kutyafajtak.hu

Burgosi vizsla kutya

A burgosi vizslát sok más vadjelző kutya felmenői között tartják számon, mégis kevéssé ismert származási helyén, Spanyolországon kívül.

Testi adottságok

Rusztikus, eléggé erős és kvadratikus alkata ellenére nem annyira nyúlánk, mint például a pointer, de megjelenése még így is előkelőséget sugall. A kanok marmagassága nem haladhatja meg a 67 cm-t, és 62 cm-nél alacsonyabbak sem lehetnek, míg a szukák megengedett marmagassága 59-64 cm, a súly mindkét nem esetében 25-30 kg. Feje nagy, koponyája szinte lapos, stopja enyhe, arcorri része szögletes. Szeme mandulavágású és sötét színű, nagy, rugalmas füle hosszan, befelé csavarodva lóg. Szőrzete rövid, tömött és egyenes, fehér alapon inkább sötétebb barna vagy májvörös foltos vagy pöttyös, illetve májvörös alapon fehér pöttyös.

Jellem és alkalmazkodóképesség

Figyelemre méltó intelligenciájának köszönhetően rendkívül gyorsan megérti kiképzője utasításait, és ha nem kell városi környezetben élnie, akkor a családi élethez is gyorsan és könnyen alkalmazkodik.

Gondozás és testmozgás

Farkát csonkolni szokták. Ha vidéken vagy olyan helyen él, ahol tágas tér áll rendelkezésére, nincs szüksége különösebb gondozásra.

Kategória: Vizslák, Pointerek / Spanyol kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz