 cm, súlyuk 29-34 kg, illetve 27-32 kg lehet. A groenendael, mely nevét arról a városról kapta, ahonnan származik, sűrű, hosszú, ragyogó szőrzetével minden bizonnyal a legelegánsabb mind közül. A tervuerent, amelyet szalmasárga alapú, a világosbarnától a vörösesbarnáig terjedő árnyalatokkal, a háton pedig feketével vagy szürkével kevert szőrzete különböztet meg az előzőtől, gyakran használják őket a fajta vérfrissítésére. Tervueren körzetéből származik. A laeknois-t, amely a legkevésbé elterjedt a négy közül, Boom tartományban tenyésztik. Szőrzete rövidebb és göndör, ami az összestől némiképp megkülönbözteti. Színe is eltérő, mivel mind közül a legvilágosabb: a mogyorószíntől a nagyon halvány krémszínig sokféle árnyalatban megjelenhet, s lehet aranyszőke is. A malinois Malines tartományból való. Szőre rövid és sima, világosbarna, vöröses, szürke vagy fekete színű lehet.

Jellem és alkalmazkodóképesség

Általában elmondható, hogy a belga juhászkutya ragaszkodó, nemes lelkű és nagy munkabírású, gazdájához hűséges, kedves a családdal, de különösképp a gyerekekkel. Bátor és felelősségteljes, erős védelmezőösztönnel rendelkezik. Némely esetben idegenekkel félénk vagy tartózkodó. Megfontolt és engedelmes. Természetéhez szokott, ezért jobban szeret falun vagy kertes házban élni, azonban a városhoz is tud alkalmazkodni, bár lakásban nem tanácsos tartani. Nevelését célszerű minél hamarabb elkezdeni, hogy rendkívüli intelligenciája és alkalmazkodóképessége megfelelőképp fejlődjön. Amellett, hogy kiváló juhászkutya, hatékony őrző is, jó társasági kutya, és a rendőrség nagyszerű segítője.

Gondozás és testmozgás

A belga juhász általában nagyon egészséges és szívós fajta, így nem igényel különleges gondozást, sem pedig egészségi állapotának állandó ellenőrzését. Ehhez azonban elkerülhetetlen, hogy táplálkozása kiegyensúlyozott legyen, s megelőzzük az elhízást. Szőrét négyféle altípusnak megfelelően ápoljuk: a hosszabb szőrzetet gyakrabban és alaposabban fésüljük. Mindegyiknek sok testmozgásra van szüksége Amennyiben lakásban élnek, a szokásos hosszú napi séták mellett gyakran vigyük őket olyan helyre, ahol szabadon futkározhatnak.

Kategória: Pásztorkutyák / Belga kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz