kutyafajtak.hu

Bullmasztiff kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/bullmasztiff-kutya#sigProId1d34bcba67

A bullmasztiff története

A bullmasztiff kutya (első változata) a 18. századi Angliában született, egészen pontosan az orvvadászok elfogására tenyésztették ki. Az erdőkerülőnek olyan négylábú társ kellett, amely hatalmas, erőteljes, de rendkívül engedelmes és fegyelmezett is. Feladata volt a tolvajok és orvvadászok megtalálása, követése és megálítása. A bullmasztiff mintha csak erre a feladatra született volna, az éjszakai erdő nyugalmát vigyázta. Ilyen munkára könnyebb testalakatú, izgága, verekedős kutyafajta nem volt alkalmas. Az angol tenyésztők a masztiff és a bulldog keresztezésével olyan kutyát akartak és kaptak, amely képes órákig csendben lapulni, parancsra pedig a földre szorítani a vadorzót, anélkül, hogy harapna.

Tenyésztésénel alapvető szempont volt a sötétben való jó tájékozódás képessége és a sötét szín, hiszen az orvvadászokat elsősorban éjjel kellett tetten érni. Mai megjelenését és vérmérsékletét véglegesen a 20. század elején alakították ki.

A bullmasztiff megjelenése

A bullmasztiff megjelenése tekintélyt parancsoló: marmagassága a kanoknál 63-69 cm, a szukáknál 60-66 cm, a súlya: 45-63 kg. Hatalmas termete ellenére gyors, fürge állat.

Színe: a sárga különböző árnyalatai, az arcorri részen fekete maszkkal. Lehet barna vagy vörös csíkozott. Nagyon hasonlít a sárga boxerhez, csak jóval nagyobb annál. Arcorri része rövid, a koponyája széles, és erős. A fején levő bőr erőteljesen ráncos. Állkapcsa széles és erős. Szeme sötétbarna. Füle lecsüngő, sötétebb szőr borítja, mint a test többi részét. Harapása harapófogó szerű, sőt kissé előre is haraphat. A nyaka közepesen hosszú, izmos, hengeres alakú, szép ívű. Mellkasa mély és széles, háta rövid és egyenes. Ágyéka széles és izmos. Mellső végtagjai egyenesek, párhuzamosak. A hátulsó végtagok erős izomzatúak; ezek biztosítják az állat rendkívül rugalmas mozgását. Mancsai boltozatosak és erősek. Farka magasan tűzött, vége felé elvékonyodó, csánkig ér, rendszerint egyenesen vagy kissé hajlítottan tartja. Szőrzete rövid, kemény, a testéhez simuló.

A bullmasztiff kutya jelleme, tulajdonságai

A bullmasztiff kutyábanban ideálisan egyesül a masztiff óriási ereje, határtalan nyugalma a bulldog legendás bátorságával és kitartásával. Különleges előnye az az ösztöne, hogy ellenfelét nem harapja, hanem hatalmas erejével a földre vagy a falhoz szorítja és ott tartja.

Félelmetes külseje ellenére igen gyengéd állat, a gyerekeket nagyon szereti, határtalan nyugalommal viseli el, ha azok nyúzzák, zaklatják. Mivel nagyon ragaszkodik a családja tagjaihoz, érzékeny az otthonában uralkodó hangulatra.

Intelligens kutyafajta, rendkívül könnyen képezhető, az őrködés és az őrzés a vérében van, arra gyakorlatilag nem is kell tanítani. Büszke tulajdonosai szerint a bullmasztiff a kutyafajták oroszlánja: hatalmas, erős és bátor.

A bullmasztiff kimondottan kiegyensúlyozott fajta. Nem befolyásolják a külső körülmények, leggyakrabban nyugodt módon reagál az ingerekre. A szabadban energikusan tud viselkedni, a lakásban általában nyugodt marad. Keveset ugat, de veszély esetén mindig jelez. A bullmasztiff elszántan védelmezi családját és otthonát.

Nem egygazdás kutya, a család minden tagjának engedelmeskedik. Gazdáihoz való kötődése miatt inkább a lakásban, a család tagja között van a helye.

A bullmasztiff társas viselkedése

Ez a kutyafajta igen türelmes a gyerekekkel. Más kutyákkal szemben viszont erőteljesen domináns lehet a viselkedése. Ha kölyökkorában megfelelő volt a szocializációja, könnyen meg tud férni a háziállatokkal, például a macskákkal. A család barátait elfogadja, főleg abban az esetben, ha gazdája jelzi, hogy minden rendben. A nem kívánt látogatókat viszont minden esetben feltartóztatja.

A bullmasztiff szőrzetápolási igénye

A fajta szőrzete gondozási szempontból meglehetősen igénytelen. Az elhalt vagy kilazult szőrszálak egy gumikefe vagy egy dörzskesztyű segítségével könnyen eltávolíthatóak. A karmait röviden kell tartani.

A bullmasztiff kutya tanítása

A tanítása viszonylag egyszerű, mert ez a kutyafajta is leginkább a tisztességes, kiegyensúlyozott, következetes tanítással nevelhető. A bullmasztiff kifejezetten érzékeny gazdája hanghordozására, így az irányítása nem nehéz feladat. Ugyanakkor nevelője olyan ember legyen, aki éreztetni tudja tekintélyét, egyébként nehezen tudna úrrá lenni egy ilyen hatalmas erejű, a fajtársaival szemben ennyire domináns magatartású állaton.

A bullmasztiff szeretetből, nem pedig fegyelemből engedelmeskedik, ezért a hozzá való viszonyulás kulcsfontosságú. Nem várhatja el senki a kutyájától, hogy védje a házát, családját, gazdáját, ha az egész nap a kert távoli végében álló kennelben raboskodik, és szinte semmi kapcsolata nincsen gazdáival.

A bullmasztiff mozgásigénye

A bullmasztiff mozgásigénye átlagos, hiszen alapvetően nagyon nyugodt kutyafajta. Elegendő számára, ha naponta néhányszor rövid sétára viszik, és olykor arra is lehetősége nyílik, hogy pórázon fusson és játszadozzon egyet. A rendszeres sétát igényli is. Ugyanakkor egy pillanat alatt képes hihetetlen sebességre kapcsolni, hatalmas termetét meghazudtolva.

Ahogyan a rövidebb orrú kutyáknál jellemző, nagy melegben nem szabad túlzottan igénybe venni, lehetőség szerint árnyas, hűvös helyet és bőséges ivóvizet is biztosítani kell számára. A hűvösebb, csapadékosabb Angliából származó bullmasztiff nem mindig viseli könnyen hazánk kontinentális éghajlatát.

A bullmasztiff alkalmazásai

A bullmasztiff kutya olyan, mint egy rendkívül hatásos riasztókészülék. A nap 24 órájában működik, veleszületett képessége, hogy éjszaka is tökéletes pontossággal ismeri fel a barátot vagy az ellenséget. Az őrző-védő kutyafajták királyának tartják. A legkülönbözőbb védelmi célokra használták már. Bullmasztiff őrizte a dél-afrikai Kimberley gyémántbányáit és Rockefeller New York-i ingatlanjait. Nagy területek, értékes objektumok őrzésére kiválóan alkalmas.

Ezt a fajtát ma elsősorban családi kutyaként tartják. Minden adottsága megvan továbbá ahhoz is, hogy jó teljesítményeket nyújtson a különféle kutyás sportokban, de nyilvánvalóan nem a 20-30 kilós juhászkutyák kategóriájában kell indítani!:)

Kategória: Őrző-védő kutyafajták / Angol, Brit kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz