kutyafajtak.hu

Francia bulldog kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/francia-bulldog-kutya#sigProIde87e8d2640
Magyar / idegen név:Francia buldog vagy buLLdog, Bully /
Bouledogue Francais, Frenchie
Származási hely / feladat:Franciaország / öleb
Marmagasság / Súly:35-40 cm / 8-14 kg
Várható életkor / alomszám:10-12 év / 4-5 kölyök

A francia bulldog története

A legtöbb kutyafajta eredete nem teljesen tisztázott, így van ez ennél a fajtánál is. Az egyik legelterjedtebb származáselmélet szerint a francia bulldog őse a törpe angol bulldog. A nottinghami csipkeverő munkások (amikor az iparágban krízis tört ki) tömegesen vándoroltak Franciaországba, és magukkal vitték a kutyáikat is. A franciák megszerették ezt a fajtát, és valamelyik kis termetű francia terrierrel keresztezték. Így alakultak ki az álló fülű, apró bulldogok, amelyek Angliába kerülve ott is népszerűek lettek, és ott kapták a francia bulldog nevet. Sokáig a kisemberek kedvence volt, csak akkor vált „szalonképessé”, amikor VII. Edward angol király is vett egy ilyen kutyát.

Más elképzelések szerint a fajta kialakulásában a mopsz és a spanyol dog is szerepet játszott. Mások szerint az angol bulldog alakult ki a franciából. De talán nem is az a fontos, hogy melyik igaz, hanem az, hogy a fajta létezik, és hosszú ideje az emberek kedves társa. A kutyaszakértők viszont egyszerűen nem ismerték el önálló fajként, angol bulldognak tekintették. 1898-ban választották szét hivatalosan a két fajtát, két évvel később már rengeteg francia bulldog jelent meg a kiállításokon.

A francia bulldog kutya megjelenése

A francia bulldog kutya megjelenése vonzza a tekinteteket. Marmagassága 35-40 cm, míg súlya 8-14 kg. Színe egyenletes fakó, csíkos vagy nem csíkos, korlátozott mértékű foltossággal. A fakó minden árnyalata megengedett, a vöröstől a tejeskávészínűig. Zömök, izmos kutya. Feje erős és széles. Arcorri része nagyon rövid, de a standard szerint: "minél rövidebb annál jobb". Koponyája széles, fülei között lapos. Szeme sötét. Orrtükre fekete. Füle felálló, amolyan "denevérfül". Ajkai zártak, foga és nyelve nem látszik. Nyaka rövid, izmos, lebernyegmentes. Háta erős és izmos. A lábak rövidek, izmosak, erősek, a hátsók valamivel magasabbak. A csánkja mélyen van. Farka rövid, farokszőrzete rövid, finom, sima.

A francia bulldog jelleme, tulajdonságai

A francia bulldog eleven, éber, figyelmes, könnyen tanítható kutyafajta. Kedves, ragaszkodó, intelligens. Mindemellett játékos, nyílt, vidám, bohókás – ezeket a tulajdonságait időskoráig megőrzi. Értelmes, de ha elhatároz valamit, akkor nagyon makacs is tud lenni. Bátor, lelkes és testileg szívós, ugyanakkor nagyon érzékeny is lehet: azonnal megérzi, ha a lakásban rossz a hangulat, és a szigorú szidás is felzaklatja. Igen kedves állat, talán éppen ezért nem szeret egyedül lenni. A francia bulldog csak a család tagjaként érzi igazán jól magát. Néha féltékenyen is viselkedhet, ha úgy látja, hogy gazdája másnak szentel nagyobb figyelmet. Éberen figyeli a környezetében zajló eseményeket, és ha veszélyt érez, rögtön ugatással jelez. Összességében azonban nem ugat sokat.

A francia bulldog társas viselkedése

Habár egyesek szerint nem bírja a gyerekeket, a többségük bizony nagyon jól kijön velük, még az egészen kicsikkel is. Tűrőképessége és sajátos humorérzéke miatt nagyszerű játszótárs lehet a valamivel nagyobb gyerekek mellett. Egyes egyedek domináns és ingerlékeny viselkedést mutathatnak fajtársaikkal szemben - ez az utcán éppúgy előfordulhat, mint otthon -, de ritka jelenség. A többi háziállattal jól megfér, feltéve, hogy kölyökkorától kezdve azok társaságában nevelkedett. A francia bulldog általában barátságos az emberekkel, a látogatókat rendszerint lelkesen üdvözli. Idegenekkel szemben bizalmatlan, igen harcias is tud lenni, előfordulhat, hogy a nadrágszára megsérül a „betolakodónak”. Napközben sokat alszik, de a legkisebb zajra is azonnal reagál.

A francia bulldog szőrzetápolási igénye

A francia bulldog szőrzete viszonylag kevés ápolást igényel. A vedlési időszakban az elhalt és kilazult szőrszálak könnyen eltávolíthatók szőrzetéből egy gumifeke segítségével. Az év többi részében elég hetente egyszer átkefélni egy erősebb sörtéjű kefével. Ennél a fajtánál többnyire az arc ráncaival sem kell törődni túl sokat, elég, ha időnként bekenik azokat vazelinnel vagy egy erre a célra szolgáló készítménnyel. Ez azért szükséges, hogy megakadályozzák a csúnya könnyfoltok kialakulását, ami elsősorban a fehér kutyákon lehet feltűnő. Rendszeresen ellenőrizni kell a hallójáratokat, nincs-e bennük piszok vagy túl sok fülzsír. A karmait rövidre kell vágni.

A francia bulldog kutya tanítása

A francia bulldog tanítása viszonylag egyszerű, mert ez egy okos kutya és gyorsan is tanul - főként akkor, ha a foglalkozások vidám légkörben zajlanak, és ha a gazdája mindig a tudomására adja, amikor elégedett vele. Az arckifejezése azonban könnyen megtévesztheti az embert, ezért nagyon fontos a következetesség. Ez a fajta érzékenyen reagál gazdája hanghordozására.

A francia bulldog mozgásigénye

A francia bulldog szeret hancúrozni és játszani, de a hosszú sétákat nem kedveli. Rövid orra miatt meleg időben nem tanácsos túlzottan megdolgoztatni. A legtöbb kutya beéri naponta néhány kisebb kiruccanással, ha emellett lehetősége van egy kis játékra, szaladgálásra a kertben. Ez az eb alkalmas a lakásban való tartásra. Mivel vadászösztöne gyakorlatilag nincs, így nem hajlamos az önálló csavargásra.

A francia bulldog alkalmazásai

A francia bulldogot szinte kizárólag társként tartják. Városi kutyának különösen alkalmas, még a lakótelepi lakásokba is, mert kis igényű, kényelemszerető, viszonylag kevés mozgást igénylő eb.

Kategória: Ölebek, házi kedvencek / Francia kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz