kutyafajtak.hu

Francia spániel kutya / Epagneul français

Származási országa: Francaiország

Eredeti feladata: vadászkutya

Marmagassága:

Súlya:

Jelleme

Értelmes, szelíd kutya, amely szeret tanulni és nagyon engedelmes. Energikus és éber, kiváló a szaglása. A lakásban kedvesen és nyugodtan viselkedik, a szabadban és munka közben viszont igen mozgékony és rendkívül kitartó. Az Francia spániel általában keveset ugat.

Társas viselkedése

Az Francia spániel rendszerint jól kijön a többi kutyával és az egyéb háziállatokkal, s a gyerekekkel való kapcsolata is zavartalan. Noha az emberekkel igen barátságosan viselkedik, ha veszélyt érez, ugatással jelzi.

Szőrzetápolási igénye

Az Francia spániel szőrzete könnyen gondozható. A szőrzetet - főként sűrűbb részeket - hetente egyszer gondosak ki kell fésülni és kefélni. A hallójáratokat rendszeresen ellenőrizni kell, nincs-e bennük piszok vagy túl sok fülzsír; a talppárnák közti szőrszálakat le kell vágni.

Tanítása

Értelmes képességei, barátságos és jószívű természete miatt ezt a kutyát harmonikus légkörben, szelíd módszerekkel kell nevelni. Igen érzékenyen kell nevelni. Igen érzékenyen reagál a hanghordozásra. Sok időt kell biztosítani a szocializációjára, mivel úgy kiegyensúlyozottabb lesz a természete. Ennek a fajtának egyértelmű útmutatásra van szüksége.

Mozgásigénye

Ennek a vérbeli vadászkutyának nem való az egész napos kandalló előtti heverészés. Ha a gazdája nem akar vagy nem tud vadászni járni vele, akkor más módon kell gondoskodnia a kutya mozgásigényének kielégítéséről. A fajta legtöbb képviselője szeret úszni és apportírozni - akár a legrosszabb időben is.

Alkalmazásai

Ez a fajta kiváló vadászkutya, és mielőtt valaki ilyen ebet vásárolna, kifejezetten tanácsos részt vennie egy vadásztanfolyamon. Ez a szelíd állat remekül boldogul egy sportos életmódú család kedvenceként is, de igazán csak akkor érzi jól magát, ha naponta sétát tehet a természetben. A kutyás sportokban, például az ügyességi próbákban minden bizonnyal jó teljesítményre képes.

Kategória: Spánielek / Francia kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz