kutyafajtak.hu

Border terrier kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/border-terrier-kutya#sigProId2757539841

Nagy-Britannia Cheviot tartományából származik, ahol természetes úton fejlődött ki Anglia és Skócia határ menti területén élő kutyákból. A 19. század elején nyerte el végleges fajtajegyeit. A vadászok körében nagy népszerűségre tett szert, mert kiváló érzékkel kapta el a rókákat és a rágcsálókat. Eredeti feladata: kártevőirtó. A border kutya már régóta szerepel az angol mezőgazdasági vásárokon megrendezett versenyeken, ahol nagyszerű eredményeket ér el.

Testi adottságok

Középtermetű, marmagassága legfeljebb 40 cm, súlya 5,1-7,5 kg. Füle kicsi, háromszög alakú, farkát természetes hosszának, kb. felénél csonkolják, kicsi szeme sötét, tekintete élénk és okos. Szőre sűrű, kemény. Többféle színben előfordul: vörös, búzasín, szürke melírozott (grizzle) és cser, kék és cser.

Jellem és alkalmazkodóképesség

Ez a kiváló, bátor, fürge kutya rágcsáló vadászatra termett, manapság inkább csak házikedvenc. Engedelmes, kedves, hűséges és határozott jellem. Tökéletesen és gyorsan alkalmazkodik a családhoz, és bármilyen lakóhelyhez. Nevelése nagyon egyszerű, mivel rendkívül okos, és szeret tanulni.

Gondozás és testmozgás

Szőrzete az otthoni fésülésnél több figyelmet kíván, évente legalább egyszer vigyük el kutyakozmetikushoz. Nem igényel fárasztó testgyakorlást, csak gyakori mozgást.

Jelleme

Igen intelligens és meglehetősen ravasz eb. Játékos, eleven és mozgékony, vidám alaptermészetű. Eredeti feladatának megfelelően nem lehet egykönnyen megijeszteni, igen kitartó, és a küzdelemben is szívós. Az emberekkel kedvesen viselkedik. Általában nem alkalmas kifutóban való tartásra.

Társas viselkedése

A border terrier többnyire jól kijön a gyerekkel, gyakran kifejezetten keresi társaságukat. Rendszerint a fajtársaival való viszonya is problémamentes, bár terriertermészetéből soha nem fog teljesen megszabadulni. A család macskáját általában megtűri, ha együtt nőtt fel vele, de amikor a szabadban találkozik macskával, sőt esetben előtör belőle a vadászösztön. Az embereket nagyon szereti. Nem mindig nevezhető kifejezetten ébernek: a látogatókat többnyire jelzi, de ennél többet nem érdemes várni tőle. A szívesen látott és a hívatlan vendégeket egyaránt igen barátságosan fogadja.

Szőrzetápolási igénye

A border terrier szőrzete viszonylag egyszerűen rendben tartható. A szőrzet minőségétől függően évente egyszer-háromszor kézzel kell kiszedegetni. Ez azt jelenti, hogy az elhalt szálakat kézzel szedik ki a bundából, helyet teremtve az újonnan fejlődő szőröknek. Ám ettől eltekintve nem sok gondozást igényel, elég hetente egyszer átkefélni. A karmait röviden kell tartani.

Tanítása

Nagyon értelmes kutya, amely szereti, ha van mit csinálnia. Eleven, sportos, természetének megfelelően akkor örül a legjobban, ha a nevelése változatos, és mindig új kihívásokkal szembesítik. Nem szabad hosszú, ismétlődő gyakorlatokkal untatni. Igen következetes, szeretettel teli neveléssel, valamint változatos gyakorlatokkal a legjobb tulajdonságokat lehet kihozni a fajtából. Fiatal korától kezdve arra kell tanítani, hogy hívásra térjen vissza a gazdájához.

Mozgásigénye

A border terrier vérbeli munkakutya, amely szeret a szabadban lenni. Szívesen elkíséri gazdáját egy-egy hosszú, több órás sétára, és bármikor kész rá, hogy a kertben labdázzon. Mivel a vadászösztöne részben megmaradt, a pórázról csak olyan helyen szabad elengedni ahol nincs forgalom, és ahol a kutya biztosan vissza fog térni a gazdájához, ha az szólítja. Ügyelni kell arra, hogy a kert jól legyen kerítve, nehogy a kalandos természetű kutya nekivágjon a világnak Nem szabad unalmas, szobai életre kárhoztatni, mert akkor esetleg olyasmiket tehet, aminek a gazdája nem nagyon fog örülni.

Alkalmazásai

A fajta kifejezetten alkalmas a különféle, sok mozgást és ügyességet igénylő sportokra, például a labdázásra (flyball) vagy az ügyességi próbákra. Kitűnő társ lehet a sportos családban, amely elég sok időt tud kutyájára fordítani.

Egyéb: A bordér terrier Anglia és Skócia határának (bordér) vidékéről származik. Az eredeti vadászterrier-típus valószínűleg a bedlington és a dandie dinmont terrierrel áll rokonságban, és a bordér huntról (=határvadászat) nevezték el. Ilyenkor minden csapatot terrierek kísérnek, amelyek a föld alá bújó rókát kikergetik a szabadba. A szépség ezeknél a kutyáknál egyáltalán nem számított. A testfelépítésnek és a szőrzetnek meg kellett felelnie a követelményeknek: a lábnak elég hosszúnak kellett lennie, hogy együtt tudjon futni a lovakkal, a mellkasnak elég keskenynek, hogy követni tudja a rókát a föld alá, a bundának víztaszítónak és védőnek, a fogazatnak elég erősnek, hogy meg tudja ölni a borzot és a vidrát is. Ezek a rendkívül éles terrierek egy ellenségtől sem riadtak vissza. A bordér terrier ma is az egyik legkedveltebb vadászterrier Nagy-Britanniában, de megtalálta a helyét kiállítási és családi kutyaként is. A bordér terrier barátságos, társaságkedvelő, intelligens, jól kijön a gyerekekkel, kis igényű és könnyű gondozni. A kiegyensúlyozott temperamentumú, robusztus kutya jól nevelhető. Kitartó kísérő sportos emberekhez, és szereti a változatosságot és a mozgást. Nem kupírozzák, a szőrét rendszeresen kézzel húzkodják formára.

Kategória: Terrierek / Angol, Brit kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz