kutyafajtak.hu

Hamilton kopó kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/hamilton-kopo-kutya#sigProIdd1b221e8e4

Eredeti feladata: vadászkutya

Marmagassága: 50-60 cm

Súlya: 25-30 kg

Jelleme

A hamilton kopó barátságos és nyugodt természetű eb. Viszonylag engedelmes és megbízható munkakutya. A szaglása kiváló, és erős a vadászösztöne. A veszélyt ugyan ugatással jelzi, de nem házőrzőnek való.

Társas viselkedése

Ez a kutya igen jól kijön a többi kutyával éppúgy, mint a gyerekkel, s még az idegenekkel szemben is barátságos. Vadászösztöne miatt üldözőbe veheti a macskákat és az egyéb háziállatokat, de a korán elkezdett, megfelelő szocializáció e téren rengeteget számíthat.

Szőrzetápolási igénye

A fajta szőrzete nagyon kevés törődést igényel. Általában elég hetente egyszer átkefélni egy puha kefével, és rendszeresen le kell vágni a karmait. A vedlési időszakban gumikefével vagy gumis kopókesztyűvel lehet eltávolítani az elhalt és kilazult szőrszálakat. Időnként a hallójáratokat is ellenőrizni kell.

Tanítása

A hamilton kopó gazdájának tisztában kell lennie azzal, hogy igen önálló természetű munkakutyája van. A gazdájával szemben kedves ugyan, de igen makacsul is tud viselkedni. A nevelése éppen ezért hosszadalmas folyamat lehet, s ahhoz a gazdájának nagyon türelmesnek és a kutyáját jól ismerőnek kell lennie. Mindazonáltal a szelíd, de következetes módon nevelt hamilton kopó eléggé sok parancsot tanulhat meg, de a gazdája így sem várhat tőle abszolút engedelmességet. A fajta legtöbb képviselője szeret enni, ami a nevelés során jól kihasználható. A hozzám parancs elsajátítására különösen nagy figyelmet kell fordítani.

Mozgásigénye

Ennek a kutyának sok mozgásra van szüksége. Rendszeresen el kell vinni sétálni - de csak pórázon! A labdajátékokat és hasonló feladatokat nem nagyon szereti. Soha nem szabad megfeledkezni arról, hogy ha érdekesnek tűnő szagot talál, akkor azt szinte biztosan meg akarja vizsgálni. A Hamilton kopót ezért csak olyan helyen szabad elengedni a pórázról, ahol senkit sem fenyeget - és rá sem lesnek veszélyek.

Alkalmazásai

Származási országában ezt a kutyát még mindig eredeti feladatára használják, de nyomkeresésre és nyomkeresési versenyekre is alkalmas. Mivel a szinte kizárólag vadászokból álló tulajdonosi kör igen szigorú kihelyezési politikát folytat, aki nem vadászik, az nem szerezhet egykönnyen ilyen kutyát.

Kategória: Kopók / Svéd kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz