kutyafajtak.hu

Csehszlovák farkaskutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/csehszlovak-farkaskutya#sigProId43eb5a6c5f

Csehszlovák farkaskutya könnyen összetéveszthető a farkassal, olyannyira hasonlít rá. Ez a kutyafajta igazán szerencsés keresztezése lett az Európában őshonos vadásznak, a szürke farkasnak és a németjuhásznak. Jó tulajdonságaik egyesültek: a kiváló szaglás, az erős vadászösztön, ugyanakkor a könnyű taníthatóság, a játékosság, a gazdához való feltétlen ragaszkodás. Kevéssé ismert, ám igen sok pozitívummal bíró kutyafajta.

Magyar / idegen név:Csehszlovák farkaskutya / Vlčák, Vlčiak, Czechoslovakian Wolfdog
Származási hely / feladat:Csehország-Szlovákia / katonai célokra tervezték
Marmagasság / Súly:60-65 cm / 20-28 kg
Várható életkor / alomszám:12-16 év / 6-9 kölyök

A csehszlovák farkaskutya története

A csehszlovák farkaskutya az 1950-es évek végén született az egykori Csehszlovákia területén egy tudományos kísérlet keretében. A német juhászkutya és a szürke farkas (Canis lupus) keresztezése olyan fajtát eredményezett, amely egyesítette a farkas hasznos tulajdonságait és egy szelíd juhászkutya temperamentumát. Hivatalosan az 1980-as években ismerték el nemzeti fajként. A ma már nem létező Csehszlovákia mind a kutyafajta, mind a származási ország nevében megmaradt, a patronáló ország Szlovákia lett.

A csehszlovák farkaskutya megjelenése

Testalkata robusztus, közepes-nagy méretű. A kutyafajták közül talán a csehszlovák farkaskutya megjelenése emlékeztet leginkább a farkaséra. Marmagassága 60-65 cm, súlya 20-28 kg. Az emberek nagy része nem ismeri, ezért első látásra megijed tőle. Erős és szimmetrikus a fogazata, erőteljes a harapása. Orrtükre ovális és fekete. A szemei aprók, mézszínűek, a füle kicsi, vékony, háromszögletű. Szőre egész testét dúsan borítja, elálló, aljszőre gyapjas, ami télen megvédi a hidegtől. A színében, mint a farkaséban, a szürke árnyalatok dominálnak, de előfordulhatnak a krém- és az ezüstszín különböző változatai is.

A csehszlovák farkaskutya jelleme, tulajdonságai

A csehszlovák farkaskutya jellemében még felismerhetők a farkas ősök vonásai. Például sosem adja fel teljesen a függetlenségét, kiváló a szaglása, nagyon erős a vadászösztöne, a kitartása, valamint szenvedélyesen szeret ásni. Nagyon keveset ugat. A szukák nagy része (nem mindegyik) évente csak egyszer tüzel. A másik, eredetileg farkas keresztezésével kialakított fajtához, a saarlosi farkaskutyához képest ez a kutyafajta kevésbé óvatos és tartózkodó, valamint könnyebben tanítható.

A csehszlovák farkaskutya tulajdonságai egy részét németjuhász őseitől örökölte. Értelmes állat, erősen kötődik a gazdájához, vele szemben engedelmes, szomorú, ha hosszabb időt kell nélküle töltenie. Mindig éberen figyeli a környezetét. Játékos természetét idősebb koráig is megőrzi. Ha fenyegetve érzi magát, gyorsan és bátran cselekszik, de nem agresszív. Alkalmazkodóképessége a nevelésétől függ, amit érdemes kölyökkorában elkezdeni.

A csehszlovák farkaskutya társas viselkedése

Ez a kutyafajta általában jól kijön az általa jól ismert kutyákkal, szereti a kutyatársaságot, hiszen a farkas ősök falkában éltek. Érdemes egy társat beszerezni mellé. Az ismeretlen kutyákkal szemben, főként a kanokkal, domináns módon viselkedhet. Ha kicsi kölyökkorától kezdve hozzászoktatták a gyerekek jelenlétéhez, akkor a csehszlovák farkaskutya békésen együtt tud élni velük. Ugyanez mondható el a háztartásban előforduló egyéb háziállatokkal kapcsolatban is: jól kijön velük, ha együtt nőttek fel, idegen állatok esetén azonban az erős vadászösztön problémát jelenthet. Nem kedveli az ismeretlen embereket sem, tartózkodóan viselkedik velük szemben.

A csehszlovák farkaskutya szőrzetápolási igénye

A szőrzetét hetente egyszer-kétszer érdemes átkefélni sörtekefével. A vedlési időszakban elég sok szőrt hullathat, ekkor kártolókefével célszerű eltávolítani a fellazult szőrszálakat. Karmait röviden kell tartani.

A csehszlovák farkaskutya tanítása

A csehszlovák farkaskutya tanítása nem annyira nehéz, mint farkashoz oly hasonló megjelenése alapján gondolhatnánk. Fontos azonban az, hogy a nevelője elég sokat tudjon a kutyák viselkedéséről, és ezt a gyakorlatban is képes legyen alkalmazni. A legjobb eredményeket változatos trenírozással lehet elérni, ha mindig új feladatok elé állítják a kutyát. Ha sokszor kell ismételnie ugyanazt a gyakorlatot, akkor abba könnyen beleunhat. Nagyon fontos az alapos szocializáció, hogy ez a kutyafajta felnőttkorában kiegyensúlyozott legyen, és a külső ingerekre kiszámítható módon reagáljon.

A csehszlovák farkaskutya mozgásigénye

Ezen kutyafajta mozgásigénye magas, naponta legalább 45 percet szánjunk a sétáltatására. Ekkor, ha szocializációja megengedi, lehetőséget kell adni neki egy kis szaladgálásra is. A csehszlovák farkaskutya könnyen megtanítható arra, hogy a gazdájával együtt kocogjon. Vadászösztöne és "vadas megjelenése" miatt különösen fontos, hogy jól körülkerített kertben tartsák, főként abban az esetben, ha ott felügyelet nélkül tartózkodhat.

A csehszlovák farkaskutya alkalmazásai

Kitenyésztésének célja az volt, hogy katonai és rendőrkutya legyen. Ennek megfelelően alkalmazzák származási országában és olykor máshol is. Nem tanítható olyan könnyen, mint a német juhászkutya, de így is nagyon jó teljesítményre képes. Kiválóan alkalmas nyomkereső kutyának is, emellett vadászkutyaként is tartják. Mint minden más kutyafajtát ma már, ritkán őt is "kedvencként" él a családdal.

Kategória: Őrző-védő kutyafajták / Szlovák kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz