kutyafajtak.hu

Field spániel kutya

Származási országa: Anglia

Eredeti feladata: vadászkutya

Marmagassága: 46 cm

Súlya: 18-23 kg

Jelleme

Igen szelíd és kedves kutya, értelmes és kissé heves természetű. A szabadban igen lelkes és játékos, a lakásban azonban többnyire nyugodt. Kiváló a szaglása és igen erős a vadászösztöne. Azt mondják, hogy a field spániel hajlamos különösen erős kötődést kialakítani egy személy iránt és sok esetben ez valóban így is van. A field spánielnek szüksége van arra, hogy együtt lehessen az emberekkel, ezért ha kifutóban tartják, neurotikussá válhat. Rendszerint ugatással jelzi, ha valami nincs rendben, de a ház őrzése tekintetében ennél több nem várható el tőle.

Társas viselkedése

A field spániel kimondottan társaságkedvelő, nagyon jó kedélyű kutya, amely gyakorlatilag mindenkivel nagyszerűen kijön. A gyerekekkel mindig igen türelmes; ha a kicsik játéka túl gorombává válik, akkor inkább visszahúzódik - a szülőknek mindig lehetőséget kell teremteniük erre. Ügyelni kell rá, hogy a gyerekek ne bosszantsák. Ha kölyökkorától kezdve hozzászoktatták a macskák és egyéb háziállatok jelenlétéhez, akkor a későbbiekben ezekkel is problémamentes lesz a kapcsolata. Más kutyákkal békében együtt tud élni.

Szőrzetápolási igénye

Ezt az ebet évente általában négyszer kell megnyíratni: ilyenkor eltávolítják szőrzetéből a felesleges és elhalt szőrszálakat, s megritkítják a nyak, a fülek és a láb szőrzetét. A nyíráson kívül a szőrzetét hetente egyszer át kell kefélni egy fémsörtéjű kefével - főként a sűrűbb, hosszabb szőrrel borított területeken. Az összes többi olyan kutyához hasonlóan, amelyeknek hosszú szőrrel borított lelógó füle van, a field spániel füle is az átlagosnál nagyobb figyelmet igényel. Rendszeresen le kell nyírni a fülek körül és a lebenyek alatt növő szőrt, mivel így megelőzhető a hallójárat elzáródása, ami súlyosabb esetben akár gyulladást is okozhat. A karmait röviden kell tartani, a talppárnák közti szőrszálakat pedig le kell vágni.

Tanítása

A field spániel gyorsan tanul, és rendszerint gazdája hangjára is jól reagál. Szeretetteljes, vidám és következetes neveléssel érhető el nála a legtöbb. A goromba szavak vagy a túl szigorú nevelési módszerek kárt tehetnek érzékeny természetében, és felerősíthetik jellemének makacs jellemvonásait

Mozgásigénye

A field spániel nagyon jól be tud illeszkedni a családi környezetbe, de elsősorban mindig is vadászkutya lesz. Sok mozgásra van szüksége, ezért a sportos életmódú család felel meg neki a legjobban. A kertet jól be kell keríteni, mert időnként hajlamos rá, hogy az orrára hallgasson és elcsavarogjon.

Alkalmazásai

Noha igazi vadászkutya, a field spániel kiválóan alkalmazkodik a családban való élethez is. Mindazonáltal érdemes elvinni vadászati gyakolatokra, mivel azok kifejezetten élvezetesek számára.

Kategória: Spánielek / Angol, Brit kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz