kutyafajtak.hu

Cardigan welsh corgi kutya

Ennek az angol terelőkutyafajtának az eredetéről különböző elméletek, amelyek közül az egyik szerint ősét a kelták vitték be Walesbe, ahol északi és angol pásztorkutyákkal keresztezték, s így alakult ki a cardigan welsh corgi. Egy másik teória szerint a középkorban flamand szövőmesterekkel érkezett a szigetekre, ahol más, szintén külföldről behozott kutyákkal keresztezték, s így keletkezett a pembroke welsh corgi. A 20. századig a kétféle fajtát egyazon fajta két változatának tartották, azonban a szelektív tenyésztés nyomán hangsúlyossá váltak a különbségek, és így kétféle standardot hoztak létre.

Testi adottságok

Kis termete ellenére mégis erős és szívós fajta. Külleme arányos, feje a rókáéra emlékeztet, füle nagy. Közepes méretű szemei világos barnák, ám a szőrzettől függően ez változhat. Szőre lehet rövid vagy félhosszú, az időjárás viszontagságait és a nedvességnek ellenáll. Minden szín megengedett, de a fehér nem lehet uralkodó.

Jellem és alkalmazkodóképesség

Értelmes, nagyon aktív, és képes kitartóan figyelni. A családhoz hűséges és ragaszkodó, a kicsiket különösképpen szereti. Ha kellő időt szánunk nevelésére, és következetesek vagyunk vele, az alkalmazkodás nem fog gondot okozni számára, sem kertes házban, sem pedig lakásban.

Gondozás és testmozgás

A cardigan welsh corgi nemcsak méretben különbözik a többi corgitól, hanem a szőrzet hosszában és tulajdonságában is, ami eltérő ápolást is igényel: a cardigant naponta kell fésülni, míg a pembroke-ot elég hetente egyszer. Nincs igénye túl sok testmozgásra, viszont fontos, hogy rendszeres legyen.

Származási ország: Wales

Eredeti feladata: pásztorkutya

Jelleme

Igen értelmes fajta. Viszonylag nyugodt vérmérsékletű, ragaszkodik a gazdájához és a családjához; kiváló őrkutya, de nem viszi túlzásba az ugatást. A fajta szívósságáról, bátorságáról és rendkívüli alkalmazkodókészségéről ismert.

Társas viselkedése

Ha megfelelő módon ismertetik meg a macskákkal és egyéb háziállatokkal, ez a kutya gond nélkül megszokja társaságukat. Más fajtákhoz képest igen erősen hajlik a domináns magatartásra. Jól kijön a gyerekekkel, feltéve, hogy a gyerekek is tisztelettel bánnak vele.

Szőrzetápolási igénye

A Cardigan welsh corgi szőrzete kevés ápolást igényel. Heti egy alapos kifésülés általában elegendő. A vedlési időszakban azonban igen fontos a naponkénti kefélés. Viszonylag hosszú háta miatt lehetőleg óvni kell az elhízástól.

Tanítása

A Cardigan welsh corgi szeret tanulni, s értelmessége miatt - és mert nagyon szeret gazdájának kedvében járni - a tanítása általában nem okoz gondot. Rendszerint igen jól reagál a hanghordozás aránylati különbségeire is, ami azt jelenti, hogy csak ritkán kell vele szemben testi fenyítést alkalmazni.

Mozgásigénye

A fajta képviselői egyértelműen munkakutyák, amelyek igénylik a szabad téren való szaladgálás lehetőségét. Az időjárás általában nem zavarja őket. A Cardigan welsh corgit rendszeresen és hosszan kell sétáltatni, kivéve a növekedési időszakot. Az a legjobb, ha egyéves koráig egyáltalán nem mászatják lépcsőre, és nem hagyják, hogy túlságosan kifárassza magát. Ha nem elég lehetőséget rendszeres testmozgásra, a CWC általában ehhez is jól alkalmazkodik.

Alkalmazásai

A Cardigan welsh corgi nemcsak családi kutyának kiváló, hanem a kutyás sportokban is megállja a helyét. Főként az ügyességi próbákban és a labdázásban (flyball) nyújt jó teljesítményt. A lavinaomlások túlélőinek kutatásában is bevált.

Egyéb: A walesi marhaterelők valószínűleg a vikingek kutyáitól származnak. A rövid lábú kutyák el tudnak hajolni a kirúgó marhapaták alatt, elugranak, majd ismét belekapnak az ellenkező marha bokájába, és villámgyorsan kitérnek a halálos rúgás elől. Az udvaron irtották az egereket és a patkányokat, terelték a marhát és őrizték a tanyát. A corgik mindig éberek, mindig szolgálatban vannak. Az intelligens, közepes nagyságú, rövid lábú kutya magabiztos, erős, következetes nevelést és folyamatos elfoglaltságot igényel. Gyakran megkérdőjelezi a család rangsorát, és tudja, hogyan vigye véghez, amit a fejébe vett! Az éber kutya nem túlzottan agresszív, jól kijön a gyerekekkel. Könnyen gondozható, pompás társa az egész családnak! A pembroke esetenként még csonka farokkal születik. A welsh corgi cardigan valamivel nyugodtabb természetű.

Kategória: Pásztorkutyák / Angol, Brit kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz