kutyafajtak.hu

Clumber spániel kutya

Származási országa: Anglia

Eredeti feladata: vadászkutya

Marmagassága: kb. 45 cm

Súlya: 30-36 kg, termetéhez képest súlyos

Jelleme

A clumber spániel igen kiegyensúlyozott, nyugodt és magabiztos kutya. Kimondottan pozitív beállítottságú, jóindulatú, szelíd és barátságos. Általában méltóságteljesen viselkedik. Nagyon szereti a gazdáját és családja tagjait. Meglehetősen engedelmes, keveset ugat, és remek a szaglása.

Társas viselkedése

Barátságos természetű spániel, amely jól megfér a többi kutyával. A macskákkal és egyéb háziállatokkal való kapcsolata sem okozhat gondot. A gyerekekkel szemben jóindulatúan és türelmesen viselkedik, az idegeneket viszont rendszerint elkerüli. Noha nem hajlandó mindenkivel összebarátkozni, összességében barátságosnak tekinthető.

Szőrzetápolási igénye

A clumber spániel szőrét jellegétől és vastagságától függően évente legalább kétszer kell megnyíratni: ez egyrészt a kiálló szőrszálak kiszedegetését, másrészt a bunda csinosra trimmelését jelenti; a művelet után a kutya ismét rendezett, jól ápolt benyomást kelt. A két nyírás közti időszakban célszerű lenyírni a fül lebenye alatt, a hallójárat környékén fejlődő szőrszálakat, így a fül jobban fog szellőzni, és elkerülhető a begyulladása. Rendszeresen ellenőrizni kell a hallójáratokat, és szükség esetén fültisztító oldat segítségével el kell távolítani belőlük a piszkot és a fülzsírt. Sok clumber spánielnek kissé lelógó a szemhéja, ami olykor irritációt okozhat; ez a szemek időnként kiöblítésével előzhető meg, amihez speciális szert kell használni.

Tanítása

Ez a kutya nagyon szeretne gazdája kedvében járni, és elég értelmes ahhoz, hogy felfogja, mit akarnak tőle - e tulajdonságainak köszönhetően gyorsan tanul. A legjobb eredmények úgy érhetők el a nevelésben, ha a gazdája nem követel túl sokat tőle, a parancsoknak való engedelmeskedést egy kis játékkal (vagy egy finom falttal ) jutalmazza, és mindvégig igen következetes marad. A szigorú nevelési módszerek nem ajánlhatók.

Mozgásigénye

Noha vadászkutyának tenyésztették ki, a mozgásigény tekintetében szinte korlátlanul alkalmazkodik gazdájához - ez egészen egyedi sajátossága. Ha az e fajtába tartozó kutya nem jut elég mozgáshoz, akkor azonban oda kell figyelni az étrendjére, ugyanis hajlamos az elhízásra. A lakásban rendszerint igen nyugodt, néha már-már lusta viselkedésű.

Alkalmazásai

Noha eredeti feladatkörében ma már csak ritkán használják, vadászösztöne az esetek többségében érinthetetlen, ezért a vadászgyakorlatok mindenképpen nagyon megfelelnek a számára.

Kategória: Spánielek / Angol, Brit kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz