kutyafajtak.hu

Flandriai pásztorkutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/flandriai-pasztorkutya#sigProId38a98c3f69

A fajta eredetét a belgák és a franciák is maguknak követelték, ezért a Kynológiai Szövetség flandriai származásúként jegyezte be, amit mindkét fél megelégedéssel vett tudomásul. Bár e fajta elterjedt volt Belgium déli részén és Észak-Franciaországban is, mégis belga tenyésztők mentették meg a kihalástól, miután az első világháború idején számuk vészesen megfogyatkozott. Ahogy neve is mutatja, pásztorkutya, méghozzá szarvasmarha, valamint más nagyobb testű állatok terelésére használták. Az első világháború lovakat teretek át egyik frontról a másikra, ellenséges vonalakon is áthatolva, s a nagy veszteség miatt majdnem kihalt a fajta.

Testi adottságok

Nagyméretű, erős testalkatú és masszív izomzatú kutya. A kanok átlagos marmagassága 65, a szukáké 62 cm, átlagos testsúlyuk pedig 37, illetve 30 kg. Szeme enyhén ovális alakú, közepesen nagy és világosbarna. Kiváló szaglásának köszönhetően nyomkövetésre is használják. Borzas szőrzete körülbelül 6 cm hosszú, száraz és fénytelen, amelynek színe lehet sárgásvöröses, szürke, fekete vagy csíkos. Tekintete figyelmes és intelligens, fülei magasan tűzöttek, mellkasa széles és mély, farkát a második és harmadik csigolyánál csonkolják. Arcát bozontos bajusz és szakáll fedi, szemöldökének szőrzete szemébe lóg. A flandriai pásztorkutya aktív és tettre kész, értelmes engedelmes és könnyen nevelhető, azonban tudósítsuk benne, hogy a hierarchiában alattunk áll, de ne legyünk agresszívek. Rendkívül fogékony, hűsséggel viseltetik gazdái iránt, utasításait engedelmesen teljesíti. Érti s értékeli a szeretet minden megnyilvánulását. Nagyszerűen alkalmazkodik bármilyen családhoz, az ideális azonban az, ha vidéken vagy kertes házban tartják.

Gondozás és testmozgás

Bozontos szőrzetét gyakorta fésüljük át, s nyírjuk le, hogy megőrizze esztétikus küllemét. Sok testmozgást igényel.

Származási ország: Belgium

Eredeti feladata: pásztorkutya

Marmagassága: 62-68 cm / 59-65 cm

Súlya: 35-40 kg / 27-34 kg

Jelleme

A flandriai pásztorkutya kedves, hűséges, és nagyon odaadó a családjával szemben. Igen figyelmes, szükség esetén mindig a családtagok segítségére siet. Számítani lehet rá, hogy gondosan őrzi családja otthonát és kertjét; idegenektől nem hagyja megvesztegetni magát. Mindazonáltal nem nyugtalan vagy csintalan, és nem is eltúlzottan éber. Általában csendes, nyugodt kutya, amely megbízható, kedves módon reagál a különféle hatásokra. A flandriai pásztorkutya józan, szívós állat. Fiatalabb korában kicsit nyughatatlan lehet.

Társas viselkedése

A flandriai pásztorkutya általában kimondottan társaságkedvelő. Megfelelő szocializáció esetén a fajtársaival, a macskákkal és az egyéb háziállatokkal való kapcsolat nem okozhat gondot. A gyerekekkel is nagyszerűen kijön, és meg is védi őket - fontos azonban tudni, hogy ez a fajta nem védi meg a saját családja gyerekeit, ha azokat más gyerekek bosszantják. Az idegenekkel szemben gyanakvó, de - ha megfelelő volt a szocializációja - nem eltúlzottan. Ha a gazdája szerint minden rendben van, akkor a kutya általában elfogadja az ismeretlenek jelenlétét is. A flandriai pásztorkutya számára mindig a családja az első.

Szőrzetápolási igénye

A fajtát évente általában évente kétszer-háromszor érdemes elvinni a kutyakozmetikára, hogy formára nyírják a szőrzetét. Többnyire a kilazult szőrszálak is a bundában maradnak, tehát a flandriai pásztorkutya viszonylag kevés szőrt hullat. Emiatt viszont nagyon fontos heti egy alapos kefélés, máskülönben a szőrzet könnyen összegubancolódhat. A talppárnák közti túl sok szőrt le kell vágni. A hallójáratokat tisztán kell tartani, a karmokat pedig rövidre kell vágni. Nem szabad a kutyát túl gyakran fürdetni: nem tesz jót a fedőszőrzetének. A kiállításokon versenyeztetett flandriai pásztorkutya szőrzete természetesen jóval több gondozást igényel.

Tanítása

A flandriai pásztorkutya viszonylag könnyen tanul, bár felfogása valamivel lassúbb, mint néhány juhászkutyáé. Szeret örömet szerezni a gazdájának. Ha nevelésében a szereteten és a következetességen van a hangsúly, akkor a tanítás nem okozhat gondot. Ügyelni kell rá, hogy a gazdája túlzott szigorúság nélkül őrizze meg irányítói szerepét.

Mozgásigénye

Ha a gazdája úgy kívánja, a flandriai pásztorkutya akár órákon át is szívesen gyalogol - de kényelmesebb gazda mellett sem vesz fel kellemetlen szokásokat. A legjobb mozgás formák a séta, az úszás, az apportírozás és a futás. A fajta előnye, hogy szeret a gazdája közelében tartózkodni, nem különösebben hajlamos rá, hogy a kerten kívül is felderítse környezetét, s póráz nélkül sem valószínű, hogy elcsavarogna. Meglehetősen szívós kutya, amelyet sűrű szőrzete miatt a szabadtéri kifutóban való tartásra is alkalmassá tesz - de ilyenkor is szüksége van a mindennapos figyelemre és mozgásra. Ez a gazdájához annyira ragaszkodó kutya a túl kevés figyelmet büntetésként éli meg.

Alkalmazásai

A flandriai pásztorkutya többféle feladatra alkalmas, jó teljesítményt nyújt egy sor különféle kutyás sportban, például a vadászati és mentési gyakorlatokban, vagy az engedelmességi próbákon.

Kategória: Pásztorkutyák / Belga kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz