kutyafajtak.hu

Grönlandi kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/gronlandi-kutya#sigProId3f77e13d39
Magyar / idegen név:Grönlandi / Grønlandshund
Származási hely / feladat:Dánia, Grönland / Szánhúzó kutya, vadászkutya
Marmagasság / Súly:55–60 cm fölötti / 30-45 kg
Várható életkor / alomszám:10-15 év / 6-8 kölyök

A grönlandi kutya története

A grönlandi kutya közeli rokona a sarki farkasnak, az egyik legősibb fajta. Több ezer éve követte gazdáit Szibériából Grönlandig 8000 km-en át. A kutyák történelme során ez a fajta tette meg a leghosszabb vándorutat. Valamennyi sarki kutya közül a grönlandi segített a gazdáinak a legtöbbet abban, hogy életben maradjanak a zord éghajlaton. Mégis ez a legkevésbé ismert és a legkevésbé elterjedt kutyafajta.

Sarkkutató expedíciók sem jöttek volna létre grönlandi nélkül, az Északi- és a Déli-sark meghódításában is részt vettek: Peary tengernagy, Cook és Amundsen Grönlandon „toborozták” a kutyáikat.

A grönlandi kutya megjelenése

A grönlandi kutya nagyon erős, megjelenése is ezt sugallja. Robosztus testalkatú kutya, izomzata rendkívül szilárd, ő bírja leginkább a legszélsőségesebb sarkvidéki körülményeket. Színe, színárnyalata bármilyen lehet, a többszínűség is megengedett, kivéve az albínót. Kétrétegű szőrzete olyan sűrű, hogy még a -50 Celsius fokot is jól elviseli.

Koponyája széles és boltozatos. Szeme többnyire sötét, de világosabb színezetű is lehet, a bunda színezetének megfelelően. Tekintete nyílt, jóindulatú. A kannál a marmagasság min. 60 cm, illetve efölötti, a szukánál min. 55 cm, illetve ezt meghaladja. A kan súlya minimum 45 kg, a szukáé legalább 30 kg.

A grönlandi kutya jelleme, tulajdonságai

A zord körülmények között élő emberek és kutyák életében nem igazán jutott szerep az érzelmek kimutatásának, becézgetésnek. A grönlandi kutya jelleme ezért is igen szilaj, zárkózott, független. A grönlandi kutya igazi ősi típusú sarki kutya, és a vérmérséklete is ennek megfelelő. Társnak nem különösebben alkalmas, egyszerűen nem olyan a természete.

Elképesztő energiája és kitartása van. Kemény, harcos természetű, méltóságteljes megjelenésű. Jóval kevésbé idomítható, mint bármely kutyafajta, de ha megfelelő kapcsolata alakul ki az emberrel, hűséges lesz és buzgón elvégzi a feladatait. Magabiztos, önfejű, független, emellett igénytelen, nem kíméli magát, kiegyensúlyozott, és domináns jellemű.

A grönlandi bármely más fajtánál megszállottabban, szakadatlanul keresi az ennivalót, amit villámgyorsan felfal. Akármilyen kutyatápot vagy házilag készített eledelt adunk is neki, imádni fogja. Persze figyeljünk a minőségre!

A grönlandi kutya társas viselkedése

Akinek ez a kutyafajta szimpatikus, annak, annak legalább kettőt célszerű beszerezni. Ők aztán remekül élnek együtt egy szabadtéri kifutóban. A grönlandi nem szereti, ha egyedül hagyják. A falkájukon kívüli kutyákkal szemben domináns módon viselkedhet. A család barátait és az idegeneket egyaránt vad lelkesedéssel üdvözli - s ezt gyakran izgatott vonyítással is kíséri. Termetével és fellépésével elriaszthatja ugyan a betolakodókat, de valójában nem alkalmas házőrző kutyának.

Erős vadászösztöne miatt nem igazán jön ki a macskákkal és háziállatokkal. 6 hónapos koruk után szét kell választani a testvér kölyköket, mert ellenségesek lehetnek egymással.

A grönlandi kutya szőrzetápolási igénye

A gondozás mértéke függ az adott vidék éghajlatától és a kutya tartásának módjától. A hűvösebb vidéken tartott grönlandi kutya alig igényel törődést, viszont a melegebb éghajlaton élő, vagy a lakásba gyakran bejáró kutyát rendszeresen át kell kefélni és fésülni. A vedlési időszakban a kétsoros, fémfogú fésű a legalkalmasabb eszköz arra, hogy eltávolítsa az aljszőrzet kihulló, régi szálait.

A grönlandi kutya tanítása

A grönlandi kutya tanítása igen nagy kihívás! Egyáltalán nem könnyű engedelmességre nevelni, mivel domináns, makacs és független természetű. Olyan gazda tudja jól nevelni, aki különösen erős egyéniség, és „ért” a kutya nyelvén. Ha ez megvalósul, a grönlandi kutya bármilyen bonyolult feladatot elvégez, akármennyi parancsot is kap, nem felejti el őket.

Gazdáját nagyon szereti ugyan, de általában inkább saját ösztöneire hallgat. Sok türelem kell ahhoz, hogy az alapokra megtanítsuk, de a gazdája így sem számíthat túl sok eredményre. A grönlandi kutya elsősorban szánhúzó, amelyet azért tenyésztettek ki, hogy zord éghajlaton is képes legyen dolgozni - tehát nem családi kutya.

A grönlandi kutya mozgásigénye

Rendkívül nagy mozgásigényű, napi 50 km-t is képes megtenni. A grönlandi számára a legjobb az, ha lehetőséget kap egy szán, vagy egy kis kerekes kocsi vonatására. Ha valaki nem tud erről gondoskodni, az inkább nézzen más fajta után. Kerékpáros futtatásra nem alkalmas - könnyedén fel tudná borítani a biciklist.

Rendkívül erős benne a késztetés a folyamatos gyaloglásra, és hatalmas távolságokat tud megtenni. Ha alkalma adódik rá - például a kerítés hibája miatt -, gyorsan elszökik, és ilyenkor napokig távol maradhat. Ugyanezért nem érdemes póráz nélkül sétáltatni sem.

A grönlandi kutya alkalmazásai

A fajta a szánhúzásban kiváló eredményekre képes, ezért aki ilyen célra szeretné használni kutyáját, annak ő az ideális választás. Ma is szánhúzó kutyaként alkalmazzák Grönlandon, ott, ahol motoros szánnal nem lehet közlekedni.

Meleg időben nem szabad dolgoztatni - és a grönlandi kutya esetében 15 °C feletti hősmérséklet bizony már melegnek számít!

Kategória: Szánhúzó kutyák / Grönlandi kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz