kutyafajtak.hu

Glen of Imaal terrier kutya

Származási ország: Írország
Eredeti feladata: őrkutya, kártevőirtó
Marmagassága: max. 35,5 cm
Súlya: 15-16 kg

Jelleme

A Glen of Imaal terrier igen magabiztos, kiegyensúlyozott, bátor, szívós és értelmes kutya. Noha a családja tagjai iránt hűséges és gyengéd, olykor akaratosan is viselkedhet. Fiatal korában - de sok esetben később is - játékos, eleven és szilaj. A lakásban általában nyugodt, és nem ugat sokat. Ha azonban veszélyt érez, azt csaholással jelzi, s ha úgy érzi, hogy a családja bajban van, rögtön közbelép. Általában későn érő kutya.

Társas viselkedése

A Glen of Imaal terrier rendszerint jól kijön a gyerekekkel. Ha fiatal korában kedvező tapasztalatokat szerzett a macskákkal és más háziállatokkal, akkor azokkal is gond nélkül együtt tud élni. A kan kissé domináns viselkedésű lehet a többi kutyával szemben. A szívesen látott vendégeket örömmel üdvözli, a hívatlan látogató azonban kevésbé szívélyes fogadtatásban részesül. Nem hajlandó bárkivel összebarátkozni

Szőrzetápolási igénye

A kedvencként tartott Glen of Imaal terrier szőrzetét évente kétszer kell kiszedetni. A kiállításokon versenyeztetett kutyával természetesen jóval többet kell foglalkozni. A talppárnák között növő hosszabb szőrszálakat, valamint a hallójáratban fejlődő szőrt is le kell vágni.

Tanítása

A fajta tanítása nem okozhat gondot. Értelmes és szeret tanulni, bár olykor domináns viselkedésű, és megmakacsolja magát. Állandóan következetesnek kell lenni vele, és a gyakorlást mindig játékkal kell variálni. Nagy hangsúlyt kell helyezni a szocializációjára.

Mozgásigénye

A Glen of Imaal terrier a szabadban fáradhatatlan, hosszú órákig bírja a gyaloglást vagy a játékot, és mindig könnyen kapható egy kis labdázásra. Mindazonáltal nem kell túl sokat foglalkozni a mozgatásával, ha egyszer-egyszer ki kell hagyni egy napot, ahhoz könnyen alkalmazkodik.

Alkalmazásai

Ezt a viszonylag ritka kutyát manapság elsősorban társként tartják. Megfelelő gazda és ellenőrzés mellett jó eredményeket érhet el a kutyás sportokban, például az ügyességi próbákban vagy a labdázásban (flyball).

Egyéb: George Tuberville már 1575-ös "The Noble Art of Venerie" művében megemlíti a glen of Imaalt, amelyet a völgyről neveztek el, ahonnan származik. A rámenős kutyát kizárólag "védekező" állatok, mint a róka, borz és vidra, vadászatára tenyésztették ki. Némán dolgozik és húzza ki a zsákmányt az odújából. Közben erős, görbe mellső lábait és erős, éles fogait használja. Ha kell, megtanulja a szárnyas és szőrmés vad apportírozását is. Szereti a vizet, erőteljes, kitartó úszó.

Régebben kutyaviadalokon is használták. A glen of Imaal ezért régtől kimondottan kemény, nem érzékeny társ. Hogy ez így is maradjon, az ír küllemgyőzteseknek még mindig vadászvizsgákat kell tenniük, mielőtt viselhetnék a Champion címet. Megbízható őr, csak veszély esetén ugat, akkor azonban bátran megvédi családját és otthonát. A durva szőrzet rendszeres ápolást igényel, de trimmelni is lehet.

Kategória: Terrierek / Ír kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz