kutyafajtak.hu

Bordeaux-i dog kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/bordeaux-i-dog-kutya#sigProId1e8d62a040

A bordeaux-i dog ősei valószínűleg már a keltákat is szolgálták, ők a kutyákat őrzésre használták. A középkorban e dogfajtának már két változata ismeretes: a mészároskutya és az úgynevezett török kutya. Mindkét fajtát viadorebként tartották, feladatuk abból állt, hogy más kutyákkal és nagyobb testű állatokkal harcoljanak. Jelenlegi nevével a fajta az 1863-as párizsi kutyakiállításon szerepelt első alkalommal. A két világháborút követően szinte teljesen eltűnt, de néhány megmentett példányból a franciaországi Bordeaux környékén sikerült a fajtát feléleszteni, s ezt követően tenyésztése a 60-as években fellendült.

Testi adottságok

A bordeaux-i dog atletikus, izmos testfelépítésű és hatalmas termetű kutya. A kan marmagassága 62-68 cm, súlya mintegy 50 kg, a szuka marmagassága nem haladja meg a 66 cm-t, átlagos súlya 45 kg. A molloszusokra (a molosszus görög eredetű szó, jelentése a moloszi kutya, amely a Moloszi királyságból származott és a mai Görögország északkeleti és Albánia déli részéről ) jellemző nagyméretű fejjel rendelkezik, orrtükre széles és sötét színű, füle viszonylag kicsi, vége lekerekített, a testszőrzeténél egy árnyalattal sötétebb színű. Ovális szeme sötétbarna vagy mogyorószínű, tekintete átható. Szőre rövid, puha tapintású. Színe mahagóni vagy a sárgásbarna különböző árnyalatai.

Jellem és alkalmazkodóképesség

A bordeaux-i dog jó őrzőkutya, családjához hűséges és ragaszkodó. Bátor fajta, de nem agresszív, kissé domináns eb, különösen a kan. Nyugodt, határozott és megfontolt.

Gondozás és testmozgás

Ahogy az összes nyomott orrú kutyafajtára, úgy a bordeaux-i dogra is igaz, hogy légzési nehézségei miatt több odafigyelésre van szüksége. Emellett ügyeljünk arra, hogy a kutya mozogjon eleget, mert a fajta hízásra hajlamos.

Származási ország: Franciaország

Eredeti feladata: őrkutya

Marmagassága: 58-70 cm

Súlya: 45-50 kg

Jelleme

Ez a kutya afféle "csiszolatlan gyémánt". Nagyon bátor, igen sokat követel magától, ugyanakkor érzékeny az otthon hangulatára is. Igen erősen kötődik a családja tagjaihoz. Kifutóban való tartásra nem alkalmas. Kiegyensúlyozott, békés engedelmes és barátságos állat. Mindig tudni akarja, mi történik a környezetében. Gazdája és családja iránt nagyon gyengéd és hűséges. Nem ugat sokat - éppen ezért, ha mégis hallatja erős hangját, nem árt ellenőrizni, miért teszi. A bordeaux-i dog megvédi családja tagjait a rossz szándékú eberektől, s magától értetődő feladatának tekinti a lakás és a kert őrzését.

Társas viselkedése

Az a bordeaux-i dog, amely kölyökkorában kedvező tapasztalatokat szerezett, és amelyet következetesen neveltek, jól megfér az egyéb háziállatokkal. A gyermekekkel általában kedves, türelmes és védelmező. Az idegenekben eleinte nem bízik, és velük szemben óvatosan viselkedik, de ha a gazdája elfogadja őket, akkor a kutya azonnal követi a példáját. A fajta képviselői - főként a kanok - igen domináns módon viselkedhetnek más kutyákkal szemben, akár az utcán, akár a lakásban találkoznak velük.

Szőrzetápolási igénye

A vedlési időszakban gumis kopókesztyűvel célszerű eltávolítani az elhalt és kilazult szőrszálakat; ezt leszámítva a bordeaux-i dog nem igényel különösebb gondozást. Szükség esetén ki kell tisztítani az arcán lévő bőrredőket és a szemzugokat. A karmait röviden kell tartani.

Tanítása

Ez a kutya akkor tanul a legjobban, ha következetes, igazságos és szeretettel teli módon tanítják és nevelik. Eléggé érzékeny gazdája hanghordozására, és nagyon vágyik arra, hogy a gazda megdicsérje azért amit tesz; a helyes viselkedést tehát jutalmazni kell. Érzékeny állat, így túl szigorú neveléssel nem érhetők el a legjobb eredmények. Noha a gazdájával jó természetűen viselkedik, nem alkalmas bárki számára. Miután felnőtt, a nem kellően erős személyiségű gazda számára egyszerűen túl nagy és túl nehezen kezelhető. A legtöbben a nyugodt, kiegyensúlyozott, természet adta tekintéllyel rendelkező személy hozhatja ki belőle. Noha a bordeaux-i dog nem szeret csalódást okozni gazdájának, azt sem élvezi, ha túl gyakran kell megismételnie ugyanazt a feladatot, vagy ha értelmetlen dolgokat csináltatnak vele.

Mozgásigénye

A bordeaux-i dog mozgásigénye mérsékelt. Beéri azzal, ha naponta néhány alkalommal pórázon megsétáltatják, s egyszer-egyszer egy kis póráz nélküli szaladgálásra és játékra is lehetőséget biztosítanak neki. Az összes nagy testű kutyához hasonlóan ennek a fajtának is sok energiára van szüksége ahhoz, hogy kellően erőssé váljon. Élete első 18 hónapjában különösen fontos a jó minőségű táplálék és a megfelelő testmozgás. A meleg napon inkább az árnyékben szeret pihenni, és általában is vigyázni kell arra, hogy nem fáradjon ki túlságosan.

Alkalmazásai

A bordeaux-i dog kiváló őrkutya és társ - testfelépítése és mentalitása miatt azonban a kutyás sportokra kevésbé alkalmas.

Kategória: Őrző-védő kutyafajták / Francia kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz