kutyafajtak.hu

Cesar Millan, a csodálatos kutyadoki

Cesar Millan Favela jelenleg a legkeresettebb kutyaviselkedési szakember, kutyapszichológus, a kutyarehabilitáció legismertebb szakértője. A csodálatos kutyadoki című filmsorozatával lett ismertté, amelyet a világ 80 országában vetítettek. Emellett ő alapította a Dog Psychology Center nevű rehabilitációs központot és a The Millan Foundation nevű nonprofit szervezet is az ő nevéhez köthető. Könyvei többmilliós példányszámban fogynak az egész világon. Jelentősége azért nagy, mert példamutatása, gondolatai, tanácsai megváltoztathatják, pozitív irányba terelhetik kutyák és emberek életét is.

Cesar Millan Élete

Cesar Millan 1969. augusztus 27-én született Mexikóban, egy Culiacán nevű városban. A nagyapja farmján nőtt fel, ott szerette meg az állatokat. A gyerekek között nem érezte annyira jól magát, mint a kutyáikkal, ezért Kutyafiúnak csúfolták a társai. Huszonegy éves volt, amikor illegálisan átlépte Mexikó határát, hogy az Amerikai Egyesült Államokba jusson. Ott egy kutyakozmetikában kapott munkát, ahol gyorsan felfigyeltek arra, milyen jól tud bánni a nehezen kezelhető kutyákkal is. A neves színész, Will Smith és felesége, Jada Pinkett Smith segítették a továbbiakban: a kutyáikhoz nyújtott segítségért cserébe egy éven át nyelvtanárt fizettek neki, és beajánlották ismerőseiknek is.

Cesar Millan 2002-ben hozta létre a Dog Psychology Centert, magyarul Kutyapszichológiai Központot, ahol agresszív, túl félénk, vagy más problémával küzdő állatok rehabilitációjával foglalkozik. Ekkoriban került a kutyadoki birtokába az akkor 4 hónapos Daddy, a rapper-színész Redman kutyája. Mivel Redman sokat volt távol otthonától, Cesarra bízta kutyáját. Néhány hónap múlva Cesar hivatalosan is örökbe fogadta Daddy-t, aki mind a családja életében, mind kutyapszichológusi munkájában fontos szerepet töltött be. Non-profit szervezete, a The Millan Foundation azt a célt tűzte ki, hogy bántalmazott és elhagyott kutyáknak jobb életet biztosítson, illetve az embereket megtanítsa arra, hogyan kell bánni négylábú barátaikkal.

Cesar Millan filmjei, könyvei

A National Geographic Channel 2004-ben mutatta be a Dog Whisperer című sorozatot, amely szó szerint Kutyákkal suttogót jelent, magyarra A csodálatos kutyadoki címmel fordították. Már az első évad hatalmas sikert aratott, hiszen teljesen új és minden eddiginél hatékonyabb módszereket láthattak a nézők az ember és legjobb barátja, a kutya problémás viszonyának helyrehozásáról.

A filmsorozat sikere után Cesar Millan több könyvet is írt, melyek szintén népszerűek lettek, felkerültek a New York Time bestsellerlistájára is. A csodálatos kutyadoki több hollywoodi filmsorozatban is feltűnt epizódszerepekben (Szellemekkel suttogó, South Park, Dr. Csont), de nagyjátékfilmekben is szerepelt, ezek a Beethoven's Big Break és a The Back-Up Plan.

Cesar Millan tevékenysége, hatása napjainkban

A csodálatos kutyadoki az Amerikai Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Kanadában tart előadásokat Emberképző kutyákhoz címmel, hiszen az ő alapelve az, hogy az emberi hibás magatartás okozza az állat problematikus viselkedését. Első könyve, a Cesar's Way - magyar fordításban ez is Csodálatos kutyadoki címen érhető el - Kaliforniában az iskolai tananyag része 2008 óta. Ez a kutyák „gondolkodásának” megértésére, a felelősségvállalásra tanítja a fiatalokat. Cesar Millan módszereinek nagy szerepe lehet a falkamentalitás, a csapatmunka megértésében, az agressziómentes érvényesülésre nevelésben. A kutyadoki a Yale Egyetemen is dolgozik, egy olyan új tanterven, amely megalapozhatja az oktatásban az empátiára való nevelést, elősegítve a gyerekek kiegyensúlyozott kapcsolatát környezetükkel, a természettel, családjukkal és barátaikkal.

Cesar Millan tanácsai, amelyek megváltoztatják a kutyákról való gondolkodásunkat

  • A kutyák számára a szaglás a legerősebb érzékelés, csak utána következik a látás és a hallás. Ezért nincs értelme kiabálni velük, mert nem a szavakra, hanem a szagokra, illetve az energiánkra figyelnek.
  • A kutyák kommunikációja a szagláson, a testbeszéden és az energia nyelvén alapul. Velünk is folyamatosan kommunikálnak, bár nem feltétlenül tudjuk, éppen milyen üzenetet küldünk az állatnak. Egy kutyának sosem hazudhatsz az érzéseidről.
  • A kutyák világában csak vezető vagy követő lehetsz, azaz vagy stabil vagy labilis személyiségnek érzékel téged.
  • A kutyákban alapvető ösztön a falkaszellem. Ha nem irányítod a kutyát, akkor ő próbálja átvenni a domináns szerepet, vagy falkavezér híján bizonytalanná válik.
  • A kutyák a jelenben élnek. Nem problémáznak a múlton, és nem aggódnak a jövő miatt. Ezért gyorsan ki tudnak jutni a labilis vagy agresszív viselkedésből, csak tegyük nekik lehetővé ezt.

Asszertív kutyatréning Cesar Millan módszerével

Annak ellenére, hogy rengeteg könyv, kiképzési eszköz, kutyaiskola és még többféle jutalomfalat áll rendelkezésünkre, több a neveletlen, kezelhetetlen és boldogtalan kutya, mint valaha. A csodálatos kutyadoki tanításai nyomán már Magyarországon is elérhető az asszertív (energiafelszabadítás alapú problémamegoldó) kutyatréning. Ez a módszer a hangsúlyt párhuzamosan fekteti a kutyanevelésre és a felelős kutyatartó képzésére. Kiemeli a testbeszéd, az energia, a rituálék fontosságát, vagyis a "suttogó módszerre" oktat. A legtöbb esetben rövid idő alatt áttörés érhető el a különféle viselkedészavaroknál, ettől kezdve a gazdi képzése, a pozitív példamutatás lesz a fontos, hiszen neki kell a már rendezett állapotot fenntartania.

"A falkavezérré váláshoz mindenki számára más út vezet... vess hát egy őszinte pillantást a viselkedésedre, az általad sugárzott energiára és a tetteidre."
Cesar Millan

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz