kutyafajtak.hu

Drever kutya / Svéd tacskókopó

Svéd tacskókopónak is nevezik, ami elárulja, hogy külleme tacskószerű. Származása ismeretlen. Aktív, éber és szófogadó, kertben és lakásban egyaránt jól tartható. Feje nagy, kissé hegyes, arcorri része hosszú, orrtükre fekete, fogazata erőteljes. Ajkai nem annyira lelógó, mint a basseteknél. Füle hosszú. Mellkasa mély, a könyöke alá ér, hasa felhúzott. Farkát vízszintesen tartja. Mindenféle színkombinációban előfordul. A kanok marmagassága 32-38 cm, a szukáké 30-36 cm; testtömege 15 kg.

Drever

Származási országa: Svédország

Eredeti feladata: vadászkutya

Marmagassága: 30-38 cm

Jelleme

Ez a bátor és szívós kutya a terepen fáradhatatlan, a lakásban viszont békésen, sőt olykor lustán viselkedik. Nagyon kedves természetű, szeret a gazdája és a családja közelében lenni, sőt még némi humorérzék is szorul belé. A drever néha többet ugat a kelleténél. Alapjában véve engedelmes, és sok mindent meg tud tanulni. Mindig tekintettel kell azonban lenni eredeti feladatára meglehetősen önálló kutya, nem várható el tőle ugyanolyan magas szintű engedelmesség, mint egy más, kimondottan az emberrel való együttműködésre kitenyésztett fajtáktól. Kiváló a szaglása. Eléggé higgadt, kiegyensúlyozott és magabiztos eb.

Társas viselkedése

A drever rendszerint jól megfér a többi kutyával. A macskákkal és egyéb háziállatokkal sem lehet gondja, feltéve, hogy azokat már fiatal kora óta megszokhatta. A gyerekekkel általában barátságos és türelmes, és az idegenekkel szemben is kedves.

Szőrzetápolási igénye

A szőrzete kifejezetten könnyen ápolható. A vedlési időszakban az elhalt és kilazult szőrszálak egyszerűen és gyorsan eltávolíthatók egy gumikefe vagy egy gumis kopókesztyű segítségével. Időnként ellenőrizni kell, nincs-e piszok a halló járatokban; a karmokat pedig rövidre kell vágni.

Tanítása

A svéd tacskókopó viszonylag könnyen tanítható fajta, de a gazdájának tisztában kell lennie azzal, hogy önálló természetű fajtával van dolga. A nevelés során nagyon fontos a hozzám parancs. Csaholása (vagyis a folyamatos ugatás, amely a szakértő számára könnyen felismerhető) nem tévesztendő össze a nem kívánatos ugatással; a kutya számára ez teljesen természetes dolog olyankor, amikor érdekes szagnyomot követ vagy valami más tényező hozta működésbe a vadászösztönét. A tanítása során a jutalomfalatok igen hasznosak lehetnek, mivel ez a kutya nagyon szeret enni.

Mozgásigénye

A svéd tacskókopónak elég sok mozgásra van szüksége. Ezt a kutyát nem tanácsos póráz nélkül sétáltatni. A jól nevelt, gazdája hívó szavára biztosan visszatérő kutya ugyan elengedhető a pórázról, de csakis olyan helyeken, ahol nem tud elszökni - ám még ilyenkor sem árt résen lenni.

Alkalmazásai

Ez a fajta nem alkalmas átlagos családi kutyának, bár a családi környezetben is remekül érzi magát, ha lehetősége van a vadászatra vagy az egyéb munkára. A sportok közül a cleanboottal vagy a nyomkövetéssel érdemes próbálkozni - főként az utóbbit csinálja igen nagy élvezettel. Svédországban ma is gyakran használják eredeti feladatára.

Egyéb tudnivalók

A drever és a vesztfáliai tacskókopó közti feltűnő hasonlóság nem véletlen: az előbbit csak nemrég tenyésztették ki az utóbbiból.

Továbbá: Gyakorlatilag megegyezik a vesztfáliai tacskókopóval a svéd tacskókopó, amely hazájában meglehetősen elterjedt, és 1953-ban elismerték svéd fajtaként. Svédország legkedveltebb vadászkutyája. Szenvedélyes, kitartó nyúlvadász, amelyet őzre is használnak. Minden színkombináció megengedett a tiszta fehéren és májszínűn kívül.

Kategória: Kopók / Svéd kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz