kutyafajtak.hu

Bolognese / Bolognai pincs(i) kutya /

Származási országa: Olaszország

Eredeti feladata: öleb

Marmagassága: 25-30 cm

Súlya: 3-4 kg

Jelleme

A bolognai pincs jó természetű, igen kiegyensúlyozott és barátságos kutya. Értelmes, általában engedelmes és készséges is; nagyon kedves, meglehetősen nyugodt és hűséges - e tulajdonságainak köszönhetően nagyszerű társ lesz belőle, a szó legigazibb értelmében. A jól nevelt bolognesét a gazdáját a gazdája szinte bárhová magával viheti, s a kutya jól fog hozzá alkalmazkodni. Ha valami nincs rendben, vagy ha valami szokatlant hall, azt ugatással jelzi, egyébként azonban ritkán hallatja a hangját.

Társas viselkedése

A bolognai pincsi jól kijön a többi kutyával, s általában a többi háziállattal való kapcsolata is problémamentes. Nagyon szereti gazdája és a családja társaságát, és többnyire rosszul tűri, ha egyedül hagyják otthon. Az idegenekkel szemben eleinte kissé tartózkodóan viselkedik.

Szőrzetápolási igénye

Ennél a fajtánál több különböző szőrzettípus ismert. A szabályos "nyitott" szőrzetű bolognai pincs gondozása nem túl nehéz. Fürdetni csak ritkán kell, mivel a szőrzet szennytaszító tulajdonságú, s jól állapotban tartásához elég, ha hetente egyszer átkefélik. Azon bolognesék esetében azonban amelyeknek van aljszőrzetük, vagy amelyek szőrzete egyéb tekintetben különbözik az előbbitől, jóval több gondozásra van szükség, ugyanis az ilyen egyedek szőre hajlamos a gubancolódásra. Az arcorri rész környékének szőrét minden bolognesénél rendszeresen ki kell fésülni, és szükség esetén meg is kell mosni. A fajta szőrzetének egyik előnye, hogy nem hullik, elhalt szőrszálakkal a gazdája csak a kefe sörtéi közt fog találkozni. A hallójáratokat tisztán kell tartani a szőrtől és a piszoktól; a talppárnák közt növő szőrt le kell vágni.

Tanítása

A bolognese megnevelése általában nem okoz gondot. Ez a kutya gyorsan tanul, és szeret a gazdája számára dolgozni. A többi bichonhoz hasonlóan itt is a szelíd módszer a legcélravezetőbb - de a szelídség nem tévesztendő össze a következetlenséggel. A szigorú nevelés nem ajánlott, mivel csak feleslegesen felzaklatná a kutyát.

Mozgásigénye

Ez a kutya beéri átlagos mennyiségű mozgással, de hosszabb sétákra is szívesen elkíséri a gazdáját. Erősen kötődik a gazdájához, ezért nem valószínű, hogy magányos felfedezőútra indulna mindig a közelben marad.

Alkalmazásai

A bolognese elég értelmes, készséges és ügyes ahhoz, hogy különféle kutyás sportokban vegyen részt, bár a fajta számára nem ez a legmegfelelőbb tevékenység. Régóta tartják hűséges társként - e feladat fontosságát nem szabad alábecsülni, s a kutya kiválóan látja el.

Kategória: Ölebek, házi kedvencek / Olasz kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz