kutyafajtak.hu

Drótszőrű griffon kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/drotszoru-griffon-kutya#sigProIdaac497fdb6

A drótszőrű griffon igazából német eredetű fajta, de a Nemzetközi Kinológiai Szövetség szerint származása francia, mivel tartása és tenyésztése leginkább Franciaországban terjedt el. Miközben német tenyésztők figyelme régebbi fajtákra összpontosult, a francia tenyésztők ezt a fajtát vették szárnyuk alá, és tartják már-már sajátjuknak. Különböző európai vadjelző kutyák leszármazottja, de nem csak kitűnő vadászösztöne, hanem szépsége és jó természete miatt is igen népszerű a világ szinte minden részén.

Testi adottságok

A kanok marmagassága 55-60 cm, a szukáé 50-55 cm. Nagy teherbírású, kitartó kutya. Feje nagy, hosszú, stopja enyhe, orrnyerge gömbölyű, orrtükre barna, pofája szögletes. Szeme barna vagy sárgás, szemöldöke nem takarja. Füle közepesen hosszú, nem csavarodik. Szőrzete kemény, drótszerű, érdes tapintású, hosszú tömött, aljszőre dús és finom. Bundája lehet szürke alapon gesztenyebarna foltos, fehér alapon barna foltos, fehér alapon barna foltos vagy barna alapon narancs foltos.

Jellem és alkalmazkodóképesség

Energikus, nyüzsgő természete miatt következetes, kitartó nevelésre van szüksége. Könnyedén alkalmazkodik a család életéhez, de ehhez az kell, hogy ne lakásban tartsák, nem szeret egyedül lenni, gazdájához erősen kötődik. Kedves, barátságos, toleráns mindazokkal, akik nap mint nap körülveszik.

Gondozás és testmozgás

A griffon szőrét gyakran fésüljük kemény sörtéjű kefével majd szőrkesztyűvel. A lehető leggyakrabban hagyjuk futni.

Jelleme

Ez a fajta értelmes, szeret tanulni, és engedelmes. Barátságos, kedves és társaságkedvelő kutya, önmagát viszont nem kíméli. Szükség esetén a család és az otthon őrzőjének és védelmezőjének szerepét is betöltheti. A családjához nagyon ragaszkodó. Kiváló a szaglása és rendkívül kitartó. Szellemé érése viszonylag sokáig tart. Szőrzete tökéletesen megóvja a hidegtől, ezért szabadtéri kifutóban is tartható, de csak akkor, ha így is rendszeresen érintkezhet a gazdájával.

Társas viselkedése

A drótszőrű griffon általában jól kijön a gyerekekkel és a fajtársaival egyaránt. Ha elég alaposan szocializálták és a nevelése is megfelelő volt, a macskákkal és egyéb háziállatokkal való együttélése sem okozhat gondokat. A család barátait lelkesen üdvözli, a hívatlan vendégnek azonban útját állja.

Szőrzetápolási igénye

Szőrzetét rendszeresen és alaposan ki kell kefélni és fésülni. Különösen nagy figyelmet igényel az arcorri rész hosszabb szőrzete. Rendszeresen ellenőrizni kell, nincs-e a hallójáratokban piszok vagy túl sok fülzsír, és szükség esetén megfelelő készítménnyel ki is kell tisztítani. Előfordul, hogy a talppárnák közt szőrszálak nőnek, ezeket időnként le kell nyírni. A karmait röviden kell tartani.

Tanítása

A drótszőrű griffon tanítása általában nem különösebben nehéz. A kutya elég értelmes ahhoz, hogy felfogja, mit is várnak tőle. A legjobb eredményeket a következetes, egyértelmű és igen határozott módszerekkel lehet nála elérni. Szellemi érettségét a vadászkutyák többségéhez képest valamivel később éri el, ezért a fiatal kutyától nem szabad túl sokat követelni az engedelmesség terén.

Mozgásigénye

A drótszőrű griffon ízig-vérig vadászkutya, s ennek megfelelően sok mozgásra és rendszeres feladatokra van szüksége ahhoz, hogy testben és lélekben egyaránt jól érezze magát. Ha a gazdája nem kíván vadászni vele, más módszereket kell találnia az eb mozgásigénye kielégítésére. A drótszőrű griffon imád a szabadban lenni, és nagyszerűen tűri az időjárást. Rendszeresen ki kell vinni a természetbe, hogy ott póráz nélkül hosszú sétákat tehessen. A fajta szinte minden képviselője rajong az úszásért és az apportírozásért. Ha már eléggé érett, szívesen elkíséri gazdáját a szokásos kocogásra.

Alkalmazásai

A fajtát főként mindenes vadászkutyaként használják, amire tökéletesen megfelel. Jól alkalmazkodik a családi élethez is, ha elegendő figyelmet és feladatot kap, és elég sokat mozoghat.

Egyéb tudnivalók

Eredeti nevét (Korthals griffon) Edward Korthalsról kapta, aki a 19. század második felében kitenyésztette a fajtát. Korthals holland volt, de Franciaországban élt.

Kategória: Vizslák, Pointerek / Francia kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz