kutyafajtak.hu

Fekete-cser mosómedvekopó kutya

Származási ország: Egyesült Államok

Eredeti feladata: vadászkutya

Marmagassága: 58-63 cm

Jelleme

A fekete-cser mosómedvekopónak remek orra és az átlagosnál erősebb vadászösztöne van. Ha érdekes szagot érez, hajalmos rögtön a forrás keresésére indulni. Elég független és szívós, és vágyik arra, hogy gazdája kedvében járjon - de nem mindenáron. Ez nem azt jelenti, hogy nem érdekli gazdája, hiszen ez nem is igaz: ez a kutya nagyon hűséges és odaadó a gazdája iránt. Nagyon értelmes fajta, és szereti, ha mindig van mit csinálnia. A lakásban viszonylag tétlen és eléggé kedves viselkedésű, de szabadban kirobban belőle addig visszafojtott energiája. Figyelemmel kíséri, mi történik körülötte, és meglehetősen éber is. Ha valami veszélyt érez, kiereszti mély, lenyűgöző hangját, ha pedig a gazdáját fenyegeti veszély, habozás nélkül a segítségére siet.

Társas viselkedése

Ez a kutya általában jól kijön fajtársaival. A macskák és egyéb háziállatok társasága az eb vadászösztöne miatt már bonyolultabb helyzetet idéz elő, de ha fiatal korában megfelelően szocializálták, akkor ebből sem ehet gond. A gyerekkel rendszerint igen barátságosan viselkedik. Az idegenek érkezését ugatással jelzi, de a szívesen látott vendégeknél ennyivel be is éri.

Szőrzetápolási igénye

A fajta szőrzetét viszonylag keveset kell ápolni. A vedlési időszakban gumis kopókesztyű segítségével lehet eltávolítani az elhalt és kilazult szőrszálakat. Rendszeresen ellenőrizni kell a hallójáratokat, nem került-e beléjük piszok, és szükség esetén ki is kell tisztítani őket. A hosszú fülek a séták során elkerülhetetlenül összegyűjtenek némi szennyeződést, s olykor az etetőtálba is belelógnak; ezért aztán időnként le kell tisztítani a végüket egy tiszta, nedves ronggyal.

Tanítása

Nagyon értelmes fajta, igen sok mindenre megtanítható. Független természetéből adódóan azonban soha nem fog szolgai módon viselkedni a családdal. A legjobb eredményeket egy nyugodt gazda érheti el vele, aki természetes tekintéllyel rendelkezik, és következetes, de szelíd módszerekkel tudja nevelni a kölyköt.

Mozgásigénye

A fekete-cser mosómedvekopónak elég nagy a mozgásigénye, ami a napi három sétáltatással messze nem elégíthető ki. Ha mindennap lehetőséget kap arra, hogy a szabadban egy órán át levezesse energiáit, akkor a lakásban már nagyon nyugodtan fog viselkedni. A kertet gondosan körbe kell keríteni, és a kutyát csak olyan, biztonságos helyen szabad elengedni a pórázról, ahol a gazdája biztosan vissza tudja hívni.

Alkalmazásai

Társként vagy családi kutyaként csak ritkán tartják; származási országán kívül pedig nem is nagyon ismert. A mosómedve-vadászathoz nagyszerűen ért. Érdemes lehet nyomkeresési és cleanboot-képzésre is járatni.

Kategória: Kopók / Amerikai kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz