kutyafajtak.hu

Briard, Brie-i juhászkutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/briard-brie-i-juhaszkutya#sigProId1ea4311546

Általános leírása

Színe: kizárólag egyszínű lehet, de fehér sem. Leggyakoribb a fekete, a sárga és a sárgásvörös árnyalat. Marmagassága: 62-68 cm (kan), illetve 56-64 (szuka). Súlya: 32-36 kg. Nagy termetű "csupaszőr", szakállas-bajuszos kutya. Feje meglehetősen nagy; az agykoponya és az arcorri rész azonos nagyságú. Az orrhát egyenes; az orr és a homlok határozottan elkülönül; az orrtükör fekete. Fogazata szabályos és ollószerűen záródik. Szeme sötét, élénk, értelmes tekintetű. Dúsan szőrös fülét csonkolják. Nyaka hosszú, izmos. Végtagjai oszlopszerűek, egyenesek, a dús szőrzet következtében majdnem "egybeolvadnak". Háta egyenes, fara enyhén csapott. Farka dúsan szőrös, lelógó, csánkig érő, a vége kissé visszakunkorodik. Mellkasa mély, erős, Szőrzete hosszú, enyhén hullámos lefutású.

Viselkedése, tulajdonságai

"A madarat a tolláról, az ember a barátjáról, a briardi embert pedig a kutyájáról lehet felismerni." - tartja egy francia közmondás. Nos, a Párizs környéki francia tájegység lakói vidámságukról és elevenségükről híresek, és "rájuk ütött" e vidék szülötte, a briard is. Szereti a családi otthon melegét, kiváltképp a gyerekekért rajong. Szeret és tud dolgozni, hasznossá tenni magát, érezni, hogy szükség van rá. Emellett roppant fegyelmezett. Teljességgel átadja magát a gazdája iránt táplált ragaszkodásnak, ám - kötelező jelleggel - a viszonzást is elvárja. A kiképzésnél szoros együttműködés és érintkezést kíván az oktatótól, ilyen esetben azonban képességei maradéktalanul kibontakoztathatók. Túl érzékeny; durva bánásmóddal semmire sem lehet menni vele. Sokkal könnyebb jutalmazással nevelni.

Története

A briard minden bizonnyal azok közé az ősi pásztorkutyák közé tartozik, amelyek a késő római kortól egészen a késő középkorig Európát elárasztó ázsiai hódítókkal együtt jöttek a földrészre. Ehhez a csoporthoz tartozik a komondor, a kuvasz, az orosz juhászkutya, a bobtail és a puli. Bár ezek a fajták sok tekintetben - szőrminőségben, testnagyságban stb. - eltérnek egymástól, felépítésük nagyjából azonos. Egy Cornevin nevű francia kynológus a briardot marhapásztorkutyaként írja le. Rosier azonban 1809-ben két változatot különböztetett meg: a chien berger de la briard-ot és chien berger de la beacuce-t. Az előző hosszú szőrű, az utóbbi pedig rövid szőrű volt. M.Paul Megnin 1889-ben részletesen leírta a két fajtát, majd 1896-ban megszületett a standard is. 1900-ban megalakult a Briard Club, és bár ekkor már elfogadták a fajta standardját, hivatalosan csak 1925-ben ismerték el végképp. A briard elsődleges hivatása a nyájőrzés volt. Két-három kutya 600-700 jószággal is boldogult, emberi segítség nélkül. A briard a francia hadseregben is kiváló szolgálatot teljesített. Hátára kötöztek lőszeres csomagokat, kisebb puskaalkatrészeket és egyéb felszerelést. Használták vöröskeresztes munkára is. Megtanították, hogyan kutassa fel a sebesülteket, s elsősegély-felszerelést szállítottak velük. A frontvonalban őrszemként szolgált, jelezték a váratlan támadásokat.

Használhatósága

A hajdani torzonborz tanyasi kutya napjainkra elegáns, városi "világfivá nőtte ki magát", de korántsem lett belőle luxuseb, mivel számára a munka a nyájőrző elődöktől örökölt természetes magatartási és kifejezési forma, sőt mi több: amolyan életvitel. Óriási alkalmazkodóképessége lehetővé teszi, hogy a legkisebb nehézség nélkül vakvezető vagy mentőkutyává képezzék ki. Ólban vagy láncon nem tartható, mivel ez csak szerencsétlenné teszi, sőt agresszívvá és alattomossá is válhat. Több gyermekes családoknak ajánljuk. A briard kedvességének és türelmének fontosságát "gyermekszempontból" nem lehet eléggé hangsúlyozni. Munkaintelligenciáját, mozgékonyságát és kitartását egyébként napjainkban főleg házőrzőként kamatoztatja.

Származási ország: Franciaország

Eredeti feladata: terelő- és őrzőkutya

Marmagassága: 62-68 cm / 56-64 cm

Jelleme

A briei-i juhászkutya értelmes, szívós és bátor fajta, amely nagyon szívesen dolgozik. Eltökélten őrzi gazdája családját, lakását és kertjét a nemkívánatos egyénektől. A családjával szemben hűségesen és odaadóan viselkedik, az idegeneket nem fogadja el. Társaságkedvelő természete miatt kifutóban való tartásra nem alkalmas. Nagy valószínűséggel hajlamos a domináns megnyilvánulásokra.

Társas viselkedése

A megfelelően szocializált briei-i juhászkutya jól kijön a macskákkal és egyéb háziállatokkal, bár olykor kissé hatalmaskodóan viselkedik más kutyákkal szemben. Az ismeretlen látogatók irányában bizalmatlan - nem hajlandó bárkivel barátkozni. A gyerekekkel általában jól kijön, de csak akkor, ha azok tiszteletben tartják és nem bosszantják. A briei-i juhászkutyának nincs humorérzéke, ezért valószínűleg jobban megfelel az olyan családok számára, ahol nagyobb gyermekek vannak.

Szőrzetápolási igénye

A briei-i juhászkutyát hetente egyszer alaposan át kell kefélni, hogy a szőrzete ne gubancolódhasson túlságosan össze. A hallójáratokat tisztán kell tartani, azokból el kell távolítani a szőrszálakat. A talppárnák között is nőhet szőr; ezt rövidre kell nyírni, máskülönben járás közben zavarhatja a kutyát.

Tanítása

A hozzáértő gazda azt fogja tapasztalni, hogy a briei-i juhászkutya csodálatos, kiegyensúlyozott, engedelmes kutya, amely azonnal teljesíti a kapott parancsokat. Ettől függetlenül elengedhetetlen az alapos nevelés és szocializáció. A kutyát határozottan, de sok szeretettel kell tanítani. A határozottságot semmiképpen sem szabad összetéveszteni az igazságtalansággal, mivel ez váratlan személyiségjegyeket hozhat elő a kutyából. A briei-i juhászkutya számára nagyon jó, ha emberek között élhet és a szocializáció időszakában pozitív élményeket szerezhet különféle emberekkel, gyerekekkel és kutyákkal.

Mozgásigénye

A briei-i juhászkutya elég sok mozgást igényel. Bármikor szívesen indul egy kis sétára a természetben. Egyedül nem szívesen vállalkozik hosszabb útra, s póráz nélküli sétáltatás esetén sem valószínű, hogy elcsavarogna. A gazdájával együtt megfelelő kikapcsolódást jelent számára. Rendszerint nem bánja, ha valami okból ki kell hagynia egy-egy napot.

Alkalmazásai

Ez a fajta minden kutyás sportban jó teljesítményt nyújt. Megfelelő támogatással szép teljesítményeket érhet el például a labdázásban (flyball), az ügyességi próbákban, még a nagyfokú engedelmességet igénylő számokban is. Meg lehet próbálkozni lavinamentő- és keresőkutya-tanfolyamokkal is.

Kategória: Pásztorkutyák / Francia kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz