kutyafajtak.hu

Drótszőrű magyar vizsla kutya

Általános leírása

Színe: sötét zsemlyesárga. Marmagassága: 57-64 (kan), illetve 53-60 cm (szuka) súlya: 22-30 kg. Közepes nagyságú, drótszőrű, nemes megjelenésű, jó izmú vadászeb. Feje nemes, szikár. Koponyája enyhén domború. Orrháta egyenes; orrtükre jól látszik, s orrlyukai tágak. Állkapcsa erős, metszőfogai ollósan záródnak, ajkai nem lelógók. Szeme a szőr színével egy árnyalattal mindig sötétebb. Füle lelóg, közepes méretű. Nyaka izmos, enyhe ívelésű, középhosszú, lebernyeg nélküli. Háta rövid, jó izomzatú, egyenes. Ágyéka feszes, zárt, széles. Fara izmos. Mellkasa mély és hosszú, hasa enyhén felhúzott. Vízszintesen tartja farkát, amelyet kétharmadára kunkorítanak. Mellső végtagjai egyenesek, oszlopszerűek. A hátulsó végtagok hosszúak, arányos izomzatúak. Mancsa kerekded, jól zárt. Szőrzete az arcorri részen durva és rövid, az állán szakállt alkot. Fülein a szőr valamivel hosszabb, mint a rövid szőrű vizsla fülén. Törzsén és nyakán a szőr 3-4 cm hosszú durva, kemény; végtagjain rövid, kemény és sima, a hátulsó éleken kissé elálló "kefét" alkot. Farkának szőrzete sűrű, tömött, alul valamivel hosszabb.

Viselkedése, tulajdonságai

Nagyjából minden tulajdonsága hasonlít a rövid szőrű magyar vizslához. Talán egy kissé keményebb, rámenősebb, éppen ezért nehezebben is kezelhető. Olykor szeszélyes, makacs, "kitörésekre" hajlamos. Mindamellett értelmes, éber, apportírozóhajlama kiváló. Szenvedélyesen kedveli a vizet, kitűnően úszik, éppen ezért vízi vadászatra is jól bevált. Durva, kemény szőrzete jó védelmet nyújt mindenféle nehéz, bozótos terepen.

Története

A drótszőrű magyar vizsla nem "dicsekedhet" holmi nagy múlttal. Története rövid, a XX. század harmincas éveiben alakították ki, tulajdonképpen csupán magyar vadászok, mégpedig olyanformán, hogy rövid szőrű magyar vizsla egyes almaiban előforduló, az átlagosnál valamivel hosszabb szőrű kölyköket felnevelték, majd ezeket drótszőrű német vizslákkal keresztezték. A drótszőrű tehát spontán mutáció, részben pedig tudatos keresztezés révén keletkezett. Az így kialakult fajta tenyésztését az után néhány vizslabarát hozzáértésével és lelkesedéssel szorgalmazta, s hamarosan újabb és újabb, meglehetősen homogén egyedeket sikerült bevonni a tenyésztésébe. Ezekből már a határon túlra is került: Csehországba, Szlovákiába, Ausztriába, Németországba, majd még az Egyesült Államokba is.

Használhatósága

A drótszőrű magyar vizsla lényegében hasonló adottságú, vérmérsékletű, mint a rövid szőrű vizsla. Ezért használhatóságuk is nagyjából megegyezik.

Drótszőrű magyar vizsla

Származási országa: Magyarország

Eredeti feladata: vadászkutya

Marmagassága: 58-62 cm

Súlya: 21-27 kg

Jelleme

A drótszőrű magyar vizsla kiegyensúlyozott, magabiztos, értelmes és sportos kutya. Eléggé éber, nagyon kedves és hűséges is. A rövid szőrű magyar vizslához hasonlóan szeret apportírozni és úszni. Nagyon jó a szaglása, és kiválóan alkalmas a nehezen megközelíthető terepen végzendő munkára. A rövid szőrű fajtánál körültekintőbb állat benyomását kelti, mindazonáltal igen kitartó és megbízható munkakutya.

Társas viselkedése

A drótszőrű magyar vizsla általában jól megfér a többi kutyával és egyéb háziállattal, bár ez a szocializációjától is függ. Rendszerint jól kijön a gyerekekkel is. Az idegenek érkezését ugatással jelzi.

Szőrzetápolási igénye

A drótszőrű magyar vizsla szőrzetét időnként ki kell szedetni. Ez azt jelenti, hogy az elhalt szálakat kézzel szedik ki a bundából, helyet teremtve az újonnan fejlődő szőröknek. Ezen felül elég, ha hetente egyszer átkefélik. A karmait röviden kell tartani.

Tanítása

A drótszőrű magyar vizsla tanítása nem jelenthet gondot. Általában igen gyorsan tanul, és elég értelmes ahhoz, hogy felfogja, mit is akar tőle a gazdája.

Mozgásigénye

A drótszőrű magyar vizsla igazi munkakutya, amely nem éri be napi három rövid utcai sétával. Rendszeresen lehetőséget kell adni neki arra, hogy póráz nélkül kiugrándozza magát a szabadban. Szinte minden gyakorlattípus megfelelő a számára, a futástól az apportírozáson át, egészen az úszásig.

Alkalmazásai

Ez a fajta kiváló társ lehet egy sportos életmódú családban. Mivel eredeti és mai feladata is a vadászat, érdemes beíratni valamilyen vadásztanfolyamra, mivel ott nagyon jól érezné magát.

Kategória: Vizslák, Pointerek / Magyar kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz