kutyafajtak.hu

Bichon frisé kutya

Származási országa: Franciraország/Belgium
Eredeti feladata: öleb
Marmagassága: 30 cm
Súlya: 4-7 kg

Jelleme

A bichon frisé érzékeny, kedves, társaságkedvelő, játékos és értelmes kutya. Alkalmazkodó és kiegyensúlyozott természetű, vidám beállítottságú eb. Az agresszivitás teljesen idegen tőle. Meglehetősen élénk, de nem szilaj. Általában igen erősen kötődik a gazdájához és a családjához, s néha nagyon rosszul tűri, ha egyedül hagyják. Erre persze nem is nagyon van szükség, hiszen annyira kicsi és jól alkalmazkodó, hogy gyakorlatilag bárhová el lehet vinni. Rendszerint keveset ugat.

Társas viselkedése

Társaságkedvelő kutya lévén olyan családban érzi jól magát, amelyik mindenhová magával viszi. A többi kutyával, a más háziállatokkal és a gyerekekkel egyaránt remekül megfér. A látogatók érkezését ugatással jelzi, de aztán nagyon lelkesen üdvözli őket.

Szőrzetápolási igénye

A bichon frisé szőrzetével sokat kell foglalkozni. Mindennap alaposan, egészen a bőrig át kell fésülni, s ha túl hosszúra nő, le is kell nyírni. Sok más ilyesmi szőrzetű kutyához hasonlóan, ezt a fajtát is sajátos stílusban nyírják - ezt a munkát célszerű egy kutyakozmetika szakembereire bízni. Havi két-három nyírás általában elegendő, de a kiállításokon versenyeztetett kutya szőrével többet kell törődni. A kiállítási bichon frisék nyírási stílusa országonként változó: az USA-ban például a verseny előtt megfürdetik a kutyát, majd a szőrét hajszárítóval formázzák meg, és teljesen kifehérítik. Franciaországban és Belgiumban viszont az számít jónak, ha az eb külseje természetesnek tűnik. Ezekben az országokban a szőrzet nem nyírható, s levágni is csak a mancsokon szabad és az arcon szabad. A szőrzet fehérségének megőrzése érdekében tanácsos jó minőségű kutyasampont használni a fürdetéshez. Rendszeresen ellenőrizni kell, hogy a szem körüli szőrszálak nem okoznak-e irritációt, és jó minőségű, speciális készítményt kell használni az elcsúfító könnyfoltok megelőzősére. A talppárnák közti szőrt le kell vágni, a karmokat rövid, a füleket tisztán kell tartani. A bichon frisé nem hullajtja szőrét. Azok, akik nem szeretik a gondozatlan külsejű kutyákat, vagy akik már előre tudják, hogy nincs idejük, illetve kedvük az ilyen szőrzetápolására, inkább más fajtát válasszanak.

Tanítása

Ezt a kutyát nagyon könnyű engedelmességre nevelni, mivel értelmes és szeret a gazdája kedvében járni. A legjobb eredmények vidám hangvétellel, következetességgel és a jó viselkedés jutalmazásával érhetők el.

Mozgásigénye

Mozgásigénye terén a bichon frisé jól alkalmazkodik a körülményekhez. Szeret játszani és hancúrozni, de ha ki kell hagynia egy-két napot, akkor jól elszórakozik egy labdával vagy más játékkal, s nem fog bosszantóan viselkedni. A lakásban többnyire békésen elvan.

Alkalmazásai

Mindig is népszerű társ volt, de régebben a cirkuszokban és a városokban is sokat szerepeltették. A kutyás sportok közül az ügyességi (természetesen a méretéhez igazított felszereléssel) és az engedelmességi próbák jöhetnek szóba.

Egyéb: Európa legrégibb fajtái közé tartoznak a „loknis” bichonok. Már az ókori Rómában kedvelt kísérői voltak az előkelő hölgyeknek ezek a kis fehér kutyácskák. Sok évszázadon át azok is maradtak, különösen Itáliában és Franciaországban, ahol a bichon alig hiányozhatott az arisztokrata dámákról készült festményekről. A bichon nem csak varázslatos lényével tette boldoggá úrnőjét, gyakorlati funkciója is volt - ágymelegítőként szolgált a betegeknek. Az egykor Teneriffa-kutyácskának nevezett négylábú elbűvölő, bájos, okos, vidám és kedves. Éber, anélkül hogy sokat csaholna, ideális szobakutya. Szereti a sétákat, de nélkülük is megvan. Gazdáját az ujja köré tudja csavarni, és egyszerűen nem lehet haragudni rá vagy ellenállni neki. Ennek ellenére könnyen nevelhető pusztán szavakkal. A bichon kimondottan alkalmazkodó társ. A robusztus, öntudatos kis fickó ugyanakkor alapos gondozást igényel, ha azt szeretnénk, hogy illedelmesen nézzen ki. Hetente kétszer alaposan át kell fésülni, havonta egyszer pedig megfürdetni. A dugóhúzószerű szőr végeit kissé formára nyírják. Előnye: nem vedlik! Ez a még ritka kutya egyre növekvő népszerűségnek örvend.

Kategória: Ölebek, házi kedvencek / Kanári-Szigeteki kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz