kutyafajtak.hu

Cairn terrier kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/cairn-terrier-kutya#sigProId1e58419f1e

A cairn skót kutyafajta, valószínűleg a skye- és a skót terrier leszármazottja, Vadászatra és nyomkövetésre tenyésztették ki, de a városokban patkányok irtására is alkalmazták, amit hatékonyan végzett. Származása a 17.századig nyúlik vissza, bár jelenlegi nevét nem régóta viseli, egyhangúlag elfogadott tény, hogy ez az egyik legrégebbi terrier.

Testi adottságok

Megjelenése némiképp hasonlít a rókáéra. Apró termetű, szőrös, jó testfelépítésű állat. Marmagassága 28-31 cm, súlya 6-7,5 kg. Magas tűzésű füle kicsi, felálló, szeme sötét színű, kerekded, tekintete élénk és okos Dús, kissé bozontos szőrzete víztaszító. Színe élete során többször változik(?), lehet vörös, sárgásvörös, homokszínű, a szürke mindenféle árnyalata (a majdnem fekete is) és különféle csíkos.

Jellem és alkalmazkodóképesség

Élénk, vidám és játékos kutya, az agressziónak vagy félénkségnek nyoma sincs benne. Nagyon jó társaság hatékony házőrző, gyerekbarát, bár nem tolerálja, ha csínytevésnek céltáblája. Könnyen tanul, és gyorsak alkalmazkodik bármilyen lakóhelyhez, de nevelését korán kell kezdeni, mert hajlamos mindent játéknak vesz, s könnyen aprócska zsarnokká válhat.

Gondozás és testmozgás

A cairn durva szőre nem kíván különleges figyelmet. Néha egy-egy nyírás elegendő, hogy megmaradjon szőre természetes formája, s egyben bája külleme. Allergiás lehet a bolhacsípésre, ezért ügyeljünk környezete tisztaságára. Megelégszik a mindennapos sétával, amit egyszer-egyszer hosszabbra nyújthatunk.

Származási ország: Skócia

Eredeti feladata: kártevőirtó, vadászkutya

Marmagassága: 28-31 cm

Jelleme

Ez a kutya értelmes és vidám, egyszerű, kiegyensúlyozott, kiszámítható és jó kedélyű. Nagyon eleven és játékos, a játékban és a vadászatban is fáradhatatlan, nagyon bátor, és nem finnyás, Éberen figyeli, mi történik a környezetében, s általában meglehetősen figyelmes. A gazdájával szemben odaadó, és szeret részt venni a család tevékenységeiben. Mindig van azonban benne némi makacsság és függetlenség.

Társas viselkedése

A cairn terrier kiváló társa a gyerekeknek: jól tűri a durvább játékot is, és fejlett humorérzéke van. Eléggé jól kijön a többi kutyával, bár néha előfordul, hogy felel más kutyák kihívására. Az idegenekkel szemben nem barátságtalan, de ha azt érzi, hogy valami nincs rendben, akkor rögtön éberebbé válik. A macskákkal és egyéb háziállatokkal jól megfér, feltéve, hogy már kölyökkorától kezdve hozzászoktatták azok társaságához.

Szőrzetápolási igénye

A cairn terrier szőrzetét évente kétszer kell kiszedetni: ez azt jelenti, hogy az elhalt szálakat kézzel szedik ki a bundából. A műveletet a kutyakozmetikák szívesen elvégzik, de nem árt, ha a kutya gazdája is megtanulja. A közbeeső időben rendszeres kefélést és fésülést igényel. Időnként a hallójáratból is el kell távolítani a szőrt. A talppárnák között növő szőrt le kell nyírni, a karmait röviden kell tartani. A cairn terriernek kissé bozontos, rusztikus megjelenésűnek kell lennie - a fajta szakértői szerint olyannak, mint egy seprű. A cairn terrier a kiállítások előtt sem igényel túlzottan sok felkészítést - csak a lábakról, a fülekről és a farokról kell el távolítani a szőrzetfelesleget.

Tanítása

A cairn terrier nevelésének szeretettel telinek, ugyanakkor szigorúnak és következesnek kell lennie. Ez a "vagány" kutya olykor úgy dönt, azt tehet, amit csak akar, és nem érdekli, hogy a gazdája mit szól hozzá. A kölyök bolondozásai igen mulatságosak lehetnek, de nem szabad elfelejteni, hogy a kiskutya trükkjei kevésbé tűnnek majd szórakoztatónak a felnőtt állattól. Kicsi korától kezdve arra kell nevelni, hogy jól megférjen a macskákkal és az egyéb háziállatokkal, mivel így majd felnőttként sem fogja azokat kergetni. Olyan gazda kell neki, aki meg tudja húzni számára a határokat: ebben az esetben a cairn terrier a szabályokat, vidám és többé-kevésbé engedelmes - de olykor azért csintalan - kutya lesz.

Mozgásigénye

A cairn terrier tele van energiával, s fontos, hogy elegendő lehetősége legyen a játékra és a szaladgálásra. Ideális kutya a sportos családok számára. Szereti, ha az erdőben, a mezőn vagy a vízparton sétálhat, mivel ezeken a helyeken egy kis szabad szaladgálásra is lehetősége van, de azt előzőleg nagyon alaposan bele kell nevelni, hogy gazdája hívására visszatérjen, mivel erős vadászösztöne. Remek játszótárs a nagyobb gyerekek számára, akikkel órákon át is elhancúrozhatnak és ellabdázhatnak a kertben. Általában szeret ásni - ezt figyelembe kell vennie annak, aki sokat törődik a kertje gondozásával.

Alkalmazásai

A cairn terrier remek családi kutya a sportosabb életmódú család számára. Jó teljesítményt nyújthat a kutyás sportokban, például az ügyességi próbákban vagy a labdázásban (flyball) is.

Egyéb: Minden skót terrier őstípusa a legjobb úton halad afelé, hogy fehér rokonához, a west highland white terrierhez hasonlóan divatba jöjjön. A marha- és juhtenyésztők a skót felföldön mindig is tenyésztettek éles terriereket. Nem a sport, hanem a szükség határozta meg a juhrabló rókákra a vadászatot. Mivel azonban a vidéken a vékony talajrétegben nincsenek föld alatti lyukak, a rókák "cairn"-ekben, régi, fagyökerekkel körbenőtt odúkban élnek. A gazdák nem tudtak segíteni kutyáiknak az odúk kiásásánál, így csak a legravaszabb, legrafináltabb és legkeményebb terrierek élték túl a feladatot.

A modern cairn terrier az évek során családi kutya lett ugyan, de még mindig vidám, rámenős és semmitől sem ijed meg. Nem utolsósorban ezért számít kedvelt "férfikutyának". De a cairn tüzes védője egyedülálló hölgyeknek is, és a gyerekek türelmes játszótársa. Az önálló, de nem önfejű kutya gyorsan tanul, azonban következetes nevelés nélkül a családfő pozíciójára tör. Éber, anélkül hogy szükségtelenül csaholna. Durva szőrét könnyű gondozni, csak egy kicsit formára tépik.

Kategória: Terrierek / Angol, Brit kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz