kutyafajtak.hu

Cavalier King Charles spániel kutya

Magyar / idegen név:Cavalier King Charles spániel /
Származási hely / feladat:Anglia / társasági kutya
Marmagasság / Súly:28-35 cm / 4,5-8.5 kg
Várható életkor / alomszám:9-14 év / 4-6 kölyök

Története

A hasonló név miatt általában összekeverik a King Charles spániellel, ráadásul összefoglaló néven sok helyen játékspánieleknek hívják őket. Tovább bonyolítja a dolgot, hogy a két hasonló fajta eredetileg ugyanaz volt. Toy spánielek már sok száz éve léteznek Angliában. Lassan azonban megváltozott a fajta: eredetileg "miniatűr" springer spániel benyomását keltette, majd később egyre jobban különbözött tőle, igazából inkább a pekingi palotakutyával, mintsem az igazi spánielekkel mutatnak rokonságot. 1920-ban egy Eldridge nevű amerikai kutyatulajdonos egy spánielkiállításon különdíjat ajánlott fel annak, aki kitenyészti a régi mesterek képen látható spánielfajtát, amelynek hosszú feje, lapos koponyája, s homloka középen "szépségfoltja" van. A tenyésztők viszonylag rövid idő alatt előállították a kívánt spánielt - ez lett a cavalier. A nyomott orrú King Charles másik neve Charlie. Erről a másik fajtáról azt kell tudni, hogy nevét II. Károly angol királyról kapta. Krónikaírója, Samuel Pepis meglehetősen maliciózusan jegyzi meg, hogy a király kutyáinak szabad bejárásuk volt a White Hall minden részébe, még állami fogadásokon is, továbbá, hogy a király állandóan a kutyáival játszadozott, nem törődött a hivatalos ügyekkel. A tragikus sorsú Mária skót királynő ugyancsak szerette ezeket a kutyákat. Kivégzésekor az egyik hóhér alig tudta elrángatni szoknyája alól egyik kis kedvencét. A King Charles mai alakját a pekingi palotakutyával, a mopsszal és a japán csinnel való kereszteződéséből kapta.

Megjelenése

Marmagassága: 28-35 cm. Súlya: 5,5-8,5 kg. Viszonylag könnyű, jó mozgású, eleven eb.Színei: fekete-cser, hollófekete alapon cserszín jegyekkel | tricolour, háromszínű fekete-fehér cserszín jegyekkel | ruby, azaz egyszínű élénkvörös | blenheim, gyesztenyeszínű lemezek fehér alapon. Koponyája lapos, arcorri része rövid, orrháta egyenes. Ajkai jól záródnak. Egymástól viszonylag távol ülő szeme nagy, sötét, kerek. Füle hosszú, lelógó, dús szőr borítja. Nyaka közepesen hosszú, elegáns ívelésű. Háta egyenes; ágyéka rövid, izmos; fara enyhén csapott. Farka lelóg, néha kunkorítják. Mellkasa mély; hasa enyhén felhúzott. Mellső végtagjai hosszúak, egyenesek, a hátsók is. Mancsa kerek, ujjai zártak. Szőrzete hosszú, selymes, nem göndör, a mellső végtagok hátsó élén zászlót alkot.

Jelleme

A Cavailer King Charles spániel híresen vidám, szelíd és barátságos természetű kutya. Kiegyensúlyozott és nem ideges természetű, elbűvölő, kedves és értelmes kis eb. Érzékeny, "öntudatos", mozgékony, energikus, de egyáltalán nem hangos. Általában engedelmes és alkalmazkodó, de néha akaratos is tud lenni, és szívesen üldözi a vadakat. Igen jó az alkalmazkodókészsége. Noha nagyon szereti gazdája figyelmét és jelenlétét, azt sem bánja, ha időnként magára hagyják, bár ehhez már egészen fiatal korától kezdve hozzá kell szoktatni.

Társas viselkedése

Egyszerű természetű, társaságkedvelő kutya lévén nemigen lehet gondja a fajtársaival vagy az egyéb háziállatokkal. A gyerekekkel is jól kijön, de amikor együtt játszanak, nem árt a felnőtt felügyelete. Noha a legtöbb kutyafajtához hasonlóan ugatással jelzi a látogatók érkezését, mindenkivel szemben barátságos, és nem különösebben éber.

Szőrzetápolási igénye

A szőrzetet rendszeresen ki kell fésülni, különösen a mellkason, a füleken és a fülek mögött, valamint a lábak között. A fülek és a mancsok hosszú szőrzetét tisztán kell tartani, a karmokat pedig röviden.

Tanítása

A cavailer King Charles spániel általában elég könnyen nevelhető, mivel szeret tanulni, és elég értelmes ahhoz, hogy megértse, mit akarnak tőle. Nagyon szelíd állat, ezért soha nem szabad gorombán bánni vele - a túl kemény nevelés csak félénkké és idegessé tenné. A legjobb eredmények csak úgy érhetők el, ha a helyes viselkedést vidáman megjutalmazzák. A gazdájának következetesnek kell lennie, és sokat kell használnia a hangját annak jelzésére, hogy elégedett-e vagy sem.

Mozgásigénye

Ez a kis kutya a testmozgás tekintetében nem túl igényes. Eleven és játékos, s gond nélkül elkísérheti gazdáját a többórás kirándulásokra is. Ha egy-egy séta kimarad, ahhoz tud alkalmazkodni. Mindegyik cavailer King Charles spániel szeret labdázni, apportírozni és póráz nélkül hancúrozni a kertben vagy a szabad természetben.

Alkalmazásai

A középtermetű kedvencek "klasszikus" megtestesítője; főleg Angliában használt fajta. Ez érthető is, ha történetére gondolunk. Népszerűségét megérdemli, hiszen kellemes megjelenésű, különleges fejformájú, szép szőrű, ugyanakkor kedves, értelmes, intelligens kis kutya.

Ez a fajta nagyszerű társ mind a sportos életmódú családok, mind a kevésbé mozgékonyak számára. Megfelelő felügyelet mellett jó teljesítményt nyújthat a kutyás sportokban, például a labdázásban (flyball), az ügyességi és az engedelmességi próbákon is.

Egyéb: A kis spániel ősei spanyol és francia eredetű kajtatóebek voltak, és az angol királyok különös kedvencei, akiknek a nevét még ma is viselik. Bár a Cavalier King Charles spániel Anglia legrégibb fajtái közé tartozik, mai létét egy amerikainak köszönheti. Ő csodálta meg az elbűvölő kis kutyákat régi mesterek festményein, és a XX. század húszas éveiben Angliába utazott, hogy vegyen egy példányt. Ott pedig sajnos csak a rövid orrú King Charles spánielt találta! Azért születtek normális orrú kölykök rövid orrú szülők almaiban is. Mr. Eldridge tekintélyes summákat fizetett ki ezekért a "torzszülöttekért". Ezzel aztán felkeltette a tenyésztők érdeklődését, és elkezdődött a régi törpespániel újbóli tenyésztése. 1945-ben elismerték a fajtát. Azóta népszerűségben az egész világon túlszárnyalta rövid orrú rokonát. Az erős kis kutya, nem törpe, kellemes házi és családi kutya, barátságos, szeretetre méltó, és nagyon ragaszkodó az emberhez. A csinos színezetű szőrzet nem túl dús, könnyű ápolni. A cavalier szereti a kiadós sétákat, jól kijön más kutyákkal és könnyen nevelhető. A gyerekek vidám játszótársa, időseknek megértő kísérő. Jól tartható városban, ha a közeli parkban eleget futhat.

Kategória: Ölebek, házi kedvencek / Angol, Brit kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz