kutyafajtak.hu

Bergamói juhászkutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/bergamoi-juhaszkutya#sigProIdf6d842c763

Ősi juhászkutyafajta, bár nem tudjuk pontosan mely korszakban alakult ki. A Lombardia tartománybeli Bergamóból terjedt el Itáliai északi hegyvidékein nagyszerű terelő és őrző munkája miatt.

Testi adottságok

Közepes termetű, rusztikus küllemű, erős és általában arányos testalkatú kutya, bár olyan benyomást kelt, mintha feje nagy lenne. Szőre dús, mellkasán félhosszú, fején hosszabb, s tincsekben lógva eltakarja szemeit. Lábain ezek a tincsek egész a földig érnek. Leggyakoribb szín az egységes szürke, amin a világosszürkétől a feketéig tartó árnyalatban előfordulhat foltok. A kan átlagos marmagassága 60 cm, a súlya 32-38 kg; a szukák valamivel kisebbek.

Jellem és alkalmazkodóképesség

A bergamói juhászkutya kiegyensúlyozott és nagy koncentrálóképességgel rendelkezik. Nyugodt, visszafogott, határozott és nagyon türelmes, ami remek társasági kutyává teszi. Emellett hatékony házőrző és munkában fáradhatatlan. Könnyen nevelhető, alkalmazkodó- és szocializálós képessége optimális.

Gondozás és testmozgás

Sajátos szőrzetét érdemes gyakran átfésülni. Ritkán betegszik meg, így - a rendszeres fog- és szájápoláson kívül - nem igényel különleges gondozást. Sokat kell mozognia; ideális esetben falun él, vagy legalábbis rendelkezésére áll bizonyos szabad tér, ahol kedvére futkározhat. Néha vigyük magunkkal távolabbi kirándulásokra is.

Eredeti feladata: marhaterelő kutya

Marmagassága: 60 cm / 56 cm

Súlya: 32-38 kg / 26-32 kg

Jelleme

A bergamói juhászkutya értelmes, kiegyensúlyozott, barátságos, meglehetősen nyugodt és magabiztos állat. Nagyon erősen kötődik a család tagjaihoz, és igen hűséges, a viselkedése nem tűnik önállónak, sem agresszívnak. Képes arra, hogy felmérje a különféle helyzeteket, és annak megfelelően cselekedjen. Nagyon bátor és figyelmes eb, de nem ugat sokat. A rossz idővel egyáltalán nem törődik.

Társas viselkedése

Ha a szocializációját kirán megkezdték és alaposan végezték, a bergamói juhászkutya idősebb korában gond nélkül tud együtt élni más háziállatokkal. Általában jól kijön a gyerekekkel; tisztában kell lennie azonban azzal, hogy rögtön a családhoz tartozó a gyerekek (a "saját" gyerekei) védelmére kel, ha társaik bosszantják vagy bántják őket. Kiemelkedően jó házőrző, ami azt jelenti, hogy a betörőre igen kellemetlen meglepetés vár abban a házban, amelyet egy bergamói juhászkutya őriz.

Szőrzetápolási igénye

A bergamói juhászkutyát egyéves koráig rendszeresen kell kefélni és fésülni; ettől fogva a szőre elkezd nemezesedni. A nagyobb nemezlapok kialakulásának elkerülése érdekében azokat kézzel kell nagyjából 3 cm széles csíkokra szétszedni. A fej szőrzete továbbra is rendszeres fésülést igényel. A kutya megfürdethető, de ezt inkább csak nyáron érdemes megtenni, mivel szőrzete igen lassan szárad.

Tanítása

E kutya tanítása nem különösebben nehéz feladat, feltéve, hogy nem kényszerítik az általa feleslegesnek ítélt parancsoknak való engedelmeskedésre. Ajánlatos a kölyköket igen alaposan szocializálni, és a kutyával szemben mindig egyértelműen és következetesen viselkedni.

Mozgásigénye

A bergamói juhászkutya meglehetősen sok mozgást igényel. Erre általában a hosszú séták is megfelelőek, de a kutya a hól körülkerített kertben maga is levezetheti energiáit. Mivel nagyon szívós eb, és a szőrzete tökéletesen megóvja az időjárástól, nyugodtan tartható a szabadban is, ha ott elegendő törődésben részesül a család tagjai részéről. Általában kevésbé alkalmas lakásban vagy zsúfolt városi környezetben való tartásra.

Alkalmazásai

A bergamói juhászkutya még ma is használják marhaterelésre. Más országokban csak ritkán lehet ezzel a fajtával találkozni. Nagyon szeret dolgozni, ami azt is jelzi, hogy valószínűleg a kutyás sportokban is jó eredményeket érhet el.

Kategória: Pásztorkutyák / Olasz kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz