kutyafajtak.hu

Bretagne-i cserszínű basset / Basset fauve de Bretagne kutya

Származási országa: Franciaország
Eredeti feladata: vadászkutya
Marmagassága: 32-36 cm

Jelleme

Kiegyensúlyozott, vidám és barátságos természetű kutya. Bátor, és - a kopók többségéhez hasonlóan - kissé akaratos, ugyanakkor kifejezetten értelmes is; jól fejlett vadászösztöne és kiemelkedően jó szaglása van. A szabadban általában meglehetősen mozgékony.

Társas viselkedése

A basset fauve de Bretagne jól kijön gyerekekkel, és békésen együtt tud élni más kutyákkal is. A macskák és egyéb háziállatok jelenlétéhez alaposan hozzá kell szoktatni, de ez után nem lesznek velük problémái. Ha bármi szokatlant hall, azt ugatással jelzi, de ettől még nem lesz jó házőrző, ugyanis a szívesen látott és a hívatlan látogatókkal egyformán barátságosan viselkedik.

Szőrzetápolási igénye

A szőrzetével nem kell túl sokat törődni; elég évente vagy kétévente egyszer kiszedetni - a tényleges gyakoriság a szőrzet minőségétől függ. Ilyenkor az elhalt szálakat kézzel szedik ki a bundából, helyet teremtve az újonnan fejlődő szőröknek. A megfelelő időben, megfelelő módon kezelt szőrzetű basset fauve de Bretagne alig hullatja szőrét, s elég hetente egyszer kifésülni. A hallójáratokban növő szőrszálakat kézzel kell kitépkedni. A karmait röviden kell tartani.

Tanítása

Kissé akaratos fajta, ezért nevelése során a gazdájának trükkökre és jókora adag kitartásra van szüksége. Mindig következetesnek és egyértelműnek kell lenni, s a helyes viselkedést meg kell jutalmazni. Nincs értelme annak, hogy túl nagy nyomást gyakoroljanak rá, vagy hogy túl szigorúan bánjanak vele. A megfelelő módszerrel azonban egészen engedelmesre nevelhető - feltéve, hogy a gazdája nem követel tőle túl sokat. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a basset fauve de Bretagne-t eredetileg arra tenyésztették ki - és még ma is arra tenyésztik -, hogy önálló módon kutassa fel és kövesse a zsákmányt, márpedig e feladat ellátásához nélkülözhetetlen a kezdeményezőkészség és a függetlenség.

Mozgásigénye

Jóllehet a basset fauve de Bretagne akár órákon át is képes gyalogolni anélkül, hogy kifáradna, valójában nincs szüksége túl sok mozgásra. A rendszeres séták természetesen nélkülözhetetlenek, s emellett minden héten el kell vinni néhány hosszabb sétára is, de soha nem szabad megfeledkezni arról, hogy vérbeli vadászkutya. Ha érdekes szagot szimatolt ki, akkor már nagyon nehéz rávenni arra, hogy engedelmeskedjen. Csak olyan helyen szabad elengedni a pórázról, ahol biztosan nem csinál bajt, és a kertet is biztonságos kerítéssel körbevenni.

Alkalmazásai

A basset fauve de Bretagne-t Franciaországban és néhány más országban főként falkakutyaként tartják, és a nyúl vadászatára használják. Mindazonáltal családi kutyaként is nagyszerűen megállja a helyét. Minden olyan kutyás sport megfelel a számára, ahol hasznát veheti nagyszerű szaglásának - ilyen például a nyomkövetés.

Egyéb: A rövidlábú francia kopók egyike! Színe fakó, búza-arany vagy téglavörös. A griffon fauve de Bretagne rövid lábú formája. A fauve a szőrzet fakóvörös színére utal. A durva szőrű kutyát vadászat közben nem zavarja a tüskés, sűrű bozót, és felkutatja a nyulakat, de a rókákat és borzokat is. Az egyszerű lényű, barátságos, temperamentumos kis fickó falkában kevésbé jön ki a többiekkel, karakterében hasonlít a drótszőrű tacskóra.

Kategória: Egyéb vadászkutyák / Francia kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz