kutyafajtak.hu

Border collie kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/border-collie-kutya#sigProIdf7f20cf7b7

A border collie kutya története

A kutya nevében lévő angol border, azaz határ szó arra utal, hogy ez a kutyafajta az Anglia és Skócia közötti határvidékről származik. Ide még a vikingek vitték magukkal. Ők eredetileg rénszarvasok terelésére használták a mai border collie kutya ősét. Évszázadokon keresztül a mai napig egyre jobban tökélesedett ez a fajta. Mai küllemének kialakításához a lengyel alföldi pásztorkutyával és a skót juhászkutyával is keresztezték.

A border collie kutya megjelenése

A border collie erős testfelépítésű, jó izomzatú kutya, sportos megjelenésű, hosszú és keskeny mellkassal. A marmagasság a kanoknál elérheti az 50 cm-t, szukáknál a 45 cm-t. A border collie-nak két szőrzettípusa ismert: a rövid és a kissé hosszabb szőrű, ez utóbbi a gyakoribb. Ennek fedőszőrzete körülbelül 8 cm hosszú, dús, alatta pedig sűrű, pihés, finom aljszőr óvja a hidegtől. Minden színkombináció megengedett, de a fehér nem lehet domináns. Szőrzete általában kétszínű, a legnépszerűbb a fekete-fehér és a barna-fehér kombináció. Feje arányos méretű, füle felálló, szeme kifejező, orrtükre fekete, palaszürke kékes árnyalatokkal vagy pedig vörösesbarna színű.

A border collie kutya jelleme

A border collie rendkívül értelmes munkakutya, sokak szerint A legokosabb, ami nagymértékben megkönnyíti nevelését. Eleven és fürge, éber, figyelmes, mozgékony és nagyon szeret dolgozni. Szívósságáról és bátorságáról is ismert. A hírneve szerint képes akár egyetlen pillantásával is visszaterelni a nyájhoz az elkószált juhot.

Szeret a szabadban lenni, szüksége van a mozgástérre, ezért ha lakásban él és nem mozog eleget, ideges természetűvé válhat. Az időjárás nem nagyon zavarja, s ha eleget mozoghat, és van mit csinálnia, akkor gond nélkül tartható szabadtéri kifutóban is.

A border collie kutya társas viselkedése

Ez a kutyafajta általában jól kijön a többi kutyával, s megfelelő szocializáció esetén a macskákkal és egyéb háziállatokkal is. Emberkedvelő kutya, a gyerekekkel való együttléttel sincsenek problémák, bár nem mindenkivel egyformán barátságos. Általában egy személyhez kötődik erősebben.

Nem szabad elfelejteni, hogy ez a fajta alapvetően munkakutya, amelyet nyájak és marhacsordák terelésére tenyésztettek ki. Ha nincs munkája, akkor a border collie keres magának elfoglaltságot: például a gyerekekkel játszik, vagy a többi kutyát igyekszik terelgetni.

A border collie szőrzetápolási igénye

A fajta nem igényel különösebb szőrzetápolási tennivalókat. Elég hetente egyszer átkefélni a szőrét. Fontos a hallójárat tisztán tartása és a karmok rendszeres levágása.

A border collie tanítása

A border collie tanítása egyszerű, hiszen nagyon értelmes, okos és munkaszerető kutyafajta. Szívesen tanul meg új dolgokat és örömmel hajtja végre a feladatokat. Ennél a kutyafajtánál nagyon fontos, hogy olyan gazdája legyen, aki következetesen neveli, és tisztában van azzal, hogy valódi munkakutyával van dolga. A következetlen vagy a túlzottan engedékeny gazdát a border collie "nem veszi komolyan".

A border collie mozgásigénye

A border collie juhászkutya, így meglehetősen nagy a napi mozgásigénye. Ha azt akarjuk, hogy kutyánk jól érezze magát, játsszunk vele sokáig a szabadban, kertben vagy parkban, és ha alkalmunk adódik rá, vigyük magunkkal távolabbi kirándulásokra is.

A mozgás mellett ugyanilyen fontos az is, hogy dolgozhasson. Ha sokat unatkozik, akkor a viselkedése eltorzuhat, akár agresszívvá is válhat. Ezért nem szabad a kutyát hibáztatni - sokkal inkább a gazdáját, amiért nem magának jobban megfelelő fajtát választott. Különféle feladatokat adjunk neki. A munkának persze nem muszáj juhokkal kapcsolatosnak lennie: ez lehet a labda visszahozása, az eldugott tárgyak felkutatása, engedelmességi feladat, vagy "trükköket" megtanulása is. Az elégedett border collie általában odahaza is nagyon jól viselkedik.

A border collie alkalmazásai

A border collie-nak veleszületett képessége az állatok terelése, de ez a kutyafajta igen jó eredményeket ér el gyakorlatilag minden kutyás sportágban. A legjobbak között végez, ha ügyességi vagy engedelmességi próbákon vesz részt, vagy ha labdaversenyeken (flyball) szerepel.

Azoknak ajánlott ez a fajta, akik szeretnek sokat foglalkozni kutyájukkal, szívesen tanítják különféle feladatokra - és tudnak erre elég időt szánni. A border collie nem való átlagos családi kutyának, amely csak vasárnaponként jut ki az erdőbe.

Kategória: Pásztorkutyák / Angol, Brit kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz