kutyafajtak.hu

Brazil masztiff kutya / Fila brasileiro

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/brazil-masztiff-kutya#sigProIdd0a025cbf1

A brazil masztiff ősei, a dogok és a masztiffok, a hódítók révén kerültek az amerikai kontinensre. A kutyát kitűnő szaglása miatt kezdetben az ültetvényeken használták a szökött rabszolgák üldözésére és elfogására. Napjainkban ez a munkakutya tökéletesen lát el vadász és pásztor feladatokat. Brazíliai hátarain kívül, a szomszédos országokat kivéve, ez a fajta kevésbé ismert.

Testi adottságok

A brazil masztiff hatalmas, erős testű, gyors mozgású, harmonikus testfelépítésű kutya. A kan marmagassága 65-75 cm, súlya legkevesebb 50 kg, a szuka méreti kisebbek. Szőre rövid, sűrű, testhez simuló, valamennyi egyszínű árnyalat, illetve a tigriscsíkos homogén alapszínnel megengedett. Feje kerek, testével arányos méretű. Arcorri része széles, orrtükre fekete; nagy, húsos füle fordított "V" alakban lelóg. A szem közepes méretű, alakja ovális, színe a szőrzetével összhangban a barnától a sárgáig sokféle lehet.

Jellem és alkalmazkodóképesség

A brazil masztiff bátor, határozott fajta, gazdájához nagyon ragaszkodik, gyerekekkel szemben türelmesen bánik. A család tagjaihoz a végsőkig hűséges. Kiegyensúlyozottan és magabiztosan viselkedik. Városban és zárt térben nem szeret élni. Habár az enyhe éghajlatot jobban szereti, más éghajlati viszonyokhoz is hozzá tud szokni. Más kutyákkal való együttélésre már kölyökkorától nevelnünk kell.

Gondozás és testmozgás

Jó közérzetének megtartásához bundáját néha keféljük át, sokat sétáltassuk, mozgassuk meg a szabad levegőn és tápanyagokban gazdag ételekkel etessük.

Származási ország: Brazília

Eredeti feladata: őrkutya, nyomkereső kutya, vadászkutya

Marmagassága: 65-85 cm

Súlya: 40 kg / 50 kg

Jelleme

A fila brasileiro a család tagjaival szemben igen gyengéd, szelíd és engedelmes. Mindig aláveti magát gazdája akaratának. Idősebb korában már nehezen szokik hozzá egy új tulajdonoshoz. Magabiztos fellépésű, bátor kutya, amely nem kíméli saját magát. Igen figyelmes: nagyszerű őrkutya, amelynek szüksége van arra, hogy védhesse a család birtokát. Nemcsak a házat és a kertet védelmezi, hanem azokat is, akik kedvesek a számára. Az idegenekkel szemben gyanakvó, és ha úgy érzi, hogy gazdája veszélybe került, azonnal közbelép. A lakásban általában eléggé nyugodt. A szaglása kiváló, és némi vadászösztöne is van.

Társas viselkedése

A család gyermekeinek soha semmi gondja sincs a fila brasileiróval - ám ugyanez már nem mondható el a gyerekek játszótársairól. Azokat a háziállatokat is szívesen elfogadja, amelyeket már kölyökkorában megismert. A később, a kutya felnőttkorában a családhoz került háziállatokat viszont nem fogadja el. A fajta híresen bizalmatlan az idegenekkel szemben - ez hol agresszív viselkedésben, hol az illető elkerülésében nyilvánul meg. Ez a kutya nem való lakótelepi vagy belvárosi környezetbe. A család barátait általában elfogadja, feltéve, hogy a gazdája jelezte: szívesen látott vendégről van szó. A fila brasileiro a többi kutyával szemben kimondottan domináns módon viselkedhet - főként akkor, ha vele azonos nemű, de nem azonos falkába tartozó egyedekről van szó.

Szőrzetápolási igénye

Szőrzete viszonylag kevés gondozást igényel. Hetente egyszer át kell kefélni egy sörtekefével, a vedlési időszakban pedig gumis kopókesztyűvel célszerű eltávolítani az elhalt és kilazult szőrszálakat. A fila brasileirónak puha fekhelyre van szüksége, máskülönben bőrkeményedések képződhetnek a nyomáspontokon - főként a könyökön.

Tanítása

A fila brasileiro nem való olyan személyeknek, akik határozatlanok, sem azoknak, akiknek még nincsenek kutyás tapasztalataik. Jellemét néha nem is olyan könnyű megérteni. A majdani fila-tulajdonosnak testileg-lelkileg biztosnak kell lennie magában, természetes tekintéllyel kell rendelkeznie, továbbá igazán jól kell ismernie a kutya jellemét és viselkedését általában, máskülönben sohasem lehet biztos a nevelés sikerében.

Mozgásigénye

A brazil masztiff igényli a tágas kifutót, hogy eleget tudjon mozogni - a lakás már csak a méretei miatt sem ideális otthon a számára. Ugyanakkora a kertes házban lakó kutyát is időnként el kell vinni a gazdinak, hogy új helyeket is megismerhessen, de ezt kizárólag pórázon vezetve érdemes megtenni.

Alkalmazásai

Hamarosan!...

Kategória: Őrző-védő kutyafajták / Brazil kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz