kutyafajtak.hu

Cseh szálkás szőrű vizsla kutya

Származási országa: Csehország

Eredeti feladata: vadászkutya

Marmagassága: 58-66 cm

Súlya: 22-34 kg

Jelleme

A cseh szálkás szőrű vizsla barátságos, értelmes, szelíd, tanulékony és engedelmes. A lakásban viszonylag békés és kedves, munka közben azonban igen mozgékony, nem kíméli magát. Ha veszélyt érez, azt ugatással jelzi.

Társas viselkedése

A cseh szálkás szőrű vizsla jól megfér a többi kutyával és az egyéb háziállatokkal, sőt általában igen jó kapcsolatot teremt a gyerekekkel is. Ha idegen érkezik, azt ugatással jelzi, de ennél többet nemigen tesz.

Szőrzetápolási igénye

Azt, hogy milyen gyakran kell kiszedetni a szőrét, a kutya szőrzetének állapota határozza meg: lehet hogy soha sincs rá szükség, lehet, hogy évente többször is kell. A bajuszhoz és a szemöldökhöz azonban nem szabad hozzányúlni. A szedések között időnként át kell kefélni a szőrzetét, a talppárnák közül pedig le kell nyírni a felesleges szőrszálakat. Rendszeresen ellenőrizni kell, nincs-e a hallójáratokban piszok vagy túl sok szőr.

Tanítása

A cseh szálkás szőrű vizslát nem különösebben nehéz nevelni. Szívesen tanul a gazdájától, és viszonylag hamar megérti az új parancsokat. A gazdájával szemben odaadó, s érzékenyen reagál hangulata változásaira és a hanghordozásra. A legjobb eredmények szelíd, de egyértelmű és következetes neveléssel érhetők el.

Mozgásigénye

A cseh szálkás szőrű vizsla elsődlegesen vadászkutya, ezért energiái levezetéséhez rengeteget kell mozognia. Ha gazdája nem vadászni megy vele, akkor nagyon fontos, hogy rendszeresen lehetővé tegye számára a póráz nélküli szaladgálást és játékot. Kedvenc időtöltései a labdázás, az úszás és az apportírozás.

Alkalmazásai

Ez a fajta általános célú vadászkutya, amelyet szárnyasok és négylábúak vadászatához is használnak. Fő erőssége a vad jelzése, de az apportírozásban is kiváló teljesítményt nyújt. A vízben a mezőn és az erdőben egyformán ügyesen mozog. A családi kutya szerepéhez is jól alkalmazkodik, de csak akkor, ha gazdái sportos életmódot élnek.

Kategória: Vizslák, Pointerek / Cseh kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz