kutyafajtak.hu

Havannai pincs(i) kutya / Bichon havanese

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/havannai-pincsi-kutya#sigProIdd828ddcce6

Származási országa: Kuba

Eredeti feladata: öleb

Jelleme

Vidám, játékos, kedves, gyengéd és társaságkedvelő kutya. Nagyon értelmes és szeret tanulni; olykor érzékeny a szigorú szavakra és a lakásban uralkodó hangulatra is. Ha valami bajt észlel, azt ugatással jelzi.

Társas viselkedése

A havannai pincsi könnyen kezelhető, kellemes társ. Jól kijön a többi kutyával, még a vele azonos neműekkel is, a gyerekekkel pedig barátságosan viselkedik. A gazdájának oda kell figyelnie arra, hogy a gyerekek ne bántsák, a kutya ugyanis túl szelíd ahhoz, hogy megvédje magát. A macskákkal és egyéb háziállatokkal gond nélkül együtt tud élni. Az idegenekkel szemben kissé félénk lehet.

Szőrzetápolási igénye

A bichon havanese szőrzetét eléggé sokat kell ápolni: hetente kétszer alaposan ki kell kefélni, majd át is kell fésülni. Ehhez a ritka fogú fésű a legalkalmasabb. Kefélés előtt érdemes a szálak végének behasadozását megelőző oldattal kezelni a szőrzetet. A talppárnák közötti hosszabb szőrt le kell vágni. A mancsokat néha úgy nyírják, hogy kör alakúnak látszanak. Igaz ugyan, hogy e kutya bundájával sok a munka, de a szőrszálak legalább nem hullanak ki belőle, hanem a keféhez tapadnak. Rendszeresen ellenőrizni kell a szemeit is.

Tanítása

Ez a kutya gyorsan tanul, és szívesen végez feladatokat az emberek számára - ezért volt egykor olyan kedvelt cirkuszi kutya. Nagyon érzékenyen reagál gazdája hanghordozására; a szigorú szidás vagy büntetés csak felzaklatja. A legjobb eredmények úgy érhetők el a nevelésben, ha a gazdája mindig vidáman és egyértelműen foglalkozik vele, és nagyon megdicséri, ha valamint jól. Egyes példányok hajlamosak a kelleténél többet ugatni - erről a lehető legfiatalabb korban le kell szoktatni őket, nehogy a gazdájukat vagy a szomszédokat idegesítő szokásukká váljon.

Mozgásigénye

A havannai pincsi mozgásigénye átlagos, bőven beéri napi három sétával. Nagyon ragaszkodik a gazdájához, és póráz nélkül sem kóborol el túl messzire tőle.

Alkalmazásai

Kiváló társ gyermekes és gyermektelen emberek számára egyaránt. Ha valaki szeretne engedelmességi vagy ügyességi próbákon indulni vele, az nem fog csalódni benne.

Kategória: Ölebek, házi kedvencek / Kubai kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz