kutyafajtak.hu

Hannoveri véreb kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/hannoveri-vereb-kutya#sigProId87e7963f0e

Általános leírása

Színe: a vörös különböző árnyalatai, valamint fekete-barna csíkos. Marmagassága: 50-60 cm. Súlya: 28-35 kg. Közepes nagyságú, erős, nyújtott testű, viszonylag rövid lábú kutya. Feje közepesen nagy, agykoponyai része valamivel szélesebb, mint az arcorri rész. Felső ajka erősen letakarja az alsót. Orra fekete vagy barna. Az arcorri része lehet maszkos, de maszk nélküli is. Szeme sötétbarna, néha valamivel világosabb. Füle széles, közepesen nagy, szorosan a feje mellett lelóg. Nyaka izmos és hosszú, lebernyegmentes. Háta széles, erős, kissé íves. Mellkasa erős és széles; hasa enyhén felhúzott. Fara kissé lejtős. Farka hosszú, rendszerint kissé lefelé, rézsútosan tartja. Egyenes mellső lábai valamivel erősebbek, mint a hátsók. A hátsó végtagon a comb kevésbé izmos. Mancsa kerekded, ujjai zártak. Szőrzete rendkívül dús, sűrű, rövid, sima.

Viselkedése, tulajdonságai

Kitűnő vadászkutya. Nyugodt, kiegyensúlyozott, kiváló nyomkövető. Bátor és kitartó, munkaszerető. Rendkívül jó nyomkövető. A hannoveri véreb eredete egészen a kelták koráig nyúlik vissza. Újabb kori története feltehetően akkor kezdődött, amikor megjelentek a korszerű lőfegyverek ősei. Ezek a mordályok természetesen még nagyon primitívek voltak, csupán könnyű sebet ejtettek a vadon. Szükség volt tehát egy jól csapázó kutyára, aminek, ha kell, képes a sebesült vadat megállítani, illetőleg hosszú időn keresztül nyomon követni. Nagyjából ilyen megfontolások alapján tenyésztették ki a mai hannoveri véreb ősét, mégpedig valószínűleg a leithund és a kopó keresztezésével. A XX. század végén hazánkban is elterjedt a vérebtenyésztés, helyesebben ismét elterjedt eredeti foglalkozásuknak megfelelő felhasználásuk, sikeresen felújítva az egykor híres magyar vérebtenyésztés és -iskola legjobb hagyományait a vérebek munkába állítása egyébként még a korszerű lőfegyverek mellett is sok mázsányi értékes vadhúst ment meg évente a népgazdaságnak.

Használhatósága

Ezt a bátor, nagyszerű vadászkutyát a sebzett vad felkutatására használják. Miután főleg hivatásos vadászok tenyésztik és foglalkoznak vele, minden remény megvan arra, hogy a fajta kiváló tulajdonságai, adottságai megmaradnak. Igénytelen kutya, a betegségekkel szemben ellenálló.

Kategória: Vérebek / Német kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz