kutyafajtak.hu

Cseh terrier kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/cseh-terrier-kutya#sigProId0c7fe6f4dd

A sealyham terrierből és a skót terrierből tenyésztették ki egy kecsesebb, kotorékozásra specializálódott vadászkutya kialakítása céljából. Tenyésztése az 1940-es évek végén kezdődött Prágában, a fajtát hivatalosan 1963-ban fogadták el.

Testi adottságok

Ideális marmagassága a kanok esetén 29 cm, a szukáknál 27 cm, súlya 6-10 kg. Teste hosszúkás, végtagjai rövidek, feje tompa ék alakú. Szeme közepes méretű, színe a szőrzet színével harmonizál, tekintete kedves. Bundája hosszú, vékony, lágyan hullámos, szőre a terrierek nagy részére jellemző szemöldököt és szakállt formál. Bundájának színe hároméves kora körül alakul ki, ezért a fekete kölyökkutya felnőttkorára kék lesz, a sötétbarna pedig jóval világosabb színű (tejeskávé).

Jellem és alkalmazkodóképesség

Jóságos, hűséges és türelmes kutya. Toleráns más háziállatokkal, soha nem agresszív. Élénk és éber, a parancsnoknak azonnal engedelmeskedik, ezért nevelése gyors és egyszerű. Kedves, vidám és játékos természetének köszönhetően kiváló társasági kutya felnőttek és gyerekek számára egyaránt, idegenekkel szemben azonban félénk és tartózkodó. Lakáshoz is tökéletesen alkalmazkodik.

Gondozás és testmozgás

Tiszta kutya, de szőrzetét időnként fésüljük meg és vágassuk le kutyakozmetikusnál. Mozgékonysága és formája a cseh terrier született kotorékeb, miben nincs vetélytársa, az a patkányvadászat. Eleinte az emberek is ezt a képességét használták ki, hogy megszabaduljanak a kellemetlen betolakodóktól, mára társasági kutyává lépett elő, aki egyszerre játszik a gyerekekkel és őrzi a házat. Kellő körültekintéssel időnként vigyük magunkkal kirándulni, de vigyázzunk, nehogy a szokatlan környezetben elkóboroljon.

Származási ország: Csehország

Eredeti feladata: kártevőirtó

Marmagassága: 25-32 cm, az ideális 27 illetve 29 cm

Súlya: 6-10 kg

Jelleme

A cseh terrier értelmes, jóindulatú, kiegyensúlyozott, kedves és barátságos kutya. Nagyon jó az alkalmazkodókészsége, ezért a városi lakásban és vidéken egyaránt jól érzi magát. A lakásban békésen viselkedik, a szabadban azonban előbukkan jellemének sportos, bátor és kitartó oldala. A félterrierversenyeken indított kutyák többségével ellentétben a cseh terrier meglehetősen engedelmes, szelíd és készséges. Kiváló a szaglása.

Társas viselkedése

Ez a barátságos kutya jól kijön a többi kutyával éppúgy, mint a macskákkal és más háziállatokkal. A gyerekkel kimondottan kedves. Az idegenekkel szemben kissé óvatos, de ha a szocializációja megfelelő volt, ezt a viselkedést nem viszi túlzásba.

Szőrzetápolási igénye

A cseh terrier óriási előnye, hogy nem vedlik. A szőrzete persze növekszik, ezért rendszeresen nyírni kell; csak a has és a lábak szőrzetét, valamint a szakállat, a bajuszt és a szemöldököt hagyják hosszúra. A családi kutyaként tartott cseh terriert évente általában négyszer kell így trimmelni. A szőrzet minőségétől függően a hosszabb szőröket hetente kétszer vagy többször kell kikefélni, majd a gubancok elkerülése érdekében át is kell fésülni. A talppárnák között és a hallójáratban fejlődő szőrt el kell távolítani. A kiállításokon szerepeltetett kutyák szőrzete több ápolást igényel.

Tanítása

Ezt a fajtát nem túlzottan nehéz nevelni. Értelmes kutya, szívesen jár gazdája kedvében. Fontos, hogy a kölyök minél több emberrel és állattal találkozzon, s különféle helyzeteket tapasztaljon meg, mivel így kiegyensúlyozott felnőtt kutya lesz belőle.

Mozgásigénye

A cseh terrier átlagos mennyiségű mozgást igényel. Szeret hancúrozni és játszani, de az erdei és mezei sétákat is kedveli. Ha a gazdája olykor kénytelen kihagyni egy-egy napot, attól sem esik kétségbe. Feltétlenül oda kell rá figyelni, mivel szívesen elcsavarog, bár ha jó volt a nevelése, akkor gazdája hívására mindig visszatér.

Alkalmazásai

Eredeti hazájában még ma is használják arra a célra, amelyre kitenyésztették; másutt főként hűséges társként kedvelik.

Egyéb: Az ismert kinológus, Frantisek Horák nyúl-, róka- és borzvadászatra keresett megfelelő kutyát. Megpróbálkozott skót és sealyham terrierrel, amelyek akkoriban még munkaképesek voltak. Horák nagyra becsülte a skót vadászszenvedélyét, számára azonban túl agresszív és keményfejű volt. A könnyen irányítható, kiváló orral fölszerelt sealyham terrier viszont nem volt elég éles, így a két fajtából mozgékony, könnyen irányútható terriert tenyésztett. A fajtát 1963-ban ismerték el hivatalosan. Időközben a cesky terrier messze hazájának határain kívül is ismertté vált, de nem vadászkutyaként, hanem házi- és családi kutyaként. A cseh terrierek ideális lakáskutyák, tiszták, kicsik, éberek, de nem harapósak. A nyugodt, alkalmazkodó, engedelmes kutya olyan idős emberek ideális kísérője, akik még sokat tudnak sétálni. Mozgásra nagy szüksége van, különben könnyen elhízik és puhánnyá válik. Mivel általában könnyen nevelhető és igen ragaszkodó, vadászszenvedélye alig jelent problémát. A selymesen finom szőrzetet rendszeresen nyitják. A gyakori fésülés elengedhetetlen. A kölykök feketén vagy csokoládészínnel születnek, csak később lesznek világosabbak.

Kategória: Terrierek / Cseh kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz